Novosti
GRANICA MAĐARSKE I SRBIJE

Zatvorenici grade ogradu, protiv migranata i strujom
Objavljeno 10. ožujka, 2017.
Nova bodljikava žica zaštitit će Mađarsku, ali i EU, tvrdi Vlada

Vezani članci

SASTANAK MINISTARA

Obrambena suradnja Hrvatske i Mađarske

Nova bodljikava žica koju Mađarska podiže na granici sa Srbijom bit će pod naponom, rekao je glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács.

- Bodljikave žice na granici zaustavit će migrantski val i zaštititi ne samo Mađarsku nego i Europsku uniju. Postavljanje bodljikave žice na području dugom 150 kilometara trebalo bi biti završeno do 1. svibnja, a bit će postavljene i termalne kamere i druga tehnološka oprema. Tehnički kapacitet nove “pametne” bodljikave žice veći je od onog prethodne. Imat će i električni napon, koji, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, neće životno ugrožavati čovjeka - rekao je Kovács.

Dodao je da će taj sustav i obavještavati čuvare o tome na kojem dijelu migranti pokušavaju prijeći granicu. Mađarska je postavila bodljikavu žicu na granici sa Srbijom i Hrvatskom, a izvanredno stanje proglašeno je u pograničnom području. Povećane su i kazne za one koji ilegalno pokušavaju prijeći granicu. Savjetnik mađarskog premijera za sigurnost György Bakondi početkom godine najavio je da će već postavljene bodljikave žice biti pojačane termalnim kamerama, sustavom za noćno snimanje, reflektorima...

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana smatra migraciju jednom od najvećih prijetnji Europskoj uniji. Predstojnik Orbanova ureda Janoš Lazar izjavio je nedavno da je vlada izdvojila 38 milijarda forinti (123,5 milijuna eura) za novu zaštitnu ogradu i ograđene kampove za migrante. Ogradu uglavnom gradi sedam stotina zatvorenika. Mađarska je na vrhuncu migrantske krize, 2015., bila glavna ruta za stotine tisuća migranata koji su krenuli prema zapadnoj Europi. Ubrzano podignuta bodljikava žica, uz stroge kontrole i nadzor granice, ali i novi zakon, smanjila je te dolaske na minimum. A novi zakon izbjeglicama i migrantima tumači se preko razglasa na granici: “Pozor, pozor! Upozoravam vas da ste na mađarskoj granici. Ako oštetite ogradu, ilegalno ju prijeđete ili to pokušate, to će se u Mađarskoj računati kao zločin. Upozoravamo vas da ne počinite taj zločin. Svoj zahtjev za azil možete predati u tranzitnoj zoni”, čuje se iz zvučnika na engleskom, arapskom i perzijskom jeziku.

Mađarska planira podići dva-tri kampa uz južnu granicu, gdje će migranti boraviti dok im se ne obrade zahtjevi za azil. Migranti čiji se zahtjevi ne prihvate odmah, neće se moći slobodno kretati - bit će zatvoreni u kampovima. Takvu odluku mađarskog parlamenta kritizirao je UNHCR ocijenivši da se radi o kršenju međunarodnog prava i daljnjoj traumatizaciji ljudi koji su pobjegli od nasilja. Odrasli i djeca morat će živjeti u brodskim kontejnerima okruženi bodljikavom žicom, upozorava ta UN-ova agencija za izbjeglice. “Mađarska novim zakonom krši svoje obveze prema međunarodnom i europskom pravu, a on će imati strašne tjelesne i psihičke posljedice za žene, djecu i muškarce koji su već teško napaćeni”, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Cecile Pouilly.

Novi mađarski zakon po kojem će svi migranti i izbjeglice koji dođu u zemlju biti smješteni u tranzitne kampove u blizini granice vjerojatno nije u skladu s europskim zakonima o zaštiti ljudskih prava, upozorio je i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks.

Eduard SOUDIL
NA HRVATSKOJ GRANICI BEZ OGRADE S “PAMETNIM” ELEKTROŠOKOVIMA

Za sada nema najava da bi Mađarska na granici s Hrvatskom mogla postaviti novu ogradu, koja će “pametnim” elektrošokovima priječiti prelazak. Postojeća ograda između Mađarske i Hrvatske duga je 136 kilometara. Mađarska od Hrvatske očekuje da migrante zaustavi na vanjskoj granici Europske unije, dakle na granici sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, kako oni ne bi ni stigli do mađarske granice. No, poznavajući razinu otpora premijera Viktora Orbana migrantima, mogućnost postavljanja električne ograde u graničnom području s Hrvatskom ne može se potpuno isključiti.

Najčitanije iz rubrike