Novosti
PREDSJEDNICA O KONTINGENTU ZA NATO

Šaljemo vojsku na
granicu s Rusijom
Objavljeno 30. studenog, 2016.

Vezani članci

PREDSJEDNICA RH:

Treba nam više NATO-a

Hrvatska će sigurno poslati kontigent vojnika u jednu od (pri)baltičkih zemalja (Estonija, Latvija, Litva), uz samu granicu s Rusijom kao odgovor NATO-a na gomilanje ruskih snaga na granici Europske unije. Potvrdila je to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za DefenseNews, u kojem je komentirala niz sigurnosnih tema. Predsjednica je intervju dala nakon panela Nacionalnog sigurnosnog foruma u Halifaxu, gdje je govorila o aktualnom stanju sigurnosti u Europi.

Na Trumpove prozivke da SAD više neće toliko pomagati članicama NATO-a koje izdvajaju manje od dva posto za obranu, odgovorila je: “Stojimo rame uz rame sa SAD-om. Ne radi se samo o novcu i trošenju novca. Riječ je o ulaganjima, ali još više o zajedničkim vrijednostima. Da, neke zemlje još nisu ispunile obvezu trošenja dva posto BDP-a na obranu, ali iz različitih razloga i mislim da te razloge treba uzeti u obzir. Ako promatramo Hrvatsku, mi smo zemlja koja je nastala u ratu protiv agresora, te je postojalo jako mnogo stvari koje smo morali napraviti kako bismo je iznova izgradili. Izgradili smo svoje službe od nule, baš kao i diplomaciju i oružane snage. Potrebna je bila i tranzicija vojske iz one ratne u mirnodopsku, a koja je značila smanjenje broja vojnika za desetke tisuća. Ta tranzicija je bila teška, ali smo svjesni zahtjeva koji su pred nama. Tu prije svega mislim na našu nacionalnu obranu, na potencijalne prijetnje Hrvatskoj, ali i na ono što možemo pridonijeti NATO-u. Zbog toga se neki od naših doprinosa mogu smatrati simboličkim u smislu ljudstva ili materijalnih resursa, jer Hrvatska nije velika zemlja (...), ali mislim da i dalje pridonosimo NATO-u”, rekla je predsjednica.

Pojašnjavajući odluku da hrvatski kontingent pošaljemo na rusku granicu rekla je da bi joj bilo draže da do toga nije moralo doći. “Čini mi se da ljudi traže jasne i vidljive signale, a to je u ovom slučaju prisutnost vojske na terenu. No, jednako su važni razgovori koje vodimo u pozadini, te rasprave o tome kako najbolje odgovoriti na te izazove. Važno je i pozitivno pristupiti Rusiji unatoč atmosferi koju stvaraju Kremlj i Vladimir Putin. Moramo ih uvjeriti da naše postupanje nije usmjereno protiv Rusije, nego prema zaštiti teritorija članica NATO-a, te da je NATO prije svega obrambeni savez koji ne želi ni destabilizaciju ni okupaciju u ijednoj zemlji koja bi bila prijetnja Rusiji”, rekla je predsjednica, koja je spomenula Rusiju i u kontekstu sigurnosnih prijetnji u neposrednom okruženju Hrvatske. E.S.

Dodik i Rusi mogu izazvati rat

Grabar Kitarović spomenula je i nestabilnost Bosne i Hercegovine “koja još nije potpuno politički emancipirana". “Dodikov referenduma u Republici Srpskoj bio je prvi korak u nečem što vidimo kao potencijalni niz referenduma, pa čak i o mogućoj neovisnosti Republike Srpske. Ako se odluče na takav potez, sigurno bi došlo do reakcije Federacije BiH, što otvara mogućnost za novi konflikt. A s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te vidimo i snažne veze između Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, specijalni rat informiranjem i dezinformiranjem...”, upozorila je predsjednica.