Novosti
ZAPELI PREGOVORI O POVEĆANJU PLAĆE

Sindikati u petak očekuju konačnu ponudu Vlade
Objavljeno 13. prosinca, 2016.

Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Radi se o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.

- Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda - rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. "Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka", kazao je Jagić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za "time out" kako bi Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili nekoliko dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izići s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice.

- Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim uz sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama - kazao je Pleša. Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama - tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim članstvom.

- Imamo vremena do kraja godine jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja 2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima - pojasnio je. Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama, Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.

Sindikati javnih službi su, pak, nakon propalih pregovora o povećanju osnovice za plaće u otvorenom pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon “neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je doista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus”. Sindikalci su izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocijenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća i rješavanju pitanja dugova zaposlenima u javnim službama. H

PREMIJER ĆE SE UKLJUČITI U PREGOVORE “AKO BUDE POTREBE”

Na pitanje hoće li se i odazvati na poziv sindikata da se uključi u pregovore o povećanju plaća u javnim službama, premijer Andrej Plenković je rekao da će biti prigode za razgovor i podsjetio da je bio domaćin prve sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. “Kada budu okolnosti takve da je potrebno da se uključim, nemam ništa protiv da nastavim dijalog”, rekao je Plenković. “Mislim da je ono što je bilo na stolu proteklih dana, kada to kompariramo s ponudama i rješenjima koje su nudile ranije vlade, bio izuzetno kvalitetan paket. Žao mi je da nije došlo do dogovora, međutim, razgovori se nastavljaju počevši od Temeljnog kolektivnog ugovora”, kazao je Plenković.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK SDSS-a o FORMIRANJU VLADE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Pupovac: Nećemo dozvoliti poniženje i segregaciju po etničkoj ili političkoj osnovi

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”