Mozaik
NAJBOGATIJE KONJIČKE UTRKE NA SVIJETU

Unikatne šešire Nevena Mihića nosit će bogate dame iz modnog svijeta
Objavljeno 22. ožujka, 2017.

Jedan od najpopularnijih modnih dodataka za žene svakako je šešir. Upotrebljiv je u svakodnevnom životu kao zaštita od sunca, a u modnom je svijetu nezaobilazni modni detalj. Nekoć dame nisu izlazile iz svojih domova bez šešira. Usto, velika događanja, poput konjičkih utrka, idealno su mjesto za nošenje i pokazivanje maštovitih kreacija. Prve konjičke utrke u Ascotu u Velikoj Britaniji održane su 1711. Ta se tradicija među elitom zadržala do danas.

Zamislite sada kakva je povlastica biti kreatorom šešira za takvu jednu zgodu. I to ni manje ni više nego u Dubaiju. Upravo to ostvarilo se Nevenu Mihiću, modnom kreatoru koji od kolovoza prošle godine radi i živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u Dubaiju predaje modni dizajn na Američkom sveučilištu u Emiratima.

U Dubai je, kao i većina, stigao sam i vrlo je brzo morao upoznati ovaj veliki grad u pustinji, luksuzno svjetsko turističko i ekonomsko središte. Kod nas je upravo počelo proljeće, a tamo ljeto, no temperature još nisu ekstemno visoke

Pred vama je velika stvar, najvažniji društveni događaj u Dubaiju, top-tema o kojoj se priča. Jedini ste kreator iz Hrvatske. Kako vam je to uspjelo?

- Svoje sam šešire i ukrase izložio u predvorju hotela Meydan, jednog od najluksuznijih hotela u Dubaiju, koji gleda na teren za konjičke utrke. Bit će tu i neki već priznati dizajneri ovih modnih dodataka, a ja sam uspio zahvaljujuću dosadašnjem radu i upornosti da predstavim svoje kreacije. Većinu predstavim i na Instagramu, što mi je također otvorilo neka vrata.

Svi znamo za čuvene engleske utrke i još čuvenije šešire koji se pomno biraju za taj dan. Kako utrke u Dubaiju kotiraju u odnosu na te engleske?

- Kreator šešira (engl. milliner) osoba je koja osmišljava i izrađuje šešire i ukrase za glavu, najviše za pripadnice nježnijeg spola. Često možemo vidjeti članove britanske kraljevske obitelji kako nose šešire i ukrase za glavu na različitim događajima, manifestacijama i vjenčanjima. Ascot u Velikoj Britaniji ima povijesnu tradiciju, ali i Dubai je vrlo važan u svjetskim krugovima.

Kakav je osjećaj sudjelovati?

- Na izložbi sam prikazao novu kolekciju, ali i modne ilustracije nadahnute orijentalnim svijetom. Važno je sudjelovati, a posebice me raduje natjecanje za najbolji šešir, najkreativniji šešir, najbolji styling za muškarca i ženu itd. Utrke se smatraju i najvažnijim modnim događajem u Dubaiju jer okupljaju velik broj modnih profesionalaca i znalaca iz svijeta mode. Ovo je velika prilika za mene kao stranca da pokažem svoje ideje. Ponosan sam što ću biti prvi hrvatski kreator koji će predstaviti svoje radove na ovakvom prestižnom događaju, a nadam se da će se moj rad prepoznati i u Hrvatskoj, pa i u Osijeku.

Koje će dame nositi vaše šešire?

- Trenutačno surađujem s većim brojem dama, primjerice modnim blogericama. Velik se broj mojih fascinatora može kupiti na dvije lokacije u Dubaiju, u hotelu Meydan i u poznatom frizerskom salonu, nedaleko od Burj Al Araba, najluksuznijeg hotela na svijetu. Izrađujem haljinu i fascinator za kolegicu sa Sveučilišta, koja će nositi crno-bijelu kombinaciju s mint detaljima.

Otkud inspiracija?

- Na utrkama su za žene šeširi ili ukrasi obvezni pa se toga dana mogu vidjeti na tisuće različitih modela. To je pravi raj za fotografe. Najveća mi je inspiracija mjuzikl “My Fair Lady”, posljednji put izveden 1989. u osječkom HNK-u u režiji Vlade Štefančića. Snimljen je i film s Audrey Hepburn u naslovnoj ulozi. U mjuziklu su konjičke utrke Ascot, a kostimografija je crno-bijela, božanstveni kostimi Cecile Beaton, engleske kostimografkinje iz 20. stoljeća.

Ima li treme?

- Treme nemam, nadam se da ću sve stići završiti jer počinju proljetni praznici, ali i predstoji mi posjet Hrvatskoj. Sve u isto vrijeme.

Koliko u prosjeku treba sati za izradu jednog ekstravagantnog (pretpostavljam da su samo takvi u pitanju ovaj put, za ovaj povod), u odnosu na običan svakodnevni šešir?

- Sve ovisi o veličini dekoracije i obliku. Često koristim filc u različitim bojama i sve to fiksiram. Počinjem od ideje, slijedi razrada, istraživanje trgovina, a u ovdašnjima se može pronaći zaista sve. Cijela skulptura nalazi se na bazi, koju treba osmisliti prije ukrašavanja. Na konstrukciji kreiram oblik.

Izrađujete li vi šešire za ovu zgodu ili ste ih “samo” kreirali?

- Svaki ukras je unikatan i radim ih ručno. Za ovu prigodu napravio sam velik broj ukrasa, a najviše upotrebljavam svoj ukras-dekoraciju - ručno izrađenu ružu od različitih tkanina, poput različite svile. Često ih bojim, ali i apliciram nakit, kristale i sl. Radi se o modnim dodatcima za visoku modu i treba paziti da budu izrađeni da traju dugo, bez obzira na to što se nose samo jednom, najviše dva puta.

Narcisa VEKIĆ
PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA

Osim predavačkog, ne zanemarujete ni svoju pravu praktičnu profesiju i pretpostavljam pravu ljubav - kreacije. Imali ste nedavno i izložbu?

- Uz kazališne projekte u Hrvatskoj, radio sam i kao dizajner, ali i kreator šešira i ukrasa za glavu, fascinatora. S obzirom na to da u Zagrebu još nisu popularni ti nezaobilazni modni dodatci britanske kraljevske obitelji u Londonu i dama na konjičkim utrkama u Melbournu, dobio sam priliku predstaviti ih na Meydanu u Dubaiju, na svjetskom kupu. To su danas najbogatije konjičke utrke na svijetu, održavaju se svake godine u ožujku, a ove godine 25. ožujka. To je jedan od najvažnijih događaja u Dubaiju. Prije toga sam na Američkom sveučilištu imao svoju prvu samostalnu izložbu i predstavio sam kostimografske i modne skice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike