Ekonomija
IZNIMNO ZNAČAJNA PROIZVODNJA

Prihodi od proizvodnje
šećerne repe 22 milijuna eura
Objavljeno 4. siječnja, 2017.

Za Hrvatsku je sektor proizvodnje šećer izuzetno značajan, a tradicija proizvodnje šećera duga je više od 100 godina. Danas je, kako navodi Zvjezdana Blažić, vlasnica tvrtke Geja savjetovanje, koja se bavi konzultantskim uslugama, jedna od najprofitabilnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvodnji, a šećer glavni izvozni proizvod u ukupnom izvozu hrane.

- U poljoprivrednoj proizvodnji prihodi se od proizvodnje šećerne repe kreću oko 1,9 % ukupnih poljoprivrednih prihoda, odnosno 22 milijuna eura. Šećerna repa uzgajala se u 2014./2015. godini na 27.000 hektara. Proizvodnja šećera od šećerne repe kretala se do ulaska RH u EU prosječno godišnje na 222.500 tona. Nakon ulaska u EU RH je imala odobrenu proizvodnu kvotu u količini od 192.877 tona, te se proizvodnja kretala nešto više od odobrene kvote. Proizvodnja šećera u Hrvatskoj po hektaru bitno je napredovala posljednjih godina, ali postoji značajan prostor za unapređivanje prinosa i kvalitete. U 2014./2015. ostvaren je prinos od 9,9 t/ha, što je još uvijek slabiji rezultat od prosjeka EU-a koji iznosi 12,7 t/ha, te bitno lošiji rezultat od najuspješnijih zemalja u proizvodnji šećerne repe kao što su Nizozemska, Španjolska s 15 t/ha ili Velika Britanija, Francuska i Njemačka blizu 14 t/ha. Sadržaj šećera u šećernoj repi koji ostvaruju naši proizvođači je 15 % te također zaostajemo za prosjekom EU-a od 17 % i najuspješnijih zemalja koje se približavaju sadržaju šećera od 18 %. U 2015. godini u EU-u šećer se proizvodio u 109 tvornica. No, moramo napomenuti da se još 2005. godine proizvodio u 195 tvornica. U svakoj od 18 zemalja članica koje imaju proizvodnju šećera došlo je do smanjenja broja tvornica i znatnije koncentaracije proizvodnje. Tako je npr. u Francuskoj broj šećerana smanjen s 30 na 25, u Njemačkoj s 26 na 20, a u Italiji s 19 na samo četiri, kaže Zvjezdana Blažić i dodaje da, srećom, dosad Hrvatska nije slijedila taj trend i zadržala je proizvodnju u sve tri šećerana.

Dodala je kako se preradom šećera u Hrvatskoj bave kompanije koje su među najznačajnijim prehrambeno-prerađivačkim industrijama RH, koje su kroz desetogodišnje razdoblje snažno investirale u tehnologiju, razvoj poslovanja, odnose s kooperantima te znanstvenim institucijama kako bi svoju proizvodnju i proizvodnju svojih kooperanata učinile konkurentnijom na europskom tržištu. Ovaj sektor ističe se i kao primjer dobre vertikalne integracije i suradnje primarnog sektora i prerade. Tako da se i proizvodnja šećera u RH bazira prvenstveno na domaćoj sirovinskoj osnovici.

- Šećer je proizvod koji je kontinuirano od početka 2000-tih godina na prvom mjestu od svih poljoprivredno-prehrambenih izvoznih proizvoda. Šećer je najznačajniji izvozni proizvod u zemlje EU-a i na nivou starih i novih članica EU-a. Od ulaska u EU vrijednost koja se ostvaruje u izvozu šećera bitno je manja nego prije ulaska u EU. Tako smo u 2012. godini ostvarili vrijednost izvoza čak 154,7 milijuna eura, a poslije 2013. godine vrijednost izvoza kreće se između 77 i 92 milijuna eura. Moramo napomenuti da su cijene šećera na svjetskom tržištu i tržištu EU-a od 2014. godine bile izuzetno pale i većina proizvođača imala je velike probleme te gubitke u poslovanju. No, ova je godina pokazala znakove oporavka i proizvođači šećera 2017. godinu dočekuju s dosta optimizma - zaključuje Zvjezdana Blažić.

Od 2005. godine u EU-u je zatvoreno više od 80 šećerana

27.000 ha

bilo je pod šećernom repom u 2014./2015. godini u Hrvatskoj

222.500 t

iznosila je ukupna proizvodnja šećerne repe u Hrvatskoj prije ulaska u EU

192.877 t

ima proizvodnu kvotu za proizvodnju šećera Hrvatska nakon ulaska u EU

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike