Mozaik
NAGRADE ZA NAJGORE FILMOVE

Najviše Zlatnih malina za Hillary, Batmana i Supermena
Objavljeno 26. veljače, 2017.

Film koji kritizira američku demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton, "Hillary's America", dobitnik je ovogodišnje Zlatne maline za najgori film, a s filmskim ostvarenjem "Batman vs. Superman", dijeli broj osvojenih Malina - svaki po četiri. Proglašenje najgorih filmskih ostvarenja, glumaca, scenarija, redatelja i ostalih filmskih stvaratelja tradicionalno se održava dan prije objave najprestižnije američke filmske nagrade Oscar. Redatelj filma o Hillary Clinton, Dinesh D'Souza, osvojio je Malinu za najgoreg glumca/naratora i za najlošijeg redatelja, zajedno s Bruceom Schoollyjem, koji uz njega potpisuje režiju. Rebekah Turner dobila je Zlatnu malinu za najgoru glumicu u ovom filmu, koji je tijekom prošlogodišnjeg prikazivanja u sjevernoameričkim kinima zaradio skromnih 13 milijuna dolara.

Prema broju osvojenih Zlatnih malina spomenutom D'Souzinom filmu konkurira film "Batman vs. Superman". Jednu je dobio za najgori scenarij, potom za najgori nastavak, remake, spinoff, ripoff te u kategoriji najgoreg filmskog para/grupe (Ben Affleck i Henry Cavill). Razzie Redeemer nagradu (nagrada za “pokajnika” koji je počeo snimati bolje filmove), ove godine uvjerljivo je osvojio Mel Gibson, čija je ratna drama "Hacksaw Ridge" nominirana za šest Oscara. O tome u kojoj su mjeri bili loši filmovi prikazivani prošle godine govori i to što su organizatori dodjele odlučili proširiti broj nominacija u pojedinim kategorijama s ranijih pet na šest nominiranih.

Kipić Zlatne maline košta oko pet dolara i u obliku je "maline veličine loptice za golf", koja se nalazi na roli filma od 8 mm, a cijela je obojena zlatnom bojom. Naziv raspberry (malina) koristi se u izrazima u kojima se želi uskratiti poštovanje, poput "blowing a raspberry". Naime, u slengu ta fraza (blowing a raspberry, ili blowing a strawberry), znači proizvoditi zvuk sličan ispuštanju vjetrova, s ciljem da se ismije jedna ili više osoba.

Iako je imao najviše nominacija, čak devet, film "Zoolander 2", dobio je samo jednu Malinu, za Kristen Wiig kao najgoru sporednu glumicu. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike