Regija
PRVI BARBER SHOP U SLAVONSKOM BRODU

Brijanje po starinski - uz umasiravanje ulja, tople i hladne ručnike
Objavljeno 14. prosinca, 2016.

SLAVONSKI BROD - Barbering, kao starinski način brijanja, sve je zanimljiviji mladima kao i nešto starijim muškarcima, koji žele imati svoje brijače, urediti bradu i brkove, kosu, ali gdje će i uživati u stvaranju imidža. Ukorak sa svjetskim trendovima krenuo je i 25-godišnji Matija Leninger, koji je otvorio prvi “barber shop” u rodnom Slavonskom Brodu. Želio je, kaže, oživiti duh starih brijačnica kakve su bile sredinom prošlog stoljeća i naišao na plodno tlo najprije kod prijatelja i poznanika. Broj zainteresiranih, kaže, na temelju dobre preporuke svaki se dan povećava.

Pink pedesetih

Već ulaskom u prostor brijačnice, namještaj u pink boji asocira na duh pedesetih.

- To je bilo vrijeme kada su muškarci držali posebno do uređivanja brade i kose - kaže Matija dok priprema Iliju Udovčića za brijanje. Ugodno zavaljen u stolicu, Ilija je gotovo zaspao. Mladi majstor najprije je u bradu utrljao ulje i masirao kako bi omekšala vlas da poslije brijanja nema tragova iritacije kože.

- Onda se namaže pjena prvi put, poslije toga se stavlja topli ručnik da dodatno omekša kožu... Nakon brijanja na kožu ide hladni ručnik da se pore zatvore - opisuje Matija postupak koji potraje i do sat vremena. Kreativni posao koji radi traži stanjivanje, sužavanje brade, svakome prema obliku lica i željama.

- Nema žurbe, sve se radi polako. Brijanje i friziranje i treba biti opuštajuće - govori Matija, koji od osamnaeste peče zanat. Odlučio se na frizerski zanat u slavonskobrodskoj Obrtničkoj školi jer “jabuka ne pada daleko od stabla”. Njegova majka i tetka dugogodišnje su frizerke u istom gradu, a on je odmalena uz njih učio. Praksu je, kaže, ispekao uz prave majstore, Dejana Vukajlića i Marka Šimunovića, koji u Zagrebu ima barber shop.

Retrođir

Kaže, treba ulagati u sebe, redovito pratiti novosti u tom segmentu, educirati se i uložiti svoj talent i trud, a onda rezultati neće izostati. Na nedavnom trodnevnom seminaru u Londonu, gdje su se sastali vrsni frizeri iz cijelog svijeta, moglo se, kaže Matija, naučiti štošta, od raznih sitnih stvari do toga što će biti u modi sljedeće godine:

- Aktualan je 'retrođir', kovrdže, tople boje, stroge ravne linije šišanja za žene, a što se tiče muškaraca, apsolutno barbering, šišanje, izbrijavanje.

To cijeni i njegov prijatelj Josip Marjanac.

- Volim pratiti retrostilove, koji su 'in' u Europi i svijetu posljednjih godina. Inače, njegujem drukčiji stil frizure i brade, na staromodniji način, i to mi se sviđa. Nema čupavosti, razbarušenosti, nego je sve zalizano, uredno i svaka dlaka na svom mjestu, što je sličnije djedovu nego očevom vremenu - kaže Josip, koji frizuri prilagođava cijeli “stajling” - odjeću, obuću, modne detalje.

- Matija je moj dugogodišnji frizer i uvijek sam bio zadovoljan. Potrudi se, a ovo sad je zanimljivo, nešto novo, pa nije loše isprobati - kazao je Anto Opačak.

Marija RADOŠEVIĆ
Nije brk za svakoga

A uredno ošišane kose i posebno “ufrkanih” brkova koje pušta i oblikuje gotovo dvije godine, sam majstor Matija ogledni je primjerak barberinga. Nastoji, kaže, razvijati novi stil, a namjerava bar povremeno u Zagrebu učiti od prvoklasnih majstora “art tima”, koji kao slobodni umjetnici poučavaju i druge. “Nije za svakoga brada, mora se znati nositi, kao i brk. Mora se održavati da ne djeluje neuredno”, dodaje mladić koji voli “old school” i za kojega je svako novo lice nova kreacija. Barbering želi razvijati u vlastitom gradu, a uvjeren je da se uz edukacije i ulaganje u sebe to može postići i da se od posla može živjeti, pa ne razmišlja o odlasku izvan Hrvatske.

Možda ste propustili...

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

PRVOSVIBANJSKI PIKNIK

200 porcija graha

Najčitanije iz rubrike