Novosti
ZAGRIJAVANJE LOKALNE STRANAČKE SCENE

Vrkić favorit u prvom krugu, u županiji se očekuje sraz Anušića, Vulina, Šišljagića...
Objavljeno 28. siječnja, 2017.
U HDZ-u o suradnji s drugim strankama još uopće nisu razgovarali

Do lokalnih izbora preostalo je nešto manje od četiri mjeseca i u većini se političkih stranaka ubrzano finiširaju dogovori o kandidatima za gradonačelnike i župane, koje treba dodatno afirmirati i prije kampanja, dok za liste još ima vremena. Sve bi se, prema riječima naših sugovornika, trebalo rasplesti vrlo brzo, pa će neke stranke svoje kandidate objaviti sljedeći tjedan, a svi drugi oglasit će se najkasnije u sljedećih dvadesetak dana.

U nizu nepoznanica kada je riječ o kandidatima, oko jedne stvari nema dvojbi - aktualni nestranački gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i kako sada stvari stoje u prvi će krug bitke za novi mandat kao favorit. U drugome krugu izbora vjerojatno će sve biti moguće. Vrkić najvjerojatnije neće imati svoju listu za Gradsko vijeće, nego bi u utrci za gradonačelnika uživao potporu HNS-a i SDP-a, s jednom zajedničkom ili dvije liste. Iz HNS-a su nam potvrdili da podupiru Vrkića. “Nakon stabilizacijskog, idemo u drugi, razvojni mandat”, ističu.

U županiji će, pak, ulogu favorita, uz trenutne rejtinge stranaka, vjerojatno morati preuzeti HDZ i njegov osječko-baranjski predsjednik i saborski zastupnik Ivan Anušić, koji od te uloge ne bježi, iako još nismo vidjeli prva istraživanja preferencija birača kada je o tome riječ. HDZ za ovu subotu najavljuje i službenu objavu novih prelazaka u stranku, a već ovog vikenda mogla bi biti potvrđena i njihova kandidatkinja za gradonačelnicu - književnica Ivana Šojat, kojoj će u slučaju eventualnog sraza s Vrkićem u drugome krugu trebati i potpora svih HDZ-ovih saveznika na državnoj razini. No, kako birači nerijetko kod direktnog izbora osoba ne slijede upute svojih stranaka, njezin će zadatak biti puno teži. HDZ će, dakle, imati svoje kandidate i za gradonačelnika i za župana, a hoće li ići u suradnju s drugim strankama još nisu raspravljali na tijelima stranke. “Nema kalkulacija. Očekujemo podršku svih demokršćanskih, nacionalno osviještenih stranaka centra, desnog centra i desnice”, kaže Anušić.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin planira također ući u izbornu utrku, najvjerojatnije za osječko-baranjskog župana, a što će HDSSB odlučiti oko kandidata za gradonačelnika zasad je neizvjesno, kao i njihova strategija izlaska na izbore. Vulina čeka teška zadaća u pokušaju nastavka HDSSB-ovog niza u vladanju županijom. Zanimljivo će biti i ako Vladimir Šišljagić, najvjerojatnije kao nezavisni kandidat (jer još nema pravorijeka Ministarstva o situaciji u HDSSB-u), krene u utrku za osječko-baranjskog župana, vjerojatno uz potporu HNS-a, o čemu se vode razgovori, dok je teško reći što će odlučiti SDP. Naime, nije realno očekivati da ta stranka ostane bez svog kandidata na obje razine, pa bi se Domagoj Hajduković mogao naći u ulozi SDP-ova kandidata za župana, iako ta stranka još razmatra različite opcije izlaska na županijske izbore. U drugome bi se krugu onda, pak, udružili oko istog kandidata, a i dogovor oko zajedničke ili posebnih listi SDP-a i HNS-a tek predstoji, ovisno o tome kako procijene učinke jednog ili drugog nastupa. Uz njih bi se na listama mogli naći i kandidati dviju umirovljeničkih opcija, možda i laburista.

Šišljagić je bio nepobjediv u dosadašnjim izborima za župana, no teško je reći koliko će mu dionice biti jake bez stranke iza njega i dijela načelnika općina koji su se upravo pridružili HDZ-u. On kaže kako je otvoren za suradnju i vjeruje da je njegov rad ostao prepoznat. Na razini županije izbori bi ipak, iz današnje perspektive, mogli biti i zanimljiviji nego oni za gradonačelnika Osijeka.

Igor BOŠNJAK
Najjasnija situacija u Splitu

Dok je u Splitu, pa i Rijeci, situacija oko kandidata za gradonačelnike dosta jasna, u Zagrebu, kao i Osijeku, ima još upitnika. U Splitu će uz dosadašnjeg gradonačelnika Ivu Baldasara, sada kao nezavisnog, u utrku SDP-ova Aida Batarelo, donedavna dogradonačelnica, u utrku se vraća i Željko Kerum, HDZ će “u vatru” gurnuti Andru Krstulovića Oparu, a Pametno svoju čelnicu Marijanu Puljak. Ne treba zaboraviti ni Mostova Roberta Pauletića. SDP-ovu dugogodišnjem gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu protukandidati bi trebali biti HNS-ov Pero Lučin, rektor riječkog Sveučilišta, iz HDZ-a možda Luciano Vukelić, dok će bivši HDZ-ovac Hrvoje Burić u utrku kao nezavisni kandidat. S druge strane, tko će se u Zagrebu suprotstaviti Milanu Bandiću zasad je još vrlo neizvjesno, bar iz dviju najvećih stranaka. Nezavisna Sandra Švaljek i HNS-ova Anka Mrak Taritaš sigurno će ući u tu bitku.

Šimić u utrci za gradonačelnika?

Most također još važe tko bi im mogao biti kandidat za osječko-baranjskog župana, dok će u utrku za gradonačelnika Osijeka najvjerojatnije, prema želji lokalnog članstva, ući Miroslav Šimić, unatoč obvezama koje ima kao predsjednik Mostova kluba saborskih zastupnika. Kandidata bi moglo biti još, a zasigurno od kandidature za gradonačelnika neće odustati ni Anto Đapić, sa svojom strankom Desno, koji već tradicionalno ne preskače lokalne izbore.

Možda ste propustili...

UMJETNA INTELIGENCIJA: KONKURENCIJA SE ZAHUKTAVA

OpenAI otkriva novi model UI-ja

ŽELE PLAĆE, OPSTANAK TVRTKE I NASTAVAK PROIZVODNJE

Radnici Varteksa prosvjedovali