Kultura
NA IZVORNIM PROSTORIMA KRŠĆANSTVA

“Peto evanđelje” Dubravke Oraić Tolić predstavljeno u Osijeku
Objavljeno 14. veljače, 2017.

OSIJEK - Udruga katoličkih intelektualaca i Naklada Ljevak u Klubu knjižare Nova predstavili su novu knjigu hrvatske književnice Dubravke Oraić Tolić “Peto evanđelje”. Uz autoricu u predstavljanju su sudjelovali Ružica Pšihistal i Nives Tomašević, a dijelove putopisa pročitao je glumac Vjekoslav Janković. Inače, “Peto evanđelje: Sedam dana u Svetoj Zemlji”, prvi je suvremeni književni putopis u Hrvatskoj o posjetu biblijskim mjestima i Izraelu.

Efektni naslov citat je poznate sintagme Ernesta Renana iz studije Život Isusov. Knjizi su pethodili stručni vodiči i studije o Svetoj Zemlji (Adalbert Rebić, fra Miroslav Modrić), te brojni novinski i internetski zapisi s turističkih putovanja i hodočašća.

“Peto evanđelje” izražava najdublji dojam svakoga putnika koji se uputi na izvorne prostore kršćanstva: čudesnu podudarnost biblijskih tekstova i sakralne arhitekture. Putopis je zamišljen kao mozaik osobnih dojmova, minieseja iz povijesti religije i sakralne arhitekture, neobičnih pojedinosti iz putne svakodnevice, autobiografskih sjećanja i lirskih zapisa. Autoricu su na putovanju fascinirala tri fenomena: kršćanska imagologija utjelovljena u arhitekturi, židovski kultovi zemlje, vode, pustinje i sjećanja te začudna isprepletenost triju monoteističkih religija: kršćanstva, judaizma i islama. D.Kć.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike