Kultura
14. DANI PLESA MIJE ČORAK SLAVENSKE

Slavonski Brod: U četvrtak nastup solista iz četiri nacionalna baleta
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Polaganjem vijenca na spomen-ploču na Mijinoj rodnoj kući, u Starčevićevoj ulici 3, te plesnom večeri u Kazališno–koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” u ponedjeljak su počeli Dani plesa Mije Čorak Slavenske. Manifestacijom, koju 14. godinu zaredom organizira Kazališno–koncertna dvorana, uz potporu Ministarstva kulture i Grada Slavonskog Broda, odaje se počast svjetski poznatoj primabalerini, rođenoj Brođanki, koja je nepravedno prešućivana 60 godina. Sjećajući se Mije Čorak Slavenske, koja je već s osamnaest godina postala primabalerina HNK, a zatim postigla uspjeh i slavu i na svjetskim pozornicama, Slavonski Brod promovira plesnu umjetnost.

“Nakon što smo prošle godine visoko podigli letvicu, ove godine nastavljamo istim tempom. Manifestaciju počinjemo plesnom večeri na kojoj će nastupiti i Brodski leptirić, među kojima možda stasa nova Mia Čorak Slavenska. Lijepo je čuti da ova mala djeca znaju više o Miji Čorak Slavenski nego mnogi odrasli. To znači da se trud ipak isplati”, rekao je ispred balerinine rodne kuće ravnatelj Kazališno–koncertne dvorane Hrvoje Špicer. Podsjetio je na prvu godinu tada jednodnevne manifestacije, nakon čega je slijedila suradnja s Majom Đurinović i izdavanje prve monografije o Miji Čorak Slavenskoj, čiji je suizdavač slavonskobrodski ogranak Matice Hrvatske.

“Nakon toga slijedio je poziv Jakova Sedlara, koji je snimio prvi dokumentarni film o najpoznatijoj hrvatskoj balerini, a potom sve veća gostovanja, sve do danas, kada u tjedan dana imamo desetak plesnih naslova”, istaknuo je Špicer.

Nakon plesne večeri, u kojoj su nastupili Brodski leptirići, plesači škole Ilijane Lončar iz Požege, plesne škole iz Rijeke i studenti plesnog odjela Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, danas će (srijeda) u Gradskoj knjižnici biti predstavljen zbornik radova s prošlogodišnjeg interdisciplinarnog znanstvenog umjetničkog skupa o najvećoj hrvatskoj balerini, nakon čega je ponovno prikazivanje filma “Mia, a Dancer's Journey” koji je snimila njezina kći Maria Ramas, a koji je prvi put prikazan prošle godine.

Među desetak programa u tjedan dana trajanja manifestacije svakako će najveći doživljaj ljubiteljima plesa biti Gala večer u četvrtak, kada će nastupiti plesni ansambli i solisti četiriju nacionalnih baleta iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Baletni ansambl zagrebačkog HNK izvest će ekskluzivni baletni dio programa Labuđe jezero, čija je premijera u Zagrebu 17. ožujka. Osječki ansambl pokazat će dio predstave Fortuna, na poznatu glazbu Carmina Burana Carla Orfa, a plesači iz Rijeke i Splita predstavit će se duetima i solistima iz prošlogodišnjih uspješnica.

Anita BENIĆ

Fortuna

NASTUP PLESAČA IZ HNK OSIJEK

Primadona s 13 godina

Mia Čorak Slavenska najveća je hrvatska balerina svih vremena i jedna od najutjecajnijih umjetnica svoga vremena. Rođena je 20. veljače 1916. u Slavonskom Brodu (tada Brod na Savi), od majke Hedvige Palme-Čorak i oca Milana Čorka. Već od svoje rane mladosti posvetila se plesu i baletu. S 12 godina nastupala je na plesnim solo večerima, a s 13 bila solistica, te prva hrvatska plesačica koja je nosila naslov primabalerine, kada je potpisala ugovor s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu za sezonu 1934./35. U vrijeme Olimpijskih igara u Berlinu, 1936., osvaja prvu nagradu na Plesnoj olimpijadi, a krajem tridesetih odlazi iz Hrvatske i postiže veliku svjetsku popularnost i zavidnu karijeru. Nastupala je na pozornicama diljem svijeta, uključujući Južnu Ameriku, Afriku i Aziju, a primabalerina Metropolitan opere u New Yorku postaje 1954.-55. Mia se okušala i na filmu, snimila je Smrt labuda, koji je osvojio prvu nagradu na natjecanju umjetničkog filma u Parizu. Nakon Drugog svjetskog rata udala se za Kurta Neumanna, austrijskog glumca, s kojim ima jedno dijete, kćer Mariju.

Baletni studio otvorila je u New Yorku 1960. Sve više se posvećivala pedagoškom radu, a 1963. posve je napustila kazališne daske. Do početka osamdesetih predavala je na Kalifornijskom sveučilištu, nakon čega odlazi u mirovinu. Umrla je 5. listopada 2002. u Los Angelsu.

U spomen na tu veliku hrvatsku umjetnicu njezin rodni grad, Slavonski Brod, postavlja 2004. godine spomen-ploču na kuću u kojoj je rođena.

Najčitanije iz rubrike