Novosti
O SIGURNOSTI HRANE

Kako se zaštititi od salmonele
Objavljeno 4. prosinca, 2016.

U cilju informiranja javnosti te pružanja smjernica za veću sigurnost i kvalitetu hrane, u Zagrebu je u subotu održana konferencija “Sigurnost hrane”, potaknuta nedavnim događajima oko otkrivanja više slučajeva salmonele u prehrambenim proizvodima na domaćem tržištu. U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" konferencija je pokrila sva važna područja vezana uz sigurnost hrane.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekao je kako sustav nije savršen i uvijek će biti prostora za napredak, ali je uvjeren da će zaključci s konferencije o sigurnosti hrane pridonijeti tome da postane sigurniji za sve. Među temama konferencije bili su, između ostaloga, sanitarni nadzor proizvodnje hrane, nadzor hrane animalnog podrijetla, kontrola na globalnoj razini, primjeri dobre prakse, poput Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnost hrane jugoistočne Europe. Ponovljeni su i savjeti za zaštitu od salmonele - prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima te prije jela obvezno je oprati ruke. Također, važno je provjeriti rok trajanja i pridržavati se uputa o čuvanju hrane te onu lakopokvarljivu u što kraćem roku pospremiti u hladnjak.  Kako se podsjeća u priopćenju s konferencije, uzročnici salmoneloza, uključujući i salmonelu, vrlo su rasprostranjene u prirodi, a riječ je o bakterijama koje su paraziti crijeva različitih životinja. 

"Sprječavanje i prevencija salmoneloza izuzetno su teški. Čak i u industrijski razvijenim zemljama koje su riješile problem salmoneloza, a kojima je izvor zaraze čovjek, raste broj obolijevanja izazvanih životinjskim salmonelama", ističe se u priopćenju. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike