Kultura
TRI NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA U OSIJEKU

Trijumf osječkog HNK-a na sceni zagrebačkog HNK-a
Objavljeno 25. studenog, 2016.
Laureatkinje su i Inge Appelt, Nela Kocsis i Danijela Pintarić, sve redom Osječanke

Od deset nominacija Hrvatskog društva dramskih umjetnika za Nagradu hrvatskog glumišta 2016. tri su nagrade bile dovoljne da HNK Osijek trijumfalno završi svečanost u zagrebačkom HNK-u, na sceni središnjeg hrvatskog teatra - nastupom svih četrnaestero djece (dvije podjele) i Ivane Medić (u ulozi Marije Reiner) iz mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi”. Jer dvije nagrade - za djecu (Antonija Pintarić i Jana Pogrmilović, Ivan Horak i Tin Reba, Meri Andraković i Dora Masle, Marin Bulić i Marco Contini, Nina Mandić i Magdalena Rezo, Cvijeta Ambrinac i Lucija Pejić, Marija Sajter i Lea Šenk) za umjetnike do 30 godina, te za predstavu u cjelini u kategoriji opera/mjuzikl - donijele su radost mnogobrojnom osječkom izaslanstvu u gledalištu, ali i Osječanima na privremenom glumačkom radu u Zagrebu. Tomu valja dodati i trijumfalni dolazak na scenu osječke glumice Radoslave Mrkšić, koja je u svojoj skromnosti zasjenila ostale laureatkinje. Nagrađena je za sporednu ulogu Anfise (dadilja, starica od 80 godina) u drami “Tri sestre”.

Crveni tepih

Iskrena radost zbog nagrada (djeca su na sceni u veselju srušila intendanta HNK-a Osijek Božidara Šnajdera) prenijela se na cijeli Osijek, pa nije čudo što je HNK režirao doček laureata s crvenim tepihom i put prema svečanoj dvorani kazališta označeio ružama. Cijelu ekipu, predvođenu roditeljima djece, dočekali su ostali djelatnici kazališta, rođaci i prijatelji nagrađenih, osječko-baranjski župan, gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Kazališnog vijeća te svi osječki mediji. Dobro raspoloženje brzo se preselilo u svečanu dvoranu.

Sretan što je uz dva kipića (nagrade), za predstave “Unterstadt” i “260 dana”, na stol stavio i onaj za mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”, intendant Šnajder ponovno je rekao: “Ovo se događa jednom u životu” te brzo opovrgnuo svoje riječi: “A možda iduće godine opet.” Posebice je bio radostan zbog nagrade djeci, jer ona su, rekao je, budućnost ovog grada. Zahvalio je i županu Šišljagiću i gradonačelniku Vrkiću sa suradnicima što su nazočili dodjeli u Zagrebu. To, rekao je, govori o jedinstvu u ovom gradu te da doista vole kazalište. Nije propustio napomenuti da je u njihovim očima zapazio suzu radosnicu pri čitanju nagrađenih. “Svi se veselimo, a, kao i do sada, nema prijepora, nema ljubomore među izvođačima. To je naša pobjeda”, rekao je Šnajder.

Pljesak našoj Radi

Dugotrajan pljesak, možda i duži nego u Zagrebu, dobila je Radoslava Mrkšić rekavši da joj je osječko kazalište velika radost te da nikada nije poželela otići. Intendant je posebice zahvalio roditeljima, koji su brojnim dolascima i odlascima omogućili svakodnevne probe, a zahvalio im je i dirigent Mladen Tutavac, napomenuvši da takav intenzivan rad nije bio lak za djecu, ali sve se rješavalo zajedništvom i međusobnim pomaganjem tako da je ansambl postao velika obitelj. Kolegama i roditeljima zahvalila je i Lea Šenk (Gretl), za koju je Šnajder rekao da je buduća intendantica. Katica Reba (majka Tina) u ime roditelja govorila je o ponosu svih roditelja.

“Osijek je metropola teatra”, rekao je na kraju župan Šišljagić, uručivši cvijeće i darove nagrađenima, a gradonačelnik Vrkić kazao je da nije ni pomislio da će ikada reći “Šnajder je najbolji intendant, a HNK Osijek najbolje kazalište u Hrvatskoj.” Ako već nismo postali prijestolnica kulture 2020., sada smo prijestolnica hrvatske kulture, zaključio je Vrkić.

Valja napomenuti da su priredbu sjajno vodili osječki glumci Duško Modrinić, Aleksandar Bogdanović i Aljoša Čepl, a ulomke iz Shakespeareovih djela izvodili su glumci GK “Joza Ivakić” Vinkovci i Kazališta Virovitica.

Na treba zaboraviti ni nominirane, koji su, dakle, među prva tri ostvarenja u Hrvatskoj - Tatjana Bertok-Zupković, Lidija Kraljić Zavišić i Sandra Lončarić Tankosić, Davor Panić, Ivana Gudelj, Nina Kleflin, Ivana Medić i Nenad Tudaković. U jednoj kategoriji bilo je nominirano i Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek.

Inge, Nela i Danijela

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nagrade za životno djelo dobile su kazališne umjetnice Inge Appelt i Veronika Durbešić. Dodijeljena je i posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, koja je ove godine pripala scenografu Miljenku Sekuliću - Sarmi.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava “Hinkemann”, a za ulogu Eugenea Hinkemanna u toj predstavi Rakan Rushaidat dobio je nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu. Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena je Nela Kocsis, za ulogu Laure Lenbachove u predstavi “U agoniji”, a nagradu za najbolju sporednu ulogu u drami osvojio je Mladen Vasary. Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u 2016. žiri za dramu dodijelio je Ivici Boban za režiju predstave “Othello”. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području drame nagrađeni su Luca Anić te Romano Nikolić. Tena Štivičić dobila je nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst za “Tri zime”. Za najbolju kazališnu scenografiju nagrađen je Damir Zlatar Frey, a za kostimografiju Mirjana Zagorec.

Ocijenivši lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu “Bajka o Žar ptici”. Za ulogu Žar ptice u toj predstavi Ivana Boban dobila je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih i predstava za djecu i mlade, a za najbolju mušku ulogu nagrađen je Bojan Brajčić za ulogu u predstavi “Dica”.

81 predstava

Franjo Dijak dobitnik je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami, a nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radiodrami dodijeljena je Mladenu Rutiću, za radiodramu “Živio Harms! – Čuda postoje!”.

Najboljom predstavom u cjelini u području plesne umjetnosti ove je godine proglašena “Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer”. Bruno Isaković proglašen je najboljim plesnim koreografom. Najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Chelfi , a za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području plesa nagrađen je Slađan Livnjak.

Igor Barberić nagrađen je za režiju i koreografiju mjuzikla “Mamma Mia”, a Danijela Pintarić i Jakov Bilić dobili su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u opereti/mjuziklu.

Dodjela se tradicionalno održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Za 24 nagrade hrvatskog glumišta prijavljena je ukupno 81 predstava.

Darko KOVAČEVIĆ

tri

KAO DA JE SVIH DESET STIGLO U OSIJEK

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike