Novosti
POSLJEDICA POSJETA UKRAJINI

Veleposlanik zabrinut za odnose Rusije i RH
Objavljeno 28. studenog, 2016.

Vezani članci

DRUGI BILATERALNI POSJET

Premijer Plenković u posjetu Ukrajini

Reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova na izjave premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini bila je službena reakcija Moskve, a ne priopćenje s niže razine, rekao je u ponedjeljak ruski veleposlanik u Zagrebu Anvar Azimov u intervjuu za N1 i dodao kako je zabirnut za rusko-hrvatske odnose. "To je bilo mišljenje Rusije, a ne nekakvog odjela u ministarstvu. To je službena pozicija Rusije i morate to prihvatiti", kazao je Azimov. Premijer Plenković je za posjeta Kijevu 22. studenoga izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije i da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, pa stoga hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavonije devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini. Rusko ministarstvo vanjskih poslova potom je izrazilo zabrinutost takvom izjavom i poručilo službenom Zagrebu da se umjesto besperspektivnih prijedloga o tom pitanju "aktivnije zauzme za rješavanje kroničnih unutarnjih problema u svezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj".

Hrvatski je premijer isti dan umanjio važnost ruske izjave rekavši novinarima da je "to samo priopćenje jednog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova".

Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji se trebao održati u studenomu ove godine otkazan je jer ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku. "Oni nisu suglasni da Hrvatska podržava sankcije. Zbog toga nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku", izjavio je u ponedjeljak Azimov.

Hrvatsko-ruski gospodarski forum još je u listopadu otkazala Trgovinsko-industrijska komora Ruske Federacije, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), u kojoj su "neugodno iznenađeni stavljanjem toga gospodarskoga događaja u politički kontekst".

"Ipak, očekujemo da će se Forum ubrzo organizirati, što je istaknula i ruska strana", ističe predsjednik HGK Luka Burilović.H

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković