Novosti
KVALITETA HRANE U EU

Agencija za hranu kreće u “šoping” po Njemačkoj
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Vezani članci

PROBLEMI S KVALITETOM HRANE U EU

Mađari tvrde da je njihova Nutella lošija

O različitim režimima kretanja i dostavi paketa i robe unutar zemalja članica Europske unije, problemu programiranog kvarenja uređaja i kako to zakonom urediti, o genetski modificiranoj hrani i kružnoj ekonomiji govorilo se na seminaru koji je Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu organizirao u Bruxellesu. Većina predavača na seminuru, koji se održao u srijedu i četvrtak, bili su hrvatski europarlamentarci.

Cilj seminara je upoznati predstavnike medija s ključnim zakonodavstvom i inicijativama na razini EU u područjima zaštite potrošača, zdravlja, sigurnosti hrane, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i ribarstva te zaštite autohtonih proizvoda zaštićenog podrijetla. Uz hrvatske zastupnike o tome su govorili i drugi zastupnici zaduženi za spomenuto zakonodavstvo i inicijative u Europskom parlamentu.

To je ujedno bila i prilika da se novinari u dvodenvnom seminaru upoznaju s vrlo širokim izborom multimedijalnih proizvoda Europskog parlamenta, poput webstreaminga plenarnih zasjedanja i odbora, ponuda infografika različitih sadržaja, videomaterijala EuroparlTV-a te audiovizualnih sadržaja... koje Europski parlament daje na raspolaganje medijima potpuno besplatno.

Inače, kako saznajemo, Agencija za hranu (sa sjedištem u Osijeku) krajem mjeseca (29. ožujka) odlazi u “šoping” u München - u trgovinama će kupiti određena količinu 27 različitih proizvoda (a koji se mogu kupiti i na policama hrvatskih trgovina, primjerice, deterdžente, čokoladu...) koje su u anketi odabrali hrvatski potrošači. Potom će pet akreditiranih laboratorija u Hrvatskoj obaviti kemijske i senzorne analize kako bi se u konačnici pokušalo utvrditi ima li doista razlike u kvaliteti proizvoda istih brendova koji se nude na zapadnom i hrvatskom, odnosno istočnoeuropskom tržištu. Bit će to istraživanje koje je znanstveno utemeljno, a u rujnu će zastupnice Biljana Borzan i Olga Sehnalova imati saslušanje o toj temi u Parlamentu – bit će to prvi put da se u Parlamentu organizira takvo saslušanje.

Dario KUŠTRO
Godišnjica napada u Bruxellesu

Istovremeno i u Parlamentu i diljem Bruxellesa u srijedu je obilježena godina dana od terorističkih napada u zračnoj luci Zaventem i na postaji metroa Maelbeek, u kojima je poginulo 32 ljudi a ranjeno više od 300 osoba. “Činjenica je da su se od tada mjere opreza znatno pooštrile, osim ovdje u Parlamentu, i u svakodnevnim situacijama. Tako, primjerice, i na ulazima u robne kuće zaštitari mogu zatražiti da im otvorite i pokažete sadržaj torbe. Također, znatno je više dugih cijevi na ulicama, ali ako njihova pojava može zastrašujuće djelovati na građane, za očekivati je da jednako tako djeluje i na teroriste”, izjavila je u ovoj prigodi osječka EU zastupnica Biljana Borzan.

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju