Kultura
PREDAVANJE DR. SC. MARINE VINAJ U SKLOPU MUZEJSKOG ČETVRTKA MSO-a

Knjižnica Prandau-Normann ima gotovo 10.000 bibliografskih jedinica
Objavljeno 27. ožujka, 2017.

U sklopu Muzejskoga četvrtka (30. ožujka u 18 sati) predavanje “Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije” održat će dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica, u Multimedijalnoj dvorani MSO-a, zgrada Glavne straže.

Knjižnica Prandau-Normann jedna je od posebno bogatih spomeničkih, dosad uglavnom neistraženih knjižnica koja je u MSO pristigla nakon 2. svj. rata, s bogatom kulturno-povijesnom i arhivskom građom valpovačkog vlastelinstva. Knjižnica, uz ostale predmete obiteljskoga nasljeđa, iznimna je zavičajna dragocjenost.

Ovaj jedinstveni fond od gotovo 10.000 bibliografskih jedinica ističe se širinom zanimanja, sadržaja i kulturološkim usmjerenjem te je, stoga, vrlo često, uz znanstveno–istraživačke interese i dio izložbenih projekata. Skorašnja prezentacija dijela knjižnice na zajedničkom projektu baštinskih istanova Osijeka i Valpova Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau-Normann pridonijet će oslikavanju života obitelji koja je umnogome obilježila život Osijeka i Valpovštine tijekom više od dva stoljeća.

Knjižnica posjeduje pojedinačne knjižne primjerke koji prema različitim karakteristikama (oprema knjige, likovna vrijednost ilustracija, dokumentarno i povijesno značenje marginalija, značenje izdavača i primjerka, podaci o vlasniku) imaju značenje muzejskih predmeta. Knjižnica posjeduje povijesnu, knjižnu, estetsku i druge vrijednosti te je pravi izazov sagledati je i kao knjižnicu i kao muzejsku cjelinu koja svjedoči o jednom vremenu, prostoru i velikaškoj obitelji. N.Vek.

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike