Kultura
PROGRAM MLU-A OSIJEK U 2017. GODINI

Od Faktora do Gračana
Lana Ključarić
prvi put u Osijeku
Objavljeno 9. siječnja, 2017.

Početak godine prilika je i da Muzej likovnih umjetnosti Osijek najavi brojne, prije svega izložbe, ali i druga događanja koja će organizirati tijekom 2017. godine. Uz ravnateljicu Jasminku Mesarić o programima su govorili muzejski savjetnik Vlastimir Kusik, viši kustos Daniel Zec i kustosica Valentina Radoš.

Izložbeni program 2017. godine nastavlja se na prošlu godinu. Izložbu 25. Slavonski biennale – Granice vidljivosti, može se pogledati još tijekom siječnja i veljače. Početkom ožujka moći će se pogledati izložba “Kostim kao skulptura”, na kojoj će biti prikazani kostimi za operu Prodana nevjesta kao dio doktorskog rada iz područja kostimografije autorice Jasminke Pacek, u sklopu suradnje s UAOS-om.

Od 9. ožujka do 28. travnja moći će se pogledati jedan od najzanimljivijih programa - izložba osječkog multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora “Film koji samo ja gledam”. Izložba pokriva vremenski raspon od 1978. sve do 2016., umjetnik se nakon punih 20 godina vraća s novom izložbom u Muzej (nekoć Galerija) likovnih umjetnosti. Autorica i kustosica izložbe je Valentina Radoš.

U svibnju je samostalna izložba recentnih skulptura i instalacija akademske kiparice Vlatke Škoro pod nazivom “Artificial”. Od polovine svibnja do kraja kolovoza moći će se pogledati izbor iz izuzetno kvalitetne umjetničke zbirke poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Svojim opsegom impozantna, ova zbirka sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena hrvatske umjetnosti s kraja 19. i 20. stoljeća, poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Ljube Babića i Marina Tartaglie. Autor izložbe je Igor Zidić.

U lipnju je na programu izložba Najljepše mjesto na svijetu – suvremena slovenska fotografija. U srpanju će se monografskom izložbom predstavi slikar Ivo Friščić. U kolovozu je izložba u povodu obilježavanja 25 godina osnutka Njemačke zajednice Osijek “Umjetnici njemačkog porijekla u osječkom likovnom krugu”. Od 31. kolovoza do 6. rujna bit će izložene ilustracije Stjepana Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka. U rujnu MLU ugošćuje manifestaciju Barutana 017.

Najznačajnija izložba u 2017. bit će retrospektivna izložba Stjepan Gračan. Moći će se pogledati od 21. rujna do 25. studenoga.

Samostalnu izložbu u rujnu će imati i mlada osječka slikarica Lana Ključarić. Na samostalnoj izložbi predstavit će se prvi put samostalno u Osijeku. U listopadu će biti izložba studentskih radova UAOS-a u klasi prof. Vladimira Frelicha, a u studenome izložba suvremene umjetnosti u sklopu 8. Dana austrijske kulture u Osijeku. Retrospektivna izložba Ive Šebalj bit će u prosincu. Izložba se 2014. godine održala u Gliptoteci HAZU u Zagrebu i do sada je bila predstavljena u Vinkovcima, Krapini i Šibeniku, a u ovoj godini i u Osijeku. Izložbu je pratila monografija autora Ive Šimat Banova, a kustos je Nikola Albaneže. Radi se o 150 slika (močila, tempera, ulja) manjih formata te 10 fotografija portreta Ive Šebalja autora Mie Vesovića. Tijekom prosinca Tandem Tarwuk (Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić) izložit će selektirane radove predstavljene na samostalnoj izložbi u Etnografskom muzeju u Pazinu (2017.), koji su nadopunjeni radovima predstavljenima na samostalnoj izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2016.)

Najavljen je u veliki projekt za 2018. godinu - “Skriveno blago europskog plemstva – Likovna baština obitelji Prandau i Normann”.

Likovno-pedagoški program koji vodi Kristina Delalić Vetengl, muzejska pedagoginja, u nizu programa izdvajaju se Zima s Franom, Noć muzeja (27. siječnja), Ljeto u Muzeju likovnih umjetnosti, Muzejska edukativna akcija, Međunarodni dan muzeja i Mali prijatelji Muzeja.

Darko KOVAČEVIĆ

Faktor

POVRATAK U MLU OSIJEK NAKON 20 GODINA

četiri monografije

Uz glavnu, izložbenu, te edukativnu i onu četvrtu (nevidljivu, ali važnu - popis i briga o eksponatima), muzeji imaju i obveznu izdavačku djelatnost. Uz kataloga izložbe i monografije vezane uz izložbe, MLU Osijek ove godine planira izdavanje i četiri vrijedne monografije. O tri osječka slikara i kipara: Josipu Alebiću (autor Igor Loinjak), Branimiru Davidu Kusiku (Daniel Zac) te Marijanu Sušcu (Igor Loinjak), te o bivšoj osječkoj Galeriji Zodijak nekada smještenoj u sada srušenom Radničkom domu (Vlastimir Kusik).

U rujnu ilustracije Stjepana Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike