Novosti
MUP: POJAČANE KONTROLE

Na ceste u cijeloj zemlji izlaze sve snage prometne policije
Objavljeno 4. travnja, 2017.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova najavljuju da će sve svoje policijske snage izvesti na ceste kako bi se spriječile prometne nesreće s tragičnim posljedicama.

U prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj se dogodilo 4226 prometnih nesreća (u istom razdoblju 2016. bilo ih je 4161), u kojima su poginule 32 osobe, teško je ozlijeđena 221, a lakše je ozlijeđeno 1206 osoba. Iako je broj nesreća gotovo na istoj razini kao lani, broj poginulih i ozlijeđenih osoba je manji.

Navedeni trendovi zadržani su i u ožujku, sve do pretprošlog vikenda u kojem je u nešto malo više od 24 sata (25./26. ožujka), na prometnicama Hrvatske u pet prometnih nesreća poginulo šest osoba, a još nekoliko osoba zadobilo je ozljede opasne za život.

- Analizirajući prometne nesreće razvidno je da se najteže događaju zbog ljudskih pogrešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I dalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama - kažu u policiji. Kako bi se zadržao pozitivan trend smanjenja broja nesreća i stradalih osoba, odnosno smanjilo daljnje stradavanje te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, Ravnateljstvo policije i policijske uprave, dodaju, poduzet će sve što je u njihovoj moći.

Između ostaloga, osigurat će se da policijske patrole budu vidljive i kontinuirano prisutne na cestama, te maksimalno pokrivanje svih cestovnih pravaca koji se prema analitičkim i statističkim pokazateljima iskazuju kao ugroženi, kako bi se na taj način preventivno djelovalo na vozače i u što većoj mjeri suzbilo činjenje prometnih prekršaja. Policija će provoditi i razne akcije na mjestima i u vrijeme događanja najtežih prometnih nesreća.

- Maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi za nadzor u prometu, kao i sva vozila s policijskim obilježjima, a u provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalan broj policijskih službenika. Planiramo uključivanje i civilnih ophodnji u ove aktivnosti sa službenim vozilima bez policijskih obilježja, tzv. presretača, te vozila opremljena sustavom za automatsko očitavanje registracijskih pločica. Intenzivirat će se preventivne i represivne mjere prema ciljanim skupinama sudionika u prometu, odnosno vozačima mopeda, motocikala, bicikala te pješacima - kažu u MUP-u.

Kažnjavat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća, kako bi se na taj način prevenirali uzroci nastanka prometnih nesreća (vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikala, nepropisna uporaba mobitela). Budući da teške prometne nesreća često uzrokuju mladi vozači, koji su često i žrtve, prema njima će se provoditi posebne akcije i to na mjestima njihovog okupljanja, posebice u dane vikenda.

Sandra LACIĆ
POSEBNA POZORNOST RECIDIVISTIMA

MUP će posebnu pozornost usmjeriti na recidiviste, odnosno vozače koji već imaju zabranu, ili voze a nemaju vozačku dozvolu, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost, kao što su nekorištenje zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa, te propisno smještanje djece u vozilima. U policiji ističu da su svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, te pozivaju i sve sudionike u prometu da se pridržavaju propisa.

VOZAČI, PRILAGODITE BRZINU

Da bi vozači i sami pridonijeli sigurnosti, policija savjetuje da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito neka budu oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja, te da poštuju ograničenja brzine. Vozačima savjetuju da ne konzumiraju alkoholna pića, a pri vožnji u koloni neka drže dovoljan razmak između vozila. Pješake podsjećaju da ako se kreću kolnikom na javnoj cesti neka idu uz lijevi rub ceste, u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, neka budu označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno nose odjeću svjetlijih boja. Biciklisti također trebaju imati reflektirajući prsluk, posebice ako se voze izvan naselja noću, kao i danju, u slučaju smanjene vidljivosti. Mopedisti i motociklisti moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla tijekom cijele godine, koristiti homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu.

Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja