Regija
LOVAČKA UDRUGA GAJ

Proslavili krštenje
mladog lovca Josipa
Objavljeno 3. veljače, 2017.

ŽUPANJA

Lovačka udruga Gaj iz Županje prošle je nedjelje u istoimenoj šumi obilježila završetak lovne sezone, a održano je i lovačko krštenje. Kao što su se u srednjem vijeku krstili vitezovi prigodom primanja u bratovštinu, po uzoru na te obrede u lovačkim se redovima prihvatio običaj krštenja mladog lovca kako bi ga se uvelo u redove “pravih” lovaca. Lovačko krštenje obično se obavlja nakon zajedničkog lova ispred lovačkog doma.

- Bio je snijeg pa smo lovili samo predatore, odstrijeljen je jedan čagalj i odradili smo lovačko krštenje. A imali smo zapravo dvostruko slavlje. Krstio se naš mladi lovac Josip Galović, a ujedno je i njegov otac, inače naš dugogodišnji lovac, proslavio dobivanje odličja od Lovačkog saveza Hrvatske - kaže predsjednik udruge Vladimir Katona. Napominje da je lovačko krštenje poseban doživljaj za sve lovce, koji se dugo prepričava.

- Tu ima sudaca i branitelja, ispitivanja, pitanja i odgovora šaljiva tona, pri čemu se stvara vesela atmosfera. Sve je to dio ceremonije, odnosno zanimljivog programa, u kojemu lovac na kraju s ruksakom protrčava kroz špalir lovaca koji ga šibama malo udaraju po stražnjici. Tako je bilo i ovaj put, a nakon toga bila je fešta u idiličnom zimskom ugođaju - kazao je Katona.

A da bi postao “pravi” lovac, mladi lovac mora učiti, položiti lovački ispit, a potom lovačkoj udruzi napisati zamolbu za prijam u članstvo. Dodjeljuje mu se mentor, odnosno stariji, iskusni lovac, koji će ga upozoravati i obučavati i koji je godinu dana odgovoran za njegovo ponašanje.

Što se tiče divljači u lovištu LU Gaj, Katona ističe da je zadovoljan brojem zeca i fazana, ali napominje da ima i dosta čagljeva i nešto manje lisica.

- Za ovoga snijega odstrijeljena su dva čaglja i jedna lisica, što je dobro. To su ipak troja gladna usta, što znači da u lovištu ostaje više plemenite divljači, koju mi i želimo imati - ustvrdio je.

Županjski su se lovci, nakon što je pao snijeg, podijelili u grupe i svaka je imala zadatak nositi hranu u hranilišta, a trebale su, kažu, poprilične količine, jer kada dođu jelen ili divlja svinja, puno toga pojedu.

Pred županjskim je lovcima prebrojavanje divljači na području kojim gospodare kako bi se utvrdilo stanje nakon lova, što je i njihova zakonska obveza. A potom je i izvještajna skupština. Katona poručuje da se u LU Gaj nadaju da će ih Županija pozvati da potpišu lovozakup za sljedećih deset godina, jer im dosadašnji ovih dana istječe.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Lovačka zabava

LU Gaj organizira večeras tradicionalnu lovačku zabavu, s početkom u 20 sati u restoranu “Sava”. Posjetitelji će uživati u jelima od divljači – čobancu i a la wildu te neizostavnoj pečenki. Očekuje ih i tombola po simboličnoj cijeni od deset kuna, s bogatim nagradama, među kojima je i dvoje nazimadi, 20-ak umjetničkih slika te pet paketa meda u vrijednosti po 150 kuna. Za dobro raspoloženje pobrinut će se TS Salaš.

Najčitanije iz rubrike