Sport
OSIJEK - CIBALIA

Najmanje uzbudljiv slavonski obračun
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Treći put Osijek slavio 2:0. Dva pogotka Dmitra Lopu nisu abolirali od kazne

Bio je to jedan od najmanje uzbudljivih slavonskih derbija. Razlika u kvaliteti između Osijeka i Cibalije u ovome je trenutku doista velika. Toliko velika da su Osječani, iako dobro iscrpljeni od jakog ritma koji su imali u posljednje vrijeme, do pobjede došli praktično – rutinski. Ili, ako hoćete, na posebnu inspiraciju jednoga čovjeka – Dmitra Lope.

Lopina inspiracija

Dobro, takva konstatacija uvijek je malo "nategnuta", jer teško su radili svi na terenu, ali na kraju dana uvijek se slavi strijelce, a Lopa je u toj utakmici zabio oba pogotka.

Osijek je igrao koliko mu je trebalo. Pokazalo se kako je trener Zoran Zekić s razlogom bio nespokojan uoči susreta, bez obzira na to što je na koncu sve ispalo relativno lako za njega i njegovu momčad. U igri Osijeka osjetio se nedostatak svježine. Dominacija je bila tu, ali nedostajala je ona prava iskra koja će "zapaliti" požar pred vratima Cibalije. Promet pred Matkovićem bio je skromnog intenziteta, bez obizra na to što je Osijek u prvom dijelu opet imao više od 70 posto loptu u svojim nogama. Bila je to uglavnom premoć bez posebnog učinka. No, znate kako kažu: "Kada je lopta u tvojim nogama ne možeš primiti pogodak". Upravo je to opet bio prioritet. Igrati sigurno i čekati neki individualni bljesak. Na koncu je tako i bilo.

- Pogodak smo zabili u pravom trenutku, pred sam kraj prvog poluvremena. To nam je dalo mogućnost mirnijeg ulaska u nastavk utakmice u kojem smo brzo postigli i drugi gol. Kasnije smo s malo više mira u predaji lopte i pozicijskoj igri mogli i uvjerljivije pobijediti. Igrači su pokazali veliku želju za postizanje pogotka pa su bili nestrpljivi. Bila nam je to treća utakmica u šest dana. Vinkovčani praktički nisu imali što izgubiti, a gotovo svi su nama unaprijed upisali bodove. Takve utakmice mogu biti itekako opasne, ali mi smo ovu apsolvirali na željeni način - kazao je Zoran Zekić, trener Osijeka.

Ovaj put Osječanima za kvalitetniji "vatromet" pred vratima gostiju nedostajali su bočni ubačaji. Premalo ih je bilo, a bez njih je teško napraviti pravi pritisak na suparnika. Osijek se malo previše upustio u nogomet koji stari Essekeri nazivaju "pincike-pale", ili "ja tebi, ti meni", bez da se osvaja prostor. No, ne treba cjepidlačiti. U džepu je i treća uzastopna prvenstvena pobjeda, pogled na ljestvicu pokazuje treće mjesto i govori o četiri boda više ispred Hajduka. Konačno je odigrana i jedna utakmica u kojoj Osijek nije primio pogodak, a slavonski rival treći put je svladan ove sezone istim rezultatom - 2:0.

Publika je sjajna

Predah koji je došao pružit će Zekiću mogućnost još jednog manjeg "remonta" na momčadi. No, prije nego što je počeo pričati o aktivnostima u pauzi Zekić se još jednom morao osvrnuti na navijače.

- Naši su navijači dokaz da u hrvatskom nogometu može biti pozitivnih priča i trenutka u kojima se istinski može navijati. Zahvaljujem publici na podršci i poručujem kako ćemo poduzeti sve što možemo da se i u budućnosti što češće radujemo zajedno na ovaj način - zadovoljno je komentirao Zekić.

Nakon susreta moglo se čuti i razmišljanje kako navijanje koje Osijek ima sigurno pripada među najbolje u Hrvatskoj. I to je dokaz kako se projekt "Pokrenimo grad" sve više uvlači među Osječane, a upravo navijačka potpora predstavlja temelj na kojem vlasnici kluba žele izgraditi europski NK Osijek.

Na koncu Zekić je otkrio i na kojim će detaljima raditi dok prvenstvo bude u stanju mirovanja.

- Još moramo igrati brže. Vidjelo se i protiv Cibalije, čim smo ubrzali protok odmah smo počeli stvarati prilike. Želim lepršaviji i atraktivniji Osijek i na tom ćemo nastaviti raditi, iako će trebati proći još malo vremena dok ta transfromacija ne bude cjelovita. Dotad trebamo ostati na ovom putu i nastaviti se žestoko boriti za svaku novu pobjedu. Uvjeren sam kako imamo unutrajih rezervi u momčadi - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor KELER
 
Rezultati by SofaScore

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 2365. Sudac: Goran Gabrilo (Split) – 6,5. Strijelci: 1:0 Lopa (43), 2:0 Lopa (55). Žuti karotni: Lukić (Osijek), Tipurić, M.Mišić, Mijoković (Cibalia). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: DMITRO LOPA (OSIJEK)

Osijek                                     2  (1)

Mikulić 6, Matas 6 (od 70. Pušić), Lukić 6,5, Škorić 6,5, Barišić 6, Vojnović 6,5, Mioč 6,5 (od 69. Grgić), Boban 6,5, Knežević 6,5, Lopa 7,5 (od 86. Lulić -), Ejupi 6,5.

CIBALIA                               0

Matković 5,5, Žderić 5,5, Tipurić 6, Romić 6, Čuljak 5,5, Muženjak 5,5, Tomašević 5,5, Baša 5,5(od 46. Šimunac 5), M.Mišić 5(od 83. Mijoković -), P. Mišić 5 (od 72. Crnčević -), Mastelić 5.

1:0

Knežević se probio po desnoj strani, zaobišao Matkovića i uputio povratnu loptu u sredinu koju je na 13-14 metara od vrata dočekao Lopa i zakucao je u mrežu.

2:0

Barišić je lijepo proigrao Lopu po lijevoj strani, a Ukrajinac je nakon toga iz ravnoteže izbacio dvojicu čuvara i s 14 metara prizemno pogodio bliži desni kut ukopanog Matkovića.

LOPA KAŽNJEN ZBOG NEDOLASKA NA PRESSICU

Junak slavonskog derbija Dmitro Lopa našao se u malim nevoljama dan prije utakmice. Naime, Ukrajinac je bio određen za dolazak na press-konferenciju, ali je zaspao i nije se pojavio. Trener Zoran Zekić vrlo je rigorozan u takvim slučajevima pa će Lopa platiti kaznu. Nije mu pomoglo ni to što je ispuno obećanje koje je dao treneru uoči susreta s Cibalijom.

- Zbog tog prijestupa i nedolaska na pressicu razgovarali smo, ispričao se i obećao kako će se iskupiti s dva pogotka protiv Cibalije. Obećanje je ispunio, ali kazna će ostati - rekao je Zekić i onda nije propustio istaknuti:

- Kazna ostaje jer želim pokazati koliko poštujem sedmu silu.D.Kl.

DOBRO

DMITRO LOPA

Vižljasti Ukrajinac samo je potvrdio svoju kvalitetu. Vinkovčani su imali rješenja za momčadsku igru Osijeka, ali ne i za Lopine individualne "vragolije". Način na koji je zabio drugi pogodak već duže vremena nije viđen u Gradskom vrtu.

ATMOSFERA

Osijek dobiva sve bolje i bolje navijanje. Istočna tribina nikada nije bila sporna, a sada se polako počeo buditi i zapad, što stvara odličnu zvučnu kulisu i krajnje poticajnu atmosferu za igru. Kohorta vuče, ostali prate, a najvažnije u svemu je osjetna pozitivna energija koje je znalo nedostajati. Momčad i navijači sada su jedno tijelo, a to je jak preduvjet za uspjeh.

LOŠE

CIBALIA

Teško se oteti dojmu kako je Cibalia bila nedorastao suparnik Osijeku. U usporedbi s prethodna dva slavonska derbija možemo slobodno reći kako je ovo bilo najlošije izdanje vinkovačke momčadi. Bez obzira na to što je najavljeno kako će u svakoj sljedećoj utakmici ići po pobjedu, jer pod hitno moraju početi skupljati bodove, u ovoj utakmici ničim nisu pokazali kako im doista gori pod nogama.

KONCENTRACIJA

Osijek je mogao i uvjerljivije slaviti da je u posljednjih 20-ak minuta bilo samo malo više koncentracije. Ili su dodavanja bila netočna (čak i u situaciji 4 na 1 Grgić nije pogodio svog suigrača nap.a.), ili su pak napadači bili nestrpljivi pa su ulijetali u zaleđa. Također, nedovoljno su Osječani koristili činjenicu kako u momčadi imaju prvog strijelca HNL-a. Utakmica protiv Cibalije bila je riješenja 35 minuta prije kraja i ostatak se mogao iskoristiti i za forsiranje ponekog novog Ejupijevog pogotka.

stanka

OSIJEK TREĆI, A CIBALIA ČVRSTO NA ZAČELJU

Najčitanije iz rubrike