Svijet
“DAN ENTITETA”

U RS-u parada koja
priziva - novi rat
Objavljeno 9. siječnja, 2017.

Vezani članci

PROVOKACIJA

Vojska na neustavnom prazniku

Nekoliko stotina policajaca, vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite i ratnih veterana prodefiliralo je u ponedjeljak središtem Banje Luke u sklopu obilježavanja 9. siječnja, koji vlasti Republike Srpske proslavljaju kao dan entiteta iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je kako nikad neće odustati od tog entiteta kao države.

Uz skladbu "Marš na Drinu" sudionici parade, među kojima su bili i policajci naoružani strojnicama, prošli su glavnom banjalučkom ulicom dok su u počasnom stroju stajali i vojnici iz sastava oružanih snaga BiH iako im je ministarstvo obrane BiH to zabranilo. Sudionici parade zaustavili su se na središnjem trgu pred tribinom na kojoj su bili predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dodik te drugi enitetski dužnosnici, a među njima je bio i srbijanski princ Aleksandar Karađorđević.

Dodik je u kratkom govoru čestitao "dan koji se tako dugo u povijesti čekao" dodajući kako je RS stvoren kao "odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima napravi država".

"Nikada nećemo odustati od onoga što jest naš identitet, naša država, naš RS", kazao je Dodik. “RS je odlučan da živi svoj život kao država i odlučan je da sukladno Daytonskom sporazumu upražnjava svoja izvorna prava", kazao je Dodik novinarima prije nego što se zaputio na liturgiju koju je predvodio poglavar Srpske pravoslavne Crkve Irinej.

“Bosna i Hercegovina moći će opstati jedino ako se ukinu sve ovlasti koje su joj dane kao državi u protekla dva desetljeća i ako se one vrate entitetima”, izjavio je Dodik, a patrijarh Irinej poručio je da je RS srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastao, već je “djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”.

Ustavni sud BiH 9. siječnja je proglasio neustavnim praznikom i ukinuo ga. Unatoč tome, vlasti RS su prvo u rujnu 2016. organizirale referendum kojim su nastojali osporiti pravorijek ustavnog suda, a potom su u entitetskom parlamentu usvojili novi zakon o proslavljanju 9. siječnja. Taj se datum obilježava u sjećanje na zbivanja iz 1992. kada je jednostrano proglašena "republika srpskog naroda u BiH" s ciljem odcjepljenja dijela teritorija BiH i njegova uključenja u "veliku Srbiju".

Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH, kazao je kako se u njegovoj zemlji 9. siječnja ne može obilježavati ništa drugo osim sjećanja na patnje i stradanja ljudi. "Do danas su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i sudovi u BiH izrekli 2750 godina zatvora pripadnicima vojske i policije RS zbog počinjenih ratnih zločina, a izrečeno je i devet kazni doživotnog zatvora", kazao je Mešković dodajući kako to jasno pokazuje na kakvim je temeljima nastala RS.

Predstavnice udruga majki Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić kazale su kako mogu osjećati samo tugu i ogorčenje kada se slave zločini dok brojni srebrenički Bošnjaci i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih bližnjih ubijenih u genocidu 1995. godine.

Vuk TEŠIJA/H

Davor Ivo Stier

ministar vanjskih poslova RH

SANKCIJE I ZA PUNO MANJE STVARI

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da obilježavanje dana RS-a, unatoč suprotnoj odluci ustavnog suda BiH, svjedoči procesu eskalacije tenzija u BiH. To nije proces koji je započeo danas i ima poticaj nekih čimbenika međunarodne zajednice jer dopuštaju da se to u ovom trenutku odvija bez većih reakcija, kazao je Stier. Nekada su hrvatski čelnici bili sankcionirani za puno manje stvari, dodao je. "Hrvatska je dala veliki doprinos u Bosni i Hercegovini, ali često je nakon toga dobivala samo optužbe da je bila samo agresor i naši časnici dobivaju optužnice. U tim i takvim okolnostima jedino što želim reći jest pozvati sve aktere u BiH da na miran, odgovoran način, za stolom, pronađu rješenje za otvorena pitanja", rekao je Stier.

NATO UPOZORAVA

Pripadnici oružanih snaga BiH u ponedjeljak su postrojeni u Banjoj Luci unatoč izričitoj zabrani koju je prošlog tjedna izreklo ministarstvo obrane BiH. Stožer NATO-a u Sarajevu ranije je upozorio kako bi bilo kakvo djelovanje pripadnika oružanih snaga BiH predstavljalo jasno kršenje zakona i njihove prisege na vjernost BiH, pa bi predstavljalo osnovu za stegovni postupak i otpust iz službe.

Oporba: Ovo je državni udar

Postrojavanje pripadnika oružanih snaga BiH u Banjoj Luci neka je vrsta državnog udara i na to se mora odmah i odlučno reagirati, zajednička je ocjena u ponedjeljak triju najvećih oporbenih političkih stranaka u BiH. Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) rekli su kako je time uništen zakonom definirani zapovjedni lanac i urušena cijela struktura funkcioniranja oružanih snaga. Tri oporbene stranke su zatražile hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike