Novosti
STIŽE POJAČANJE IZ MAĐARSKE

Ledolomci zbog hladnoće ostaju na Dunavu do daljnjeg
Objavljeno 20. siječnja, 2017.
Ledostaj je zasad probijen, u petak stižu još dva ledolomca na putu za Srbiju

Ledostaj na Dunavu, na dionici dugoj 15-ak kilometara koja uključuje kritičnu točku, tzv. daljsku krivinu, pa sve do sela Borovo nadomak Vukovaru, probila su trećeg dana napornog posla dva mađarska ledolomca koje je Hrvatska pozvala u pomoć.

– Veći ledolomac je u 12.50 sati izišao na područje Dunava na kojem nema leda. Dakle, probijen je kompletan ledostaj – kazao je u četvrtak voditelj obrane od poplava za područje Dunava i donje Drave Ivica Nađ. Dodao je i kako se ledolomac pritom izborio s jednom golemom odomljenom santom, razbivši je, jer bi zbog svoje veličine mogla stvarati pobleme, i biti opasna, u otjecanju Dunavom nizvodno.

– Nastavlja se razbijanje leda na putu prema Vukovaru gdje će dva mađarska ledolomca biti stacionirana – naveo je Nađ, dodavši da “što god ledolomci u ovom trenutku rade, dobro rade.” Nakon proboja kroz ledostaj, plan je, objašnjavaju u Hrvatskim vodama, doći do Vukovara gdje je već dogovorena opskrba ledolomaca – od dopune goriva do zaliha pitke vode i namirnica za posade. Bit će tu obavljena i revizija brodova i sve formalnosti od strane Lučke kapetanije Vukovar, carinske službe i policije. U petak će pak ledolomac biti spreman ponovno “napasti led”, proširivati napravljeni koridor na putu do manjeg ledolomca koji je ostao na 1357. kilometru Dunava, u zoni najdebljih naslaga leda gdje pokušava držati prolaz otvorenim, da se ponovno posve ne zatvori.

– Oba ledolomca potom će zajedno krenuti nizvodno u razbijanje leda. Radit će svakodnevno, do mraka, a noćiti u Vukovaru i svako jutro ponovno kretati uzvodno razbijati ledostaj, onoliko dana koliko to bude potrebno – naveo je Nađ.

Prema njegovim riječima, nema potrebe za angažmanom Hrvatske vojske ili miniranjem. Vodostaj u Dalju porastao je 10-ak centimetara, ali to ne predstavlja opasnost niti bilo kakvu ugrozu od ledene poplave, a nadležne službe ističu kako je “situacija potpuno pod kontrolom.” U četvrtak se, međutim, moglo doznati i da je u komunikaciji između središnjih tijela za vezu pri obrani od leda na sektoru Dunava od zajedničkog interesa, između Hrvatske i Srbije, stigla informacija da je izravno na relaciji Srbija – Mađarska dogovoren angažman još dva mađarska ledolomca, sličnih karakteristika. To je ocijenjeno “dodatnom pozitivnom vijesti.” Naime, ti ledolomolci će se uputiti nizvodno prema Srbiji gdje također ima dionica ledostaja na Dunavu, pa će tako u četvrtak, očekuje se, na području ledostaja nadomak Vukovaru biti – četiri ledolomca.

– S obzirom na to da moraju proći tim putem, dodatni ledolomci pospješit će razbijanje ledostaja – naveo je Nađ. Kako se objašnjava, Srbija mora biti sprema primiti Dunavom velike količine leda koje će im, nakon razbijanja između Dalja i sela Borovo, doploviti od Vukovara.

Sanja BUTIGAN
NEPOVOLJNA VREMENSKA PROGNOZA

S druge strane, vremenska prognoza govori da istok Hrvatske do kraja siječnja očekuju veliki temperaturni minusi, gdje ni maksimalne dnevne temperature navodno neće prelaziti ništicu, i očekuje se stvaranje novih količina leda na Dunavu. “U kojem opsegu bi se to moglo dogoditi, to ćemo tek vidjeti. No, nema potrebe za zabrinutost jer ledolomci ostaju na ovom području. Vjerujem da će, do evetualnih novih količina leda, postojeći ledostaj biti razgrađen tako da ne bi trebalo biti problema. Dva mađarska ledolomca neće biti vraćena u Mađarsku dok god ne bude bila sigurna procjena da problema s ledom na Dunavu više neće biti, a sve se to dogovora u koordinaciji triju država - Hrvatske, Mađarske i Srbije”, zaključio je Ivica Nađ.

Možda ste propustili...