Regija
SUKOB SUSJEDA ILI ZLOSTAVLJANJE?

Ninić: U Hrvatskoj se mnogi šinteraji nazivaju skloništem
Objavljeno 4. ožujka, 2017.
Društvenim mrežama kruže snimke skloništa za pse Tip-Tip s optužbama za kršenje propisa o zbrinjavanju

VINKOVCI - Videomaterijali i fotografije koji kruže društvenim mrežama o zlostavljanju pasa u skloništu Tip-Tip vlasnika vinkovačkog veterinara Ilije Stevića pobudili su velik interes Vinkovčana. Sklonište inače ima koncesiju Grada Vinkovaca, koji prema zakonu mora sklopiti s nekom institucijom ugovor o suradnji jer je obvezan skloniti pse s prometnica.

Urlici straha i boli

- Problem nije gospodin Ilija Stević, ni sklonište pasa, za kojim potreba postoji. Problem je objekt kojem je izdana suglasnost, ne znam pod kakvim okolnostima, još u vrijeme ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. Podnijet ćemo kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu za zloporabu položaja i ovlasti jer je takvom objektu izdana dozvola na toj lokaciji. Drugi problem je što Ilija Stević ne poštuje razrađenu proceduru koju je Ministarstvo poljoprivrede propisalo - da se, kada se pas uoči na prometnici, mora izaći, dovesti psa, veterinarski ga pregledati unutar 24 sata i staviti u karantenu. U vinkovačkom skloništu pas se ubaci u prvi boks u kojem ima mjesta. Obično bude desetak pasa i onda nastane klanje. Čuju se urlici strave i boli kad ti psi dođu u boksove a da nisu prije toga bili u karanteni. Video koji smo uspjeli snimiti samo je djelić onoga što se čuje svakodnevno, a u našem Konjičkom klubu Satir, koji je uz taj objekt, borave djeca s posebnim potrebama i velika je frenkvencija ljudi. Svi se pitamo postoji li institucija koja bi ovaj način zlostavljanja spriječila - rekao nam je Ante Lovrić, predsjednik KK Satir.

Ustvrdio je i da u skloništu za pse nema organiziranog prikupljanja krutih fekalija:

- Djelatnici Tipa-Tipa fekalije ispiru vodom, ne procjeđuju ih, što su po zakonu obvezni, i tako ugrožavaju zdravlje ljudi koji borave u okruženju.

I Udruga za zaštitu životinja Rocco Vinkovci komentirala je stanje u skloništu pasa.

- Mi nemamo ovlasti nešto konkretno poduzimati vezano uz način držanja životinja u Tip-Tipu osim na to uputiti veterinarsku inspekciju, Ministarstvo i ostale nadležne institucije. Dobro poznajemo rad gospodina Stevića, svojedono smo mu predlagali suradnju tako da grupica volontera ima pristup skloništu, da se volonterski brine o psima, no ta suradnja nije ostvarena. Štoviše, pristup tamo nije nam bio dozvoljen. Stjecajem okolnosti, za pse se zauzela jedna njemačka udruga u suradnji s jednim hrvatskim no kill skloništem pa su se izbavljali psi kojima istječe rok od 60 dana prije smrtonosne injekcije. Mi smo se kao jedina lokalna udruga za zaštitu životinja, koja trenutno okuplja tri djevojke, bez potpore gradske vlasti, upustili u tu inicijativu i tri smo godine vozile pse svojim osobnim automobilima do Slovenije, gdje su ih preuzimali njemački volonteri koji su ih udomljavali. Vađeni su odavde uz nadzor veterinarske inspekcije i sve moguće popratne dokumente - kazala je Ružica Ninić iz Udruge za zaštitu životinja Rocco.

No kill skloništa

- Kad bi psi stigli u Njemačku, prolazili su kontrolu njihove veterinarske inspekcije i veterinarske preglede. Neki su psi morali ostati u njihovim veterinarskim klinikama na liječenju, a nekoliko ih je uginulo jer je Stević na put slao teško bolesne pse i skotne kujice. Zbog toga je njemačka udruga odlučila prekinuti svaku suradnju s gopodinom Stevićem. Iako se fotografije pasa nalaze na stranicama Tip-Tipa, naglašeno je da se one ne smiju dijeliti jer su zaštićene autorskim pravom pa smo se masu puta pitale kako da njihova vidljivost bude poboljšana da bi se olakšalo udomljavanje. Ovaj šinteraj je potpuno legalan, nažalost, kao i mnogi slični u Hrvatskoj. Šinteraji su zaštićene utvrde, koncesionarima uglavnom nitko ništa ne može. Šinteraj se često naziva azilom pa mnogi neupućeni sugrađani misle da tu cvatu ruže i da će psi tamo biti sretni. Radi se na promjeni zakona da sva Hrvatska skloništa budu no killl i svi žarko želimo da taj zakon stupi na snagu - dodala je Ninić.

Ni u Gradu Vinkovcima ni u PU vukovarsko-srijemskoj, kažu, nisu zaprimili prijave o zlostavljanju pasa. Veterinarska inspekcija je obavila nadzor, no, kako su nam rekli, nisu ovlašteni za davanje izjava.

Mario KOKAJ
“Možda namjerno uznemiravaju pse”

- Jednostavno nemam riječi za sve ove optužbe, očito da Lovrić ima neki dublji problem. Nisam nikada bio u zavadi s njim, čak sam mu, kad je njegov Konjički klub ostao bez vode, posudio vodu da napajaju konje. Kad je gradio svoj objekt, dao sam im struju, a kad me pitao za među, rekao sam da stavi kako hoće tako da ne znam što sad to njemu smeta. To što on priča nema osnove. Bila nam je i veterinarska inspekcija. Što se tiče fekalija, imamo septičku jamu, znači sva krute fekalije pokupimo na lopatu i bacimo u septičku jamu tako da doista ne znamo u čemu je problem. Možete vidjeti da na psima nema tragova zlostavljanja. Gdje njegove fekalne vode idu i ima li on riješenju nitratnu direktivu? Mogu posumnjati u to da on namjerno uznemiri pse kad nema djelatnika kako bi izazvao agresivnost pa to prijavljuje kao moguće zlostavljanje životinje. Kako se psi ne tuku kad su naši djelatnici tu? Osim toga, naš objekt ima videonadzor - komentirao je Ilija Stević, vlasnik skloništa Tip-tip.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike