Novosti
ŠTO DONOSI 2017. GODINA

Pred EU je godina političke nestabilnosti i sporog rasta
Objavljeno 29. prosinca, 2016.

Godina na izmaku, iako je donijela nešto bolju ekonomsku situaciju, nije bila oslobođena strahova od krhkosti gospodarskog oporavka Europske unije. Slab rast izaziva i daljnju zabrinutost koja će se zasigurno “preliti” i u iduću, 2017. godinu.

Ilaria Maselli, ekonomska analitičarka, za Euroactiv piše kako će se Europska unija u godini pred nama susresti s mnogim problemima, ali eurozona treba najviše strahovati od sljedeća tri: snažne političke nesigurnosti, propasti transatlantskih trgovinskih sporazuma i kontinuirano slabog ekonomskog rasta.

Neizvjesni izbori

Na talijanskom referendumu početkom prosinca glasači su odbili dati podršku ustavnim reformama premijera Mattea Renzija, pa je on dao ostavku. Slično raspoloženje i prezir prema političarima vlada u mnogim europskim zemljama, stoga se svašta može očekivati i u 2017., kada su izbori u Nizozemskoj (ožujak) gdje se predstavnik ekstremne desnice Geert Wilders opasno približio vlasti. U svibnju će se održati izbori u Francuskoj, gdje je u usponu radikalno desna i antimigrantska Nacionalna fronta predvođena Marine Le Pen. Izbori u Njemačkoj održat će se u rujnu, a uspjeh Angele Merkel i sprječavanje dolaska desnice na vlast u drugim EU zemljama ovisi umnogome o dvije stvari koje Europa vrlo teško može kontrolirati - učestalosti terorističkih napada na tlu Europe i volji Turske da drži zatvorenu granicu za stotine tisuća migranata koji pokušavaju prodrijeti u EU.

Povrh svega Europu očekuju i pregovori o Brexitu, koji bi trebali započeti u svibnju. Pitanje je kako će Theresa May uspjeti osigurati slobodu kretanja za tvrtke, ali ne i za ljude. Za ostatak Europe pregovori će nametnuti pitanja koja neće biti samo ekonomska već i egzistencijalna: treba li eurozona više ili manje integracije da bi popravila svoje gospodarstvo? Ako je odgovor da ekonomija treba postati integrativnija, koje politike je potrebno provesti? Eurobveznice? Zajednički plan o pravima i pomoći nezaposlenima? Više redistribucije po regijama? Sve su to pitanja na koja još nema odgovora, a manjak samopouzdanja i jasnih politika koče ekonomski rast jer u takvoj situaciji sve tvrtke odgađaju veća zapošljavanja i investicije. Da stvar bude gora, posljednja istraživanja su pokazala da najproduktivnije kompanije - dakle one koje mogu najviše izgubiti u slučaju da se donesu rizične odluke - šalju vrlo snažne “pričekajmo da vidimo što će biti” signale. Drugim riječima, ako stanje nesigurnosti potraje, to će trajno utjecati na produktivnost, inovacije i rast čak i najuspješnijih tvrtki.

Sporni sporazumi

Snažni otpori protiv trgovinskih sporazuma i globalizacije obilježili su 2016., ali će se nastaviti i 2017. Glasači s obje strane Atlantika nezadovoljni su novim trgovinskim ugovorima. Novoizabrani predsjenik SAD-a Donald Trump obećao je povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva u roku od sto dana nakon što preuzme vlast. Iako se ekonomisti slažu da slobodna trgovina potiče efikasnost kompanija i nudi potrošačima bolji izbor, tek sada se počinje uzimati u obzir koje su posljedice tih preraspodjela i transformacija, pogotovo za radnike u razvijenim zemljama. Kada se proizvodnja seli na istok, radnici na zapadu će to osjetiti. U Europi koja ima relativno otvorenu ekonomiju izazov će biti pomiriti potrebu za stimuliranjem rasta kroz globalizaciju sa strahom i nezadovoljstvom građana nakon dvije recesije u osam godina. U isto vrijeme političari teško mogu ignorirati nezadovoljstvo građana CETA-om i TTIP-om, a nije zanemariva ni činjenica da je proces donošenja odluka u EU kompliciran i dug.

Predviđanja analitičara za gospodarski rast eurozone u 2017. je samo 1,4 posto. Europa se susreće s velikim preprekama za ubrzavanje rasta, ali najveća je nedostatak kvalificiranih resursa koji mogu proizvesti inovacije - talentiranih i školovanih ljudi. Količina radno sposobnih Europljana je u opadanju, a stope nezaposlenosti (srećom) također padaju. Tvrtke imaju sve više problema u pronalaženju kvalificiranih zaposlenika. Osim toga, gotovo svi uzroci rasta, osim domaće potrošnje, vrlo su slabi. Nema znakova rasta ni u području investicija i izvoza. Mnogi stoga zazivaju vlade da stimuliraju gospodarstvo, a Europska komisija je pozvala vlade da otvore “javni novčanik”. Unatoč tome, teško da će se 2017. u Europi dogoditi fiskalna stimulacija države. Trenutačni je prioritet Njemačke - “psa čuvara” njezine financijske stabilnosti - smanjivanje dugovanja kako bi ostala čvrsto “sidro” za cijelu eurozonu.

Vuk TEŠIJA

1,4 %

predviđa se gospodarski rast u eurozoni iduće godine

Europa “jede” svoje vrijednosti

Unatoč ekonomskim izazovima postavljenima pred Stari kontinent, oni politički mogli bi biti još i veći. Rast populizma i ekstremne desnice realna je opasnost za osobne slobode u mnogim zemljama EU. Strah od terorizma i antimigracijsko raspoloženje plodno su tlo za povećanje sigurnosti na štetu građanskih sloboda koje su jedan od najvažnijih temelja Europske unije. Pitanje je što će od Unije ostati ako nestaju njezine temeljne vrijednosti: građanske slobode, socijalna solidarnost, ekonomsko blagostanje i vladavina prava. Ako se to izgubi, neće biti dovoljna ni gravitacijska privlačnost golemog njemačkog gospodarstva da Uniju zadrži na okupu. Ono što zabrinjava nije veličina izazova, već brzina i nedostatak inicijative da se ti izazovi riješe.

Možda ste propustili...