Novosti
PREVENTIVNI SISTEMATSKI PREGLEDI

Do kraja ove godine bit će
pregledano 33.000 branitelja
Objavljeno 13. veljače, 2017.
Dio dosad pregledanih branitelja mora na daljnje pretrage, kaže dr. Bosanac

Dok su branitelji iz raznih krajeva Hrvatske nestrpljivi jer su, nakon pilot-projekta u bolnicama u Vukovaru i Vinkovcima zadnja dva-tri mjeseca 2016. godine, očekivali brži nastavak programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji “neprocjenjivo mnogo znače za život branitelja”, iz resornog ministarstva odgovaraju kako se s pregledima kreće – uskoro.

Službeno, 2017. godine u bolnicama u cijeloj Hrvatskoj bit će pregledano oko 33.000 hrvatskih branitelja, a u državnom proračunu za to je osigurano 26 milijuna kuna.

Pregledi i u Osijeku

– U 2017. godini započet će se s preventivnim sistematskim pregledima hrvatskih branitelja u svim županijama. Tijekom veljače sklopit će se sporazum o suradnji na provedbi programa s općim/županijskim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima Zagreb, Osijek, Split i Rijeka – stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije koji je potpisao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Sporazumi će, navodi se, definirati sadržaj, broj i dinamiku pregleda po bolnicama. Precizira se pritom kako će preventivni sistematski pregled branitelja obuhvaćati laboratorijske preglede, EKG, RTG pluća, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk prostate za muškarce, ultrazvuk dojke i ginekološki pregled za žene, specijalistički pregled internista, psihološko testiranje, kao i psihijatrijsku obradu (prvi pregled) prema indikacijama, a sve to “sukladno cjeniku postupaka zdravstvene zaštite u ugovornim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)”.

Kroz pilot-projekt proveden u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 17. listopada do 31. prosinca 2016. ukupno su bila pregledana 823 hrvatska branitelja – 575 u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana i 248 u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Ravnateljica vukovarske bolnice, dr. Vesna Bosanac, potpisivanje sporazuma očekuje sljedećeg tjedna.

– Naša bolnica spremna je i idemo dalje. Odaziv branitelja bio je velik, a tako je i sada jer već imamo predbilježene branitelje sve do ožujka i travnja – kaže dr. Bosanac dodajući da je riječ o vrlo dobrom programu jer branitelji kao zdravstveno posebno rizična skupina mogu, u jednom danu, obaviti niz pregleda. Kako je rekla, svi podaci o dosad pregledanim braniteljima u Vukovaru upućeni su Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gdje će biti analizirani i potom će se, s vremenom, znati više o zdravstvenom stanju te populacije.

– Primijetili smo da dio pregledanih branitelja mora na daljnje pretrage što se tiče koronarne bolesti, nereguliranog tlaka, novopojavnosti šećerne bolesti... – upozorila je dr. Bosanac.

– Sistematski pregledi branitelja su itekako korisni jer inače te dijagnoze možda ne bi bile otkrivene na vrijeme. Branitelji se s nalazima javljaju svom obiteljskom liječniku i potom ih se upućuje na daljnje pretrage, prema potrebi – zaključila je ravnateljica bolnice u Vukovaru.

Dosad uspješni

S programom je spremna nastaviti i vinkovačka bolnica. Ravnatelj, dr. Krunoslav Šporčić, kaže da će oni desetak branitelja dnevno ponovno početi pregledavati čim bolnica sklopi spomenuti sporazum. Dodaje i da će bolnice u Vukovaru i Vinkovcima u 2017., prema projekcijama, pregledati ukupno oko 2500 hrvatskih branitelja.

– Vukovar će preuzeti nešto veći broj, jer je naša bolnica malo opterećenija akutnim bolesnicima, a cilj nam je da cijeli taj sustav sistematskih pregleda ne ugrožava liste čekanja i ne pravi nove. Nadam se da ćemo uspjeti u tome, a i pilot-projekt je pokazao da smo bili uspješni – navodi dr. Šporčić. Istaknut će i kako je jako važno da se, nakon sistematskih pregleda, branitelje uzme u trajni nadzor glede njihova zdravlja s obzirom na, dodaje, upozoravajući podatak da je prosječna životna dob branitelja 50,9 godina, dok je u općoj populaciji u Hrvatskoj to 76 godina.

U KBC-u Osijek kažu kako će s tom vrstom pregleda najvjerojatnije početi u ožujku i kako je riječ, prema ravnatelju, doc. dr. sc. Željku Zubčiću, o nečem novom jer to dosad nisu radili.

Važan je i podatak koji navode u Ministarstvu branitelja, a to je da su kao prioritet za sistematske preglede za ovu godinu predloženi hrvatski branitelji bez statusa HRVI koji su u borbenom sektoru u obrani Hrvatske sudjelovali više od 1500 dana, kao i hrvatski branitelji bez statusa HRVI koji su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji.

Sanja BUTIGAN
KAŠNJENJE ZBOG AŽURIRANJA PODATAKA?

Iako su branitelji očekivali da će program sistematskih pregleda u cijeloj Hrvatskoj krenuti na početku ove godine, neslužbene informacije govore da je trebalo vremena, s obzirom na velik broj branitelja za preglede, da bi nadležni uredi ažurirali podatke, adrese i brojeve telefona svakog branitelja s kojim treba kontaktirati kako bi ga se uputilo prema bolnici. Stoga, navodno, ni sporazumi s bolnicama dosad nisu bili potpisani, što se pak, sada, prema tvrdnji ministra Medveda, očekuje ovaj mjesec. U Ministarstvu hrvatskih branitelja naveli su i da će se provođenje sistematskih pregleda nastaviti i idućih godina, a kako bi bila obuhvaćena cjelokupna braniteljska populacija. Spominjala se svojedobno i ideja da se takvi pregledi za svakog branitelja ponavljaju svake tri godine...

823

hrvatska branitelja pregledana su kroz pilot-projekt proveden u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 17. listopada do 31. prosinca 2016. u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana i u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci

Možda ste propustili...

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju