Novosti
KANDIDATKINJA HDZ-A ZA GRADONAČELNICU?

Ivana Šojat: Prihvaćam izazov jer želim nešto učiniti za Osijek
Objavljeno 11. siječnja, 2017.

Da, u igri sam kao jedan od mogućih kandidata HDZ-a za gradonačelnika Osijeka, to više nije tajna. Razgovora o toj temi je bilo, ali službeno još nisam imenovana kandidatom. I naravno da u vezi s tim nema protivljenja s moje strane, rekla nam je poznata i višestruko nagrađivana osječka književnica Ivana Šojat, dugogodišnja članica HDZ-a, čije se ime kao potencijalne kandidatkinje za gradonačelnicu Osijeka pojavilo kao svojevrsno iznenađenje.

Ivana Šojat sudionica je Domovinskog rata, a ugledna je autorica poezije, priča i romana, među kojima je najpoznatiji “Unterstadt”, na temelju kojega je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku postavilo i istoimenu, također nagrađivanu i izuzetno gledanu kazališnu predstavu. Na pitanje koji je motiv nekome tko je vrlo uspješnu karijeru izgradio u jednom drugom poslu da se okuša u nečemu posve drukčijem - uvijek nesigurnim političkim vodama, rekla nam je kako je to dugo razmatrala i da odluku nije donijela preko noći.

- Stvar je u tome što sam shvatila da cijeli život možemo biti sa strane, kao ona dva starca u Muppet showu, na balkonu. I cijelo vrijeme rogoboriti i kritizirati sve, a ništa ne učiniti da se bilo što promijeni. Jer to vam je kao oni psi koji laju, a karavane prolaze. Ili se pak možemo uključiti i pokušati napraviti nešto pozitivno jer mislim da Osijek kao grad nikada nije lošije stajao. Čak ni nakon Domovinskog rata, ni nakon Prvog svjetskog rata, koji mu je zapravo desetkovao stanovništvo, o čemu se malo priča. Osijek nikada nije imao manje stanovnika u ovom novom dobu, nikada nije bio moralno uništeniji - zaključuje Šojat. Na pitanje koliki bi joj izazov sve to bilo kaže - golem.

- Mogla sam to otkloniti od sebe i baviti se svojom malom osobnom karijerom. Znači, nastavljati biti zloguki prorok koji povremeno piše nešto u novinama, pa, onako, objavi kako je stanje katastrofalno. Ili pak prihvatiti izazov i staviti se u poziciju gdje mogu, kao majka troje djece, učiniti nešto za ovaj grad i za mlade koji iz njega bježe. Iz nekih subjektivnih, ali i vrlo objektivnih razloga - rekla nam je Ivana Šojat.

Paralelno s tom pričom o mogućem dodatnom “začinjavanju” predstojeće izborne utrke u Osijeku, osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a u utorak navečer održao je sjednicu na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo i o ostavci Vlatka Kopića, zamjenika ravnatelja Kliničko-bolničkog centra Osijek, na funkciju predsjednika osječkog Gradskog odbora HDZ-a. Osim samog prihvaćanja njegove ostavke, što, kako doznajemo ne bi trebalo biti sporno, uoči te sjednice održane u večernjem terminu, neizvjesno je pak bilo hoće li HDZ umjesto Kopića zasad imenovati povjerenika na čelo Gradskog odbora stranke ili pak potražiti neko drugo rješenje.

Time se potvrđuju nagađanja kako će HDZ, nakon osvajanja vlasti na državnoj razini, sada pokušati inzistirati na vlastitim kandidatima za čelne funkcije u najvećim hrvatskim gradovima, čime se želi dodatno potvrditi ozbiljnost stranke u planiranju vođenja politike i na lokalnim i regionalnim razinama.

Igor BOŠNJAK
Kopić se želi posvetiti poslu u osječkom KBC-u

Od dr. Vlatka Kopića u utorak nismo uspjeli dobiti izjavu, no kako doznajemo iz izvora u HDZ-u, već u srijedu javnosti će se na konferenciji za novinare Kopić obratiti zajedno s Ivanom Anušićem, predsjednikom osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a. Prema neslužbenim informacijama, razlozi njegove ostavke dijelom su osobne naravi, uz činjenicu da se Kopić prvenstveno želi kvalitetno baviti svojim poslom u KBC-u te se nije imao namjeru natjecati na izborima za gradonačelnika. Svojom odlukom ostavlja dovoljno prostora HDZ-u da do izbora nađe adekvatnog kandidata za gradonačelnika i za šefa osječkog HDZ-a. Navodno već ima nekoliko opcija za Kopićeva nasljednika, kao i kandidata za gradonačelnika Osijeka.