Novosti
EUROPSKA KOMISIJA:

Bez strukturne reforme Hrvatska nema šanse za rast
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Gospodarski oporavak u Hrvatskoj pridonosi smanjenju duga, ali dugoročni izgledi za rast ostaju skromni ne poduzmu li se strukturne reforme, dok je u provedbi preporuka Europske komisije postignut ograničen napredak zbog dvaju parlamentarnih izbora u manje od godinu dana, proizlazi iz analize gospodarske situacije u Hrvatskoj, koju je u srijedu objavila Komisija.

Hrvatska je i dalje u skupini zemalja EU-a koje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže zbog visoke razine javnog, privatnog i vanjskog duga, u velikoj mjeri denominiranog u stranoj valuti, a u kontekstu niskog potencijala gospodarskog rasta, objavila je u srijedu Europska komisija.

Hrvatska je u skupini šest članica EU-a, zajedno s Bugarskom, Francuskom, Italijom, Portugalom i Ciprom, koje imaju pretjerane makroekonomske neravnoteže. Te će zemlje biti pod posebnim monitoringom Europske komisije, a nadzor će biti prilagođen stupnju i prirodi neravnoteža.

"Hrvatska ima prekomjerne neravnoteže. Slabosti su povezane s visokim razinama javnog, privatnog i vanjskog duga, uvelike denominiranog u stranoj valuti, a u kontekstu niskog potencijala rasta", navodi Komisija.

Trenutačni višak na tekućem računu bilance plaćanja počeo je rezultirati smanjenjem vanjskog duga, koji međutim i dalje ostaje visok, konstatira EK. Ubrzanje gospodarskog oporavka pridonosi daljnjem smanjenju privatnog duga u odnosu na BDP, a ove je godine i javni dug na silaznoj putanji u odnosu na BDP, navodi Komisija. Što se tiče financijskog sektora, unatoč nedavnim gubitcima, on ostaje relativno dobro kapitaliziran, a dobit mu se oporavlja. Udjel loših zajmova počeo se smanjivati, ističe Komisija, no dodaje i da je njihov udjel i dalje visok.H

STOPIRANA kurikularna reforma, poskupljuju plin i struja, Ina...

Europska komisija jasno upozorava da strukturnih reformi nema otkad su na vlasti HDZ i Most, posebice ova posljednja “Titanik vlada”, te da Hrvatska zbog bazičnog neznanja i besciljnog lutanja stoji na mjestu. Iako smo ostavili zemlju u snažnom gospodarskom rastu, spremne strategije i projekte, čak je i EK uvidio kako nedostaje znanja za donošenje odluka. Plastični primjeri nerada mogu se vidjeti u zaustavljaju prijeko potrebne kurikularne reforme, zaustavljanju strategije razvoja obrazovanja, neznanja u rješavanju krizne situacije oko cijena struje i plina te potpunog kaosa i razdora unutar vladajuće koalicije oko Ine, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon izvješća Komisije.