Sport
MIROSLAV MARKOVIĆ:

Huligani će za svoja nedjela uvijek pronaći izgovor, protiv Ukrajine puhat ćemo im za vrat
Objavljeno 22. veljače, 2017.
Za vrijeme utakmice s Ukrajinom vidjete ćete možda i neke nove taktičke metode, otkrio je Marković

Početkom 2016. godine na mjesto Povjerenika za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza sjeo je Miroslav Marković. Odrastao je u Osijeku, gdje se i školovao. Sudionik je Domovinskog rata 1991. godine u Osijeku, a u travnju 1992. seli u Zagreb i počinje raditi u MUP-u, gdje je u 24 godine policijske karijere prošao sve stepenice policijskog posla, a istaknuo se na poslovima sigurnosti i suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima. Niz je puta i nagrađivan za obavljanje poslova. Od 2012. sudjeluje u međunarodnoj policijskoj suradnji o pitanjima sprječavanja nereda na utakmicama i na UEFA konferencijama o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama. Krajem 2015. godine umirovljen je s pozicije načelnika Službe za osiguranja PU zagrebačke, zapovjednika svih zasebnih policijskih postrojbi i voditelja operativne grupe za sprječavanje nereda.

Zatajili francuski organi

Već tada, u komunikaciji s ljudima iz Hrvatskog nogometnog saveza stigla je ideja o njegovom involviranju u sustav hrvatskog nogometa.

Javnost Vas je prvi put upoznala nakon nereda tijekom utakmice Hrvatska - Češka, u St. Etienneu.

- Naš posao mora ostati u sjeni, bar je tako iz perspektive moga dugogodišnjeg policijskog posla. Međutim, kada uđete u nogometni savez postajete javna osoba. I uoči toga Europskog prvenstva imao sam niz intervjua o strahu i mogućoj terorističkoj prijetnji, a naravno i o onome što nas sramoti na stadionima.

Jesu li se neredi u St. Etienneu mogli spriječiti. Ili ste možda spriječili još veće incidente?

- Rekao bih i jedno i drugo. Raspolagali smo s informacijama, tri mjeseca smo znali što se sprema. Prema mome mišljenju, izostala je politička odluka, pri tome mislim na francuske organe. Uvjerili smo se kako francuska policija nema svugdje jednak pristup. U St. Etienneu se, na žalost, nisu htjeli upustiti u rješavanje problema. Od strane HNS-a, ali i UEFA-e, radio se pritisak na policiju i organizatore na terenu kako bi spriječili čak i kratkotrajni prekid utakmica. Ipak, spriječeno je i nešto gore. Bio je i plan, invazija na teren i napad na pomoćnog suca što bi prema propozicijama značilo odmah diskvalifikaciju reprezentacije.

Jesu li hrvatski huligani imali logističku pomoć u Francuskoj?

- Otkrit ću vam ekskluzivu. Poznato je kako je skupina navijača St. Etiennea Magic fansi u bratskim odnosima s jednom našom navijačkom skupinom (Torcidom nap.a). Upravo pripadnici Magic fansa su i unijeli pirotehniku na tribinu. Tu su apsolutno zakazali francuski redari.

Nedavno je HNS organizirao 3. konferenciju o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama. Između ostaloga i kako bi svoju funkciju još više otvorili prema javnosti.

- Konferencija je nastala na platformi UEFA-e koja u rujnu na sličnim konferencijama okuplja stručnjake stadionske sigurnosti i policije. Prije tri godine prvi put je organiziran sličan skup u Opatiji kada sam bio sudionik kao pripadnik MUP-a. Prošle godine smo konferenciju organizirali u Zagrebu. Ove godine, ocijenio bih, bila je to najuspješnija konferencija, a uključili smo aktivnije i medije kako bi se i oni uključili u rješavanje problematike.

S navijačima za isti stol

Istaknuli ste kako nitko od prekršajnih sudova nije sudjelovao na konferenciji.

- Ranije su bili predstavljeni. I prekršajni suci i s visokog prekršajnoj suda. Sada je s Visokog prekršajnog suda donesena odluka da neće sudjelovati na konferenciji. Od sudaca sam čuo objašnjenje kako se uvodi reorganizacija u sudstvu, gdje će prekršajni sudovi ići pod ingerencijom općinskih sudova. Zato su došli neki drugi predstavnici pravosuđa, primjerice, obradili smo i aspekate kaznenog sudstva. No i dalje smatram kako doprinos prekršajnih sudaca mora biti nazočan.

Nisu bile nazočne ni navijačke skupine. Postoji li komunikacija s njima?

- Postoji. Ja sam čak prema sadašnjim okolnostima i zadovoljan komunikacijom koja postoji prvenstveno sa klubovima. Mislim kako sa strane navijačkih skupina postoji bojazan da ne žele javno percipirati kako postoji komunikacija. Mi smo na konferenciji ih željeli dovesti kao ravnopravne partnere, čuti od njih ono na što se oni žale i kako vide odnos navijačke skupine sa svojim klubom, sa svojom lokalnom upravom, ali i svim nacionalnim asocijacijama, bilo državnim institucijama, ili HNS-om. Ne bih isticao ni jednu skupinu posebno, prepoznat će se, ali neke su navijačke skupine zaključile kako pojavljivanjem na konferenciji za sada ne bi postigle svoj cilj. I onda je nastala lančana reakcija. Ne odustajemo od komunikacije sa navijačima. Mi želimo navijače za partnere, s tim da jasno označimo tko su navijači a tko huligani. Nikada nismo sve navijače smatrali huliganima. Pokušat ćemo organizirati okrugle stolove i tribine po gradovima iz kojih dolaze. Moja želja je da ih sve zajedno posjednemo za isti stol.

Moguće najgore sankcije

Na konferenciji smo čuli i iskustva iz Srbije gdje je u posljednjih godinu dana 16 ubojstava izravno povezana sa sukobima između navijačkih skupina. Povučena usporedba sa Srbijom definitivno ne pridonosi uspostavi komunikacije s hrvatskim navijačima.

- Već to što želimo sjesti za stol sa svim navijačkim skupinama već je razina koja pokazuje kako je neusporedivo stanje s događajima u našem istočnom susjedstvu. Kod njih je organizirani kriminal implementiran u dio navijačke subkulture i zato su naši slučajevi neusporedivi. Dogodilo se kako je gospodin Željko Todorović iz Balkan FARE-a na platformi diskusije isticao baš loše primjere u Srbiji i kako se država nije spremna suočiti s time. I onda je u diskusiji pao jedan od nespretnih komentara kako ne bi željeli da nam “klubove vode Velja Nevolja i Sale Mutavi”. Jer sigurno nitko ne bi želio da netko pogine u navijačkim neredima u Hrvatskoj.

Iz UEFA-e i FIFA-e često nam se prijeti izbacivanjem. Jesu li prijetnje realne?

- Na žalost, potvrdno ću odgovoriti. UEFA i FIFA nikada se nisu susrele i ne mogu razumjeti što je to u glavama navijača koji žele izbaciti svoju reprezentaciju iz natjecanja. To je jedinstven primjer. Mi smo zasad sve sankcije osjetili na svojoj koži. Stoga, ako se ponavlja Milano, svastika s Poljuda, ili St. Etienne, moguća je i primjena najgore sankcije.

Navijački puk reći će kako se HNS i organizacije nikada nisu suprotstavile “huliganima u počasnoj loži”.

- Činjenica, događali su se incidenti i u počasnoj loži. Nogomet je sport koji snažno utjeće na ljudske emocije. Međutim, to je čisti pamflet kojim se traži izgovor za nerad i nepostupanje. To je relativiziranje. Huligani će uvijek pronaći opravdanje za huliganizam. I nemamo samo huligane u nogometu. Imamo ih i na košarci, na rukometu, događali su se sukobi čak i na tenisu u Australiji, zbog nereda u vaterpolu u Sloveniji došao je Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Zar se na svim tim sportovima “mlate” radi “huligana u počasnoj loži”? Zar je to razlog da se povlače paralele za izgovor huliganima?

Zbog prijetnji UEFA-e i FIFA-e imate li osjećaj kako se oni odnose prema svim članicama jednako. Usporedili bi Grčki nogometni savez. Zbog “nož, žice, Srebrenice” i gađanja molotovljevim koktelima, stigla im je “samo” novčana kazna.

- Vi, mediji, sami možete procijeniti jesu li FIFA i UEFA dosljedne u primjeni svojih pravilnika, a Savez na tu temu može i treba govoriti u odgovarajućim forumima unutar tih matičnih kuća. Naš je zadatak poboljšati situaciju na našim tribinama, prije svega zbog nas samih. Ponekad nam se može činiti da vrijede dvostruki standardi pa se mnogi ljute kada FIFA ne dopusti transparent „Zapamtite Vukovar“, jer to smatra političkom porukom, ali treba reći i da su nedavno utjecajni i moćni Englezi oštro kažnjeni zbog isticanja cvijeta maka u znak obilježavanja žrtava Prvog svjetskog rata. Ne ulazeći u opravdanost ili ispravnost takve odluke, treba reći da je FIFA u tome dosljedna. Znači, prije svega trebamo se okrenuti sebi i rješavanju izazova koje imamo u vlastitom dvorištu.

Izazov s Ukrajinom

Nakon dvije godine hrvatska nogometna reprezentacija igrat će domaću utakmicu pred navijačima. Veliki izazov za organizaciju utakmice?

- Već smo dugo u pripremi organizacije utakmice, zajedno s MUP-om i sigurnosnim službama. Kontrola na ulazima bit će velika. Prodaja karata bit će personalizirana. Svatko će morati dati svoje podatke, a njegovo ime bit će otisnuto na ulaznici. Prema huliganima, poznatim počiniteljima, budite uvjereni, znat ćemo odgovoriti. Vidjete ćete možda i neke nove metode. Koje? Ne želim otkrivati zbog taktičkih razloga.

Očekujete li pun stadion?

- Da. Upravo puni stadioni s navijačima koji dolaze dati podršku svojoj momčadi s obiteljima, djecom, sa starijima i mladima koji su tamo zbog Modrića i Mandžukića, ključni su faktor u suzbijanju svih problema. Na žalost, huligani su postali tema broj jedan naših tribina, i učinit ćemo sve da to promijenimo. Loša infrastruktura je nešto što kao društvo trebamo poboljšati, ali Savez i klubovi trebaju učiniti sve što mogu da stadione učine privlačnim i pristupačnim mjestom. Ne sumnjam da će protiv Ukrajine naša reprezentacija imati sjajnu podršku koja joj i treba u toj ključnoj utakmici na putu prema Rusiji.

Za sigurnost te utakmice, čini se, veći će izazov biti spriječiti neprimjerene povike. Što za Vas uoči utakmice s Ukrajinom veća prijetnja “Za dom spremni”, ili bacanje baklji u teren?

- Nisam to posebno isticao, ali aktivno se spremamo i intervenirat ćemo da do takvog skandiranja, koji je najteži oblika rasizma i diskriminacije, uopće ne dođe. Policija će snimati utakmicu, pojačan je videosustav, ali ponavljam, bit će još “taktičkih” poteza zaključio je Marković.

Krešimir LACKOVIĆ
HULIGANI SU PRESELILI SA SPORTSKIH BORILIŠTA

Huliganizam se ne događa više samo na nogometnim terenima, čak se preselio i izvan sportskih borilišta. Gdje je vaša granica djelovanja?

- Prema tom problemu u Hrvatskoj se bavimo samo 24 sata prije utakmice i na sam dan utakmice. U drugim zemljama rade na tome posebni policijski odjeli, posebne službe sigurnosti. Huliganizam ne bira mjesta. Premjestio se sa sportskih borilišta na autoceste, odmorišta, u grad, pa i na mjesta poput Društva prijatelja Hajduka, gdje je 20 maskiranih huligana upalo u prostorije gdje je bilo 30-ak ljudi starije životne dobi, koji su obilježavali “Dane Bernarda Vukasa”, što smatram najgorim oblikom. Svjedoci smo i incidenata na košarci pa smo imali napad u Zagrebu na navijače Partizana koji su ostali u kafiću, a napad je rezultirao ozljeđivanjem i razbijanjem inventara. Zatim oblike diskriminacije i rasizma na utakmici između Zadra i Cedevite. Tu bih posebno pohvalio odluku suca koji je prekinuo utakmicu i zatražio pražnjenje dvorane.

Pohvalio je Marković i reakciju predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

- Nakon događaja u Zadru konačno imamo osudu premijera. Upravo to što je rekao ono je što mi također cijelo vrijeme naglašavamo. Pozdravljam i izmjene zakonodavstva, ali važno je da otkrijemo počinitelje i javnost upoznamo s rezultatima istrage.b

HNS je jedinstven

Premda među “mlađim djelatnicima” Marković je komentirao i najnovije informacije o mogućoj promjeni na mjestu čelnog čovjeka HNS-a.

- Rekao bih da je nogometna organizacija jedinstvena. A jedino mjesto koje može promijeniti predsjednika i Izvršni odbor Skupština je HNS-a. I to UEFA promatra. Percipira se da bi politika željela imati prste. Ne kažem da ima, nego da je takva percepcija. UEFA traži neovisnost rada nogometne organizacije.

sigurnost

KOMUNIKACIJA S NAVIJAČKIM SKUPINAMA POSTOJI

Možda ste propustili...

DALIĆU, JESI LI GLEDAO OVU PREDSTAVU EL TORA?

Ramon Mierez - Bik koji vuče Osječane prema Europi

Najčitanije iz rubrike