Svijet
STIGLI SU PONTONI ZA TIGRIS

Počinje druga faza oslobađanja Mosula
Objavljeno 16. veljače, 2017.

Vezani članci

ČIŠĆENJE OD TERORISTA

ISIL gubi i na sirijskom i na iračkom bojištu

Teroristi takozvane Islamske države gube posljednjih mjeseci gotovo sve bitke u Iraku i Siriji. Od siječnja 2016. do početka 2017. površina ISIL-ova “kalifata” u Siriji i Iraku smanjila se sa 78.000 na 60.400 četvornih kilometara, gotovo za četvrtinu. Posebno je važno što ISIL gubi najvažnija područja i veće urbane sredine, tako da je velik broj teritorija koji nadziru zapravo nenaseljeno, potpuno pusto područje.

Trenutno najvažnija bitka u Iraku je ona za Mosul, posljednje veliko uporište islamista u toj državi. Cijeli istočni dio grada je oslobođen i sada se iračka vojska priprema za “fazu 2“ - prelazak Tigrisa koji presijeca grad napola i ponovnu borbu od kuće do kuće u zapadnom dijelu grada. S istočne strane Tigrisa dopremljeni su pontonski mostovi koje tek treba postaviti, no to neće biti nimalo lako s obzirom na to da se s druge strane nalaze dobro utvrđeni položaji terorista koji su imali vremena od lipnja 2014. da se pripreme za ovaj napad. Pripreme iračke vojske posljednjih tjedana znatno otežavaju i svakodnevni napadi ISIL-a dronovima.

Dronovi napadaju

Te bespilotne letjelice kućne izrade, opremljene kamerama i bombama ili lanserima raketa, precizno pogađaju pojedinačne ciljeve iračke vojske. Ponekad je to oklopno vozilo, ponekad vojnici, a posljednjih dana i sredstva komunikacije. Ipak, panika se uvukla među ISIL-ovce u Mosulu. Svjesni su da grad ne mogu obraniti iako će se većina njih boriti do smrti. Vojnici “kalifata” past će braneći sulude ideje svojih vođa, a vođe već sada kao miševi pokušavaju napustiti okruženi Mosul. Svjedoči tomu i neuspješni napad na iračke položaje u blizini Tal Afara, zapadno od Mosula, koji je za cilj imao probijanje obruča ili tek distrakciju koja je trebala omogućiti da se otvori koridor za bijeg zapovjednika prema Siriji. Zrakoplovi iračke vojske bombardirali su bazu ISIL-a na zapadu Mosula. Kapetan snaga iračke federalne policije Abdullah Esedi potvrdio je da je baza potpuno srušena, a ubijeni su i svi militanti koji su se tu nalazili. Trinaest zapovjednika ISIL-a ubijeno je u napadu iračke avijacije na zgradu u Kaimu gdje se, navodno, nalazio Abu Bakr al Bagdadi, samoprozvani kalif međunarodno nepriznate Islamske države, no njegovo se ime nije našlo na listi ubijenih. Iračka vojska navela je da je Bagdadi prošle nedjelje premjestio svoj konvoj iz Raqqe u Kaim. Tamo je navodno održao sastanak o potencijalnom nasljedniku.

Svi na ISIL

U Siriji ISIL-ovci ne prolaze ništa bolje. To i ne čudi kada prvi put od izbijanja sukoba u toj zemlji sve vojske, frakcije i skupine napadaju ISIL gdje god stignu. S terena stižu informacije da se teroristi koji imaju putovnice zapadnoeuropskih ili balkanskih država pokušavaju vratiti u svoje zemlje, drugi krivotvore medicinsku dokumentaciju i izvlače se na bolest kako bi izbjegli ratište.

A sigurnog je teritorija za teroriste i u Siriji i u Iraku sve manje. Vojska sirijskog predsjednika Bašara al Asada ponovno napreduje prema Palmiri, a sa sjevera Turci i lokalne postrojbe koje Turska podržava i naoružava završavaju akciju oko Al Bab, Qabasina i gradića Bza'a. Prijestolnica ISIL-a u Siriji, grad Raqqa, gotovo je svakodnevno izložena napadima iz zraka, a kurdski su se borci ovih dana približili na samo pet kilometara od prvih kuća u tom gradu. Sirijskoj vojsci trenutno je najteže u Deir ez-Zoru jer su ISIL-ovci presjekli komunikaciju između grada i obližnje zračne luke. Podijeljene jedinice tako se sada brane na dvije lokacije. Prema izvještajima naoružanja imaju i više nego dovoljno, no nema ga tko koristiti, pa su puške zadužile i žene.

Eduard SOUDIL
POVRATAK LJUDI U ISTOČNI MOSUL

U istočne četvrti Mosula, koje je iračka vojska nedavno oslobodila od samozvane Islamske države, počele su se vraćati prve obitelji. Oslobođeni dijelovi grada prošlih su dana bili poprište samoubilačkih atentata u kojima je poginulo devet osoba. Izbjeglice iz Mosula su nakon pada grada 9. lipnja 2014. godine potražile utočište prvo u selima Ninivske doline i u Kirkuku, a potom posebice u Erbilu i u selima iračkoga Kurdistana. U Mosulu je postojala i nezanemariva kršćanska zajednica, a džihadisti su mnoge od njih ili ubili ili protjerali jer nisu htjeli zanijekati svoju vjeru.

TURCI I FSA ZAUZIMAJU AL-BAB

Slobodna sirijska vojska (FSA, pobunjenici protiv legitimne sirijske vlasti), uz izravnu podršku turskih oružanih snaga, preuzela je kontrolu nad vitalnim dijelovima grada Al-Baba, najistaknutijim uporištem ISIL-a na sjeveru Sirije. Zahvaljujući ovakvom napretku, FSA postaje najizgledniji kandidat za preuzimanje kontrole nad cijelim gradom. FSA i Turska proglasile su grad Al-Bab najvažnijim strateškim ciljem operacije "Štit Eufrata" koja je pokrenuta u kolovozu prošle godine. Njegovim osvajanjem stvara se "sigurna zona", koja sprječava kurdske jedinice da povežu svoj teritorij istočno od Eufrata s teritorijem na zapadnoj obali.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike