Novosti
MINISTAR VLAHO OREPIĆ NAJAVIO:

Pregled svake osobe na granici
s Mađarskom, gužve će biti veće
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u Budimpešti je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Mađarske Sándorom Pintérom o aktualnim sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, migracijama, sigurnosti granica i o protočnosti prometa na hrvatsko-mađarskim graničnim prijelazima, objavio je MUP RH.

Nakon sastanka izjavio je da Hrvatska i Mađarska žive u zajedničkom sigurnosnom prostoru. U tom duhu, istaknuo je Orepić, došao je s mađarskim kolegom razmotriti otvorena pitanja i način kako unaprijediti i poboljšati suradnju, priopćio je MUP.

- Što se tiče sigurnosnih mjera, vrlo brzo će doći do primjene sustavnog nadzora na našim granicama, kako na unutarnjim granicama Europske unije tako i na vanjskim. Mjere se odnose na pregled svake osobe i utvrđivanje identiteta i stoga očekujemo smanjenje protočnosti na granicama. Kako bismo minimalizirali posljedice tih uistinu potrebnih i razumljivih mjera sigurnosti, sastali smo se i dogovorili kako će naši glavni ravnatelji policija definirati neposrednu suradnju na granicama - rekao je Orepić.

Najavio je da će suradnja početi zajedničkom vježbom, čije ćemo posljedice, naglasio je, “uzeti kao meritum za utvrđivanje konkretnih mjera i postupaka na graničnim prijelazima”.

Dodao je kako želi zahvaliti i naglasiti veliku potporu Mađarske za ulazak Hrvatske u zajednički schengenski prostor. “Kratko smo se dotaknuli migrantske krize i migrantskih tokova, no međutim tu je suradnja iznimna”, zaključio je ministar Orepić.

Prema uredbi koju je prije nekoliko dana izglasao Europski parlament, sve građane Europske unije i građane trećih zemalja sustavno će se provjeravati pri ulasku ili izlasku iz Europske unije u bazama podataka, izvijestio je Europski parlament. “Sigurnost naših vanjskih granica podrazumijeva izgradnju snažnog štita u borbi protiv terorizma u Europi i očuvanja prava na život, koje je preduvjet svih ostalih prava. Svaki spašeni život zahvaljujući otkrivanju potencijalnih stranih boraca vrijedi uloženog napora, a sustavne provjere u bazama podataka obavezan su korak naprijed kako bismo našim građanima pružili minimalnu zaštitu, što je i naša temeljna dužnost”, izjavila je izvjestiteljica Monica Macovei. E.S./H

moguće i ciljane provjere

Promjena pravila odgovor je na terorističke prijetnje u Europi, u kontekstu nedavnih napada u Bruxellesu, Parizu i Berlinu, te na fenomen “stranih boraca”, tj. EU građana koji se pridružuju terorističkim skupinama kao što je tzv. Islamska država u Siriji i Iraku.

Međutim, ako zbog najavljenih sustavnih provjera dođe do usporavanja kopnenog i morskog graničnog prometa, države članice umjesto toga mogu provesti ciljane provjere, pod uvjetom da procjena rizika upućuje da neće doći do prijetnji unutarnjoj sigurnosti i javnom redu. Osobe koje ne moraju proći ciljanu provjeru morat će proći uobičajenu provjeru kako bi se utvrdila valjanost putnih dokumenata i dokazao identitet.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike