Svijet
SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju
Objavljeno 21. travnja, 2024.
Smaknućima osuđenika, uhićenjima disidenata i povratkom policijskih ophodnji za provođenje pravila o obveznom nošenju hidžaba Iran pojačava represiju dok rastu napetosti s njegovim zakletim neprijateljem Izraelom, tvrde aktivisti.

Iranci se suočavaju sa sve većom represijom još od prosvjeda prije dvije godine zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je život izgubila u zatvoru. No gušenje oporbe ušlo je u novu fazu porastom straha od regionalnog sukoba. Aktivisti su zabilježili da su se bijeli kombiji "policije za ćudoređe" vratili diljem zemlje te da odvoze žene za koje smatraju da krše pravilo o obveznom nošenju hidžaba. Šef teheranske policije Abas Ali Mohamadian najavio je nove mjere 13. travnja, a nazvane su "Nour" ("svjetlo"). Nekoliko videa na društvenim mrežama, uz ključne riječi "jang aliyeh zanan" ("rat protiv žena"), prikazuje žene koje u kombije tjeraju policajci u pratnji policijskih službenica odjevenih u čador, islamsku odjeću za žene. "Pretvorili su ulice u bojišta protiv žena i mladih", napisala je dobitnica Nobelove nagrade za mir i zatvorena aktivistica za ljudska prava Narges Mohamadi iz zatvora Evin, što su njezini pristaše objavili. Jedan video prikazuje ženu u Teheranu koja se srušila na tlo nakon što ju je privela policija, a prolaznicima, koji su joj pokušali pomoći, govori da joj je zaplijenjen telefon. "Bez čvrstog međunarodnog odgovora Islamska Republika bit će ohrabrena da pojača svoje nasilje protiv žena i svoje nečuveno kršenje ljudskih prava", kaže Hadi Ghaemi, upravitelj njujorškog Centra za ljudska prava u Iranu. Među uhićenima je Aida Shahkarami, sestra 16-godišnje Nike Shahkarami, koja je umrla tijekom gušenja prosvjeda 2022., napisala je njezina majka Nasrin. Aida je pritvorena "jer nije nosila hidžab".

Dina Ghalibaf, novinarka i studentica, uhićena je nakon što je optužila sigurnosne snage da su ju seksualno uznemiravale tijekom prethodnog uhićenja. H
Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

U OČEKIVANJU NOVOG ORUŽJA UKRAJINCI U PROBLEMIMA

Rusi napreduju na istoku Ukrajine

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

Najčitanije iz rubrike