Novosti
BITKA ZA OSIJEK

Dragan Vulin kandidat za gradonačelnika
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin predstavio je u srijedu svoju kandidaturu za gradonačelnika Osijeka. Na konferenciji za novinare predstavio je i kandidate za zamjenika gradonačelnika - neovisnu kandidatkinju Mariju Sužnjević i doc.dr.sc. Matu Palića, ustavnopravnog stručnjaka.

Vulin je istaknuo kako ga je na kandidaturu potaknula tiha revolucija koja se, kako je rekao, događa u Osijeku.

- Naši sugrađani ne prosvjeduju, često nisu niti glasni, ali svoj tihi otpor ovome što se događa iskazuju time što svoj kruh i svoju sreću traže izvan grada. Koliko god se neki trudili prikazati ovo stanje dobrim, nažalost, to nije tako. No, svi znamo koji su problemi i upravo zbog toga mi želimo razgovarati o rješenjima - kazao je Vulin.

Premda je najavio kako će svoj program predstaviti naknadno, istaknuo je kako će mu u fokusu biti podizanje gospodarstva u gradu, što je, kazao je univerzalni lijek za sve ostalo, pojasnivši kako bez snažnog gospodarstva ne može biti dobro ni kulturi ni sportu.

Kazao je kako razvoj gospodarstva planira na dva načina - boljim povezivanjem s poduzetnicima koji rade i zapošljavaju, na način da čuje njihove prijedloge kako bi im pomogao da unaprijede poslovanje i zapošljavaju. Drugi je način da proaktivno radi na privlačenju investitora u Osijek. Naglasio je kako gradonačelnik mora mnogo više vremena provesti izvan grada tražeći potencijalne investitore, kritizirajući gradonačelnika Ivana Vrkića za kojega je rekao da to ne čini.

Vulin je najavio osnivanje “One Stop Shopa”, kao jedinstvenog mjesta na kojem bi poduzetnici i potencijalni investitori mogli mnogo brže i jednostavnije ishoditi sve potrebne dozvole i akte. Kazao je kako u kampanji on i njegova ekipa neće obećavati ništa što nije realno ostvarivo, spomenuvši kako je Vrkić prije četiri godine obećavao mnogo toga, između ostaloga i besplatne vrtiće, a da u mandatu “ništa od toga nije ispunio”.

Vulin je pozvao medije da organiziraju sučeljavanja i debate kandidata za gradonačelnika Osijeka, kako bi mogli predstaviti svoje programe i kako bi građani bili bolje informirani. Kandidaturu Vulina i njegovih zamjenika, osim HDSSB-a podupire i HSLS.

Igor MIKULIĆ
Promjenu postići povezivanjem Grada, Sveučilišta i gospodarstva

Marija Sužnjević predsjednica je osječke Matice umirovljenika te, kazao je Vulin, najbolje poznaje probleme s kojima se sugrađani treće životne dobi suočavaju. Sužnjević je pozvala umirovljenike s područja grada da budu jedinstveni i složni. Naglasila je kako gradu treba mladost kojoj iskustvo mogu ponuditi upravo umirovljenici.

Mato Palić doktor je pravnih znanosti, docent na Pravnom fakultetu, ustavno-pravni stručnjak koji je magistrirao na temu lokalne samouprave. Predstavljajući se, kazao je kako je glavni razlog zašto je prihvatio kandidaturu za zamjenika gradonačelnika općepoznata potreba za promjenom u Osijeku. “Smatram da se ona može postići povezivanjem Sveučilišta, gospodarstva i Grada Osijeka, odnosno lokalne zajednice koja treba biti glavna u toj priči. Mi smo jedina prava alternativa aktualnoj vlasti u Osijeku. Mogu obećati da ćemo, ako dobijemo povjerenje sugrađana, sve što budemo radili za naš grad raditi vrućeg srca, hladne glave i čistih ruku”, kazao je Palić.