Svijet
ČIŠĆENJE OD TERORISTA

ISIL gubi i na sirijskom
i na iračkom bojištu
Objavljeno 25. siječnja, 2017.

Vezani članci

BORBA PROTIV ISIL-A

Irački su specijalci u Mosulu stigli do Tigrisa

Rusija, Turska i Iran dogovorili su u utorak u Astani mehanizam za učvršćivanje prekida vatre u Siriji, no ne nazire se političko rješenje za okončanje rata, zbog čega sirijski pobunjenici optužuju Iran i režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Tri države pod čijim se okriljem održavaju mirovni pregovori u Astani uspostavit će "mehanizam za nadzor potpune provedbe prekida vatre te za izbjegavanje svake provokacije" u Siriji, stoji u završnoj izjavi prihvaćenoj nakon dvodnevnih razgovora.

Pobunjenici su dobili potporu Moskve, Teherana i Ankare za sudjelovanje na idućem krugu mirovnih pregovora u Ženevi 8. veljače pod okriljem Ujedinjenih naroda.

"Nema vojnog rješenja sukoba jer se on može riješiti jedino političkim procesom", stoji u dokumentu koji su potpisale tri zemlje u glavnome gradu Kazahstana gdje su pobunjenici i predstavnici sirijskog režima prvi put izravno pregovarali. Međutim, političko rješenje za okončanje rata između pobunjenika i režima u Siriji u kojem je od 2011. ubijeno 310.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i prognani, nije postignuto na dvodnevnom sastanku.

Glavni pregovarač sirijskog režima Bašar Džafari ističe da je jedini cilj Astane bio "ojačati prekid vatre i režim".

Asadov režim je svoju prvu veliku pobjedu u pet godina rata ostvario krajem 2016. kada je uz pomoć ruske avijacije i iranskih milicija protjerao pobunjenike iz Alepa i drži da je time preokrenuo tijek rata u svoju korist. Džafari je jasno rekao da će režim nastaviti ofenzivu protiv pobunjenika zapadno od Damaska. Pobunjenici, naprotiv, traže da se prekid vatre uspostavi i u području Wadi Barada, koje je ključno za opskrbu Damaska vodom. Sirijski pobunjenici inzistiraju na "prekidu svih vojnih operacija" i dopremi humanitarne pomoći opkoljenim stanovnicima.

Optužuju sirijski režim i Iran za izostanak napretka. "Sve dosad nema nikakvog opipljivog napretka u pregovorima zbog nepopustljivosti Irana i sirijskog režima", rekao je Mohamad Aluš, voditelj pobunjeničkog izaslanstva.

U međuvremenu, vode se borbe uz neprestane zračne udare ruskog zrakoplovstva na ISIL. Sirijska vojska pokrenula je ofenzivu u više smjerova protiv ISIL-a. Da se teroristi neće dobro provesti na istoku Sirije govori i podatak da je tamo upućena elitna 104. padobranska jedinica Republikanske garde.

Velike gubitke ISIL ima i na iračkom bojištu, posebice u Mosulu, čiji je istočni dio potpuno oslobođen.

Eduard SOUDIL
ISIL-u SU POMOGLI AMERIKANCI

Najnovije borbe za Deir Ez Zor počele su prije desetak dana kada je ISIL s 14.000 boraca krenuo u ofenzivu za osvajanje posljednjeg bastiona sirijskih vlasti na istoku te zemlje. Sirijska armija potvrdila je ubojstvo najmanje 500 terorista za to vrijeme, a broj ozlijeđenih mnogo je veći. Sudeći prema ranijim neuspjelim pokušajima terorističkih napada, branitelji i civili u Deir Ez Zoru vjerojatno se nikada ne bi našli u ovako teškoj situaciji da 16. rujna 2016. godine američki zrakoplovi nisu pomogli snagama ISIL-a da zauzmu brdo Al-Tardah, u blizini zračne luke. Tada su američke zračne snage uništile sirijsku raketnu postrojbu koja je čuvala uzvisinu Al-Tardah i ubile 62 sirijska vojnika. Odmah nakon završetka američkih zračnih udara ISIL je pokrenuo masovni napad na gotovo nebranjeni strateški položaj sirijske vojske, koji drži i danas.

Možda ste propustili...

U ISTIM OBJEKTIMA GDJE SU HRVATSKI BIRAČI GLASALI NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR

Vijeće ministara odobrilo glasovanje na sedam lokacija u BiH za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike