Ekonomija
POTRES NA BURZI

Kriza Agrokora uzdrmala domaće tržište kapitala
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Prošlog tjedna u središtu zbivanja investicijske i ostale javnosti bila su zbivanja oko krize Agrokora. Objavljene vijesti o tajnom sastanku Uprave Agrokora s Vladom RH ozbiljno su uzdrmale domaće tržište kapitala u srijedu ujutro i izazvala paniku među ulagačima, što se odrazilo na pad cijene većine dionica i povećalo obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 166,1 milijun kuna. Dionicama se ostvarilo 153,0 i obveznicama 13,1 milijuna kuna tjednog prometa.

Panična prodaja

Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 30,6 milijuna kuna, što je prosječno 13,9 milijuna kuna ili 83,2 posto više nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi blago su potonule i indeks Crobex spustio se na 2224 boda (pad za 0,1 posto). Utorak je donio pojačano trgovanje uz dodatni pad cijena dionica za 0,2 posto i ostvarenih 11,3 milijuna kuna dnevnog prometa. Objava vijesti o tajnom sastanku u Vladi RH s predsjednikom Uprave koncerna Agrokor izazvala je potres na Zagrebačkoj burzi u srijedu ujutro, jer su počele špekulacije o sudbini najveće hrvatske tvrtke.

To je izazvalo paniku u dijelu investicijske javnosti pa su ulagači slabijih živaca i drhtavih ruku počeli panično prodavati vrijednosne papire, prije svega izdavatelja iz sastava koncerna Agrokor, kao i druge dionice, što je odmah izazvalo pad indeksa Crobex veći od tri posto. Do kraja dana tržište se uspjelo smiriti i indeks Crobex je završio u srijedu na 2172 boda (pad za 2,1 posto) uz ostvarena 62,2 milijuna kuna prometa. Panika na tržištu odrazila se kroz povećani promet u blok-transakcijama s protrgovana 16,3 milijuna kuna. Četvrtak je donio daljnje urušavanje domaćeg tržišta kapitala, ali su smireniji tonovi uspjeli zaustaviti rasprodaju i stabilizirati tržište do kraja dana. Na kraju dana indeks Crobex je u četvrtak zaustavljen na 2168 bodova (pad za 0,2 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2177 bodova. To je 48 bodova ili 2,2 posto manje nego na početku tjedna. Od 24 dionice u sastavu indeksa Crobex samo tri vrijednosnice zabilježile su rast i 20 pad cijene, a Maistra se zadržala na početnoj razini.

Rijetke dionice koje su zabilježile porast tjedne cijene su Valamar Riviera Poreč (rast za 4,7 posto), Ingra (rast za 1,0 posto) i Atlantska plovidba (rast za 0,9 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 26,3 milijuna kuna tjednog prometa, od čega je u blok-prometu u petak protrgovano 2,4 milijuna kuna.

Bijeg s tržišta

Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 494,99 kn (tjedni pad za 0,6 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 9,7 milijuna kuna prometa, od čega je u srijedu kroz blok-transakciju protrgovano 8,8 milijuna kuna, pri čemu je 15.000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po cijeni od 590,00 kn. Stjecatelj redovnih dionica Adris grupe u blok-transakciji bio je AZ obvezni mirovinski fond “B” kategorije. Cijena redovne dionice Adris grupe porasla je u petak na 600,00 kn (tjedni rast za 0,5 posto). Dionice koncerna Agrokor bile su u srijedu najviše pogođene.

Uplašeni ulagači u srijedu su ujutro počeli panično bježati s tržišta. Dionicama Ledo u srijedu se ostvarilo 9,8 milijuna kuna, a u četvrtak 5,4 i petak 3,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice Ledo spuštena je u petak na 8.000,00 kn (tjedni pad za 14,9 posto). Dionicama Jamnice najviše se trgovalo u srijedu, kada je u redovnom prometu ostvareno 4,8 milijuna kuna prometa te blok-tranksacijama još 7,5 milijuna kuna. U blok-prometu vlasnika je promijenilo 60 dionica Jamnice po prosječnoj cijeni od 125.000,00 kn. Ulagači koji su podlegli panici ali nisu htjeli napustiti tržište sredstva od prodaje dionica najčešće su usmjeravali vrijednosnici Valamar Riviera Poreč, procjenjujući kako je u ovom trenutku sektor turizma relativno sigzran od potresa. Dionicama HT pojačano se trgovalo od sredine prema kraju tjedna. Cijena dionice HT spustila se na 179,90 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, snizila se u petak na 110,26 indeksnih bodova (pad za 0,57 posto.)

Autor je vlasnik dionica HT i Belje, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, PRATITE ZBIVANJA NA TRŽIŠTU KAPITALA. DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA POKAZUJE ZNAKOVE NESTABILNOSTI

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike