Svijet
TRAŽI SE OSTAVKA SEADA JUSIĆA

Doministar obrane žrtva “dana RS-a”
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Vezani članci

“DAN ENTITETA”

U RS-u parada koja priziva - novi rat

Doministar obrane Bosne i Hercegovine, predstavnik bošnjačkog naroda, Sead Jusić prvi će snositi posljedice zbog skandala što ga je prouzročilo sporno postrojavanje pripadnika oružanih snaga tijekom obilježavanja neustavnog praznika dana Republike Srpske, jer je njegovu smjenu u srijedu zatražila stranka Savez za bolju budućnost (SBB), koja ga je i postavila na tu dužnost.

"Jusić je pogriješio", kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ističući kako je postupak smjene iniciran nakon što je doministar odbio sam podnijeti ostavku, na što su ga pozvali iz stranke.

Jusić se našao u ulozi glavnog krivca jer je stjecajem okolnosti bio prva osoba u Ministarstvu obrane 7., 8. i 9. siječnja, potpisujući različite proturječene odluke o tome može li se ili ne angažirati 3. pješačka pukovnija oružanih snaga BiH ili njena počasna postrojba na ceremonijama u Banjoj Luci, kako su to tražili najprije predsjednik RS Milorad Dodik, a potom predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Vrući krumpir" u rukama doministra obrane našao se tako što je ministrica Marina Pendeš (HDZ BiH), u jeku najveće krize koja potresa oružane snage BiH, otišla na godišnji odmor prepustivši svoje ovlasti Jusiću. On je pak lokalnim medijima potvrdio kako je osobno dao pisanu suglasnost na Ivanićev zahtjev da se u Banjoj Luci postroje vojnici. "Ministrica je obavljala konzultacije sa svim članovima Predsjedništva, ja sam ponešto čuo, ponešto ne. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja mijenjam te da je ona suglasna da se angažira počasna postrojba. Tada je Ivanić rekao da je to najbolje rješenje koje smo našli, a da se izbjegnu neke nemile scene koje priželjkuju Dodik i drugi", kazao je Jusić.

Sam Jusić je pak u srijedu kazao kako se ne osjeća odgovornim i da neće podnijeti ostavku.H

Možda ste propustili...

PESKOV ZAPRIJETIO ZAPADU MOGUĆOM ODMAZDOM

Rusija prijeti zbog imovine

PREDSJEDNICA TALIJANSKE VLADE

Meloni nosi listu svoje stranke

Najčitanije iz rubrike