Kultura
IZLOŽBA U VINKOVCIMA

22 autorice na izložbi “Dan žena”
Objavljeno 11. ožujka, 2017.

VINKOVCI - U povodu Međunarodnog dana žena u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima otvorena je izložba simbolična naziva “Dan žena”, na kojoj su se svojim radovima predstavile 22 autorice iz Vinkovaca i okolice.

“Okupljajući slikarice, kiparice i grafičarke iz Vinkovaca i okolice, cilj izložbe je pokazati brojnost i snagu lokalnih autorica. Bogatstvo likovnog izražavanja ovog kraja temelji se na različitostima karaktera i osobnosti koje uspijevaju funkcionirati zajedno kao cjelina”, stoji u predgovoru kataloga koji potpisuje Dorotea Dikonić, mag. slikarstva, koja se i obratila nazočnima na svečanosti otvaranja.

Svojim djelima na izložbi su se predstavile: Anamarija Barba, Mirela Blažević, Ana Čolaković, Dorotea Dikonić, Ružica Hraško, Martina Ištvan, Ena Janković, Lidija Klišanić, Kata Korica Božić, Barica Lošić, Diana Mataković, Iva Muškić, Ljubica Nađ, Iva Perak, Sheron Pimpi-Steiner, Mirjana Pjevac, Ljerka Pleština, Nikolina Starčević Vorgić, Josipa Stojanović, Matea Šimunić, Dora Šitum i Ivana Živković.

- Umjetnost je ono što nam dušu čini ljepšom, toplijom i zdravijom. Zato ova izložba koju su nam priskribile naše 22 Slavonke, umjetnice, ima tako veliku vrijednost i veličinu. U ovoj izložbi, koja nosi jednostavan naziv “Dan žena” sadržana je sva njezina snaga i veličina, a to je da je u središtu ove izložbe žena, njezina snaga, ranjivost, upornost, spokojnost, toplina, ali prije svega odlučnost da sve to pokaže - rekla je dr. Kata Krešić otvarajući izložbu. Nazočnima su se obratili i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić, koji je čestitao svim ženama njihov dan te izrazio zadovoljstvo što Vinkovci i vinkovački kraj imaju velik broj tako darovitih i uspješnih žena, koje su svoja djela izložile na izložbi koje se ne bi postidjeli ni puno veći gradovi od Vinkovaca. Na sebi svojstven način o izložbi i izloženim djelima govorio je selektor izložbe, akademski kipar Ivan Križanac.

U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci: Marija Jurić, sopran, Katarina Šarić, sopran, Petra Karaban, flauta, Martina Petrinović, klarinet, i Martina Kuterovac, klavir, u klasama profesorica: Tamare Šarlija, Sanje Čurko i Petre Marković, uz klavirsku pratnju profesorice Tamare Krajnović. M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike