Regija
“PUTEVI MILOSTI” DOPREMILI HUMANITARNU POMOĆ

Paketi s hranom za slavonske - najsiromašnije županije
Objavljeno 16. veljače, 2017.

Šezdesetak paketa humanitarne pomoći koju je jučer dopremila kršćanska humanitarna udruga “Putevi milosti” podijeljeno je i potrebitima na području Županje. Pomoć je dopremljena i u Babinu Gredu, Štitar i Gradište. Ova udruga, sa sjedištem u Osijeku, za pomoć djeci, socijalno ugroženim obiteljima i svima koji su u potrebi djeluje na području pet slavonskih i Splitsko-dalmatinske županije, gdje je, kako kažu, značajno izraženo siromaštvo i problemi koji su povezani s njim. Podjelom paketa humanitarne pomoći u županjskoj Posavini počelo je provođenje projekta “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći”, koji se financira u okviru Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. - 2020. iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, iz kojeg su “Putovi milosti” dobili 8.000.205 kuna. Projektom će biti obuhvaćeno ukupno 8000 osoba.

Paketi hrane i materijalne pomoći dodijelit će se pojedincima, odnosno obiteljima koji po članu nemaju veća primanja od 800 kuna mjesečno i koji žive na marginama preživljavanja. U Udruzi ističu da je mreža distributera za kupnju hrane razrađena do najmanjih detalja, vodi se računa o rokovima valjanosti hrane i roba te njihovoj brzoj distribuciji.

- Zahvaljujemo svim volonterima i ljudima dobrog srca, koji su se dobrovoljno prijavili i koji će osigurati da paketi budu spakirani i dodijeljeni korisnicima, a to je ukupno 2500 obitelji, pojedinaca i zajednica. Molimo korisnike da pri preuzimanju paketa hrane i osnovne materijalne pomoći, uzmu u obzir veličinu i težinu samoga paketa (40 kilograma) te da na uvid ponesu osobe iskaznice - poručuju iz Udruge.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević u svoje osobno i u ime sugrađana zahvaljuje “Putevima milosti” na toploj ljudskoj gesti i dopremljenoj pomoći koja će korisnicima puno značiti. A bitno je reći da će ovakva podjela pomoći od sada biti češća, kazao je. Izrazio je nadu da će neki pozitivni trendovi koji su prisutni konačno zahvatiti i Slavoniju i da će zahvaljujući istoimenom projektu i ulaganjima koja se najavljuju “tmurna vremena ipak ostati iza nas”.

Inače, Grad Županja za provođenje socijalnog programa godišnje izdvaja 1,5 milijuna kuna. Potrebe su velike i mnogi su ljudi, napominje gradonačelnik, prisiljeni pregaziti svoj ponos i doći zatražiti jednokratnu novčanu pomoć.

I u Đakovu su “Putevi milosti” u suradnji s mnogim volonterima đakovačke Udruge svetog Vinka Paulskog, Župe svih svetih, studenata KBF-a te milosrdnih sestara i mladeži HDZ-a Đakovo spakirali i podijelili 200 obiteljskih paketa hrane. Kako pojašnjava Ivan Bassi, predsjednik konferencije, svaki paket vrijedan je oko 500 kuna, a sadrži osnovne prehrambene i higijenske potrepštine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U Slatini paketi za 63 obitelji

U projekt se uključila i HVIDR-a Slatina, koja će pomoći potrebitima na širem slatinskom području. Članovi HVIDR-e istovarili su prvi kamion s humanitarnom pomoći u prostoru nekadašnje vojarne, a načinit će 63 paketa i podijeliti obiteljima koje su im se javile za pomoć. P.Ž.

8000

osoba bit će obuhvaćeno projektom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike