Ekonomija
SEDMI KONGRES PILANARA

Hrvatski pilanarski kapaciteti pet puta su veći od potreba
Objavljeno 10. studenog, 2016.

Sedmi zaredom Kongres pilanara, centralni skup drvoprerađivačke i šumarske industrije u regiji, održan je jučer u Slavonskom Brodu, a okupio je više od 200 sudionika.

Osim regionalnih poduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije i Mađarske okupio je i vodeće europske dobavljače pilanskih tehnologija, kao i tehnologija za sušenje drva i pripremu biomase te predstavnike poduzeća drvne industrije iz Austrije, Njemačke, Italije i Francuske. Vodeća tema bila je ulaganje u razvoj znanja, kadra i tehnologija, a svečano ga je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Naglasio je kako je drvoprerađivačka industrija uz prehrambenu vodeća grana proizvodnje u okviru resora poljoprivrede, a novim programom Vlade osmišljene su mjere za njezin daljnji razvoj kao i za poticanje finalizacije i izvoza proizvoda.

"U Ministarstvu poljoprivrede u tijeku je provedba dvaju natječaja programa potpore male vrijednosti za razvoj drvoprerađivačke industrije u iznosu od 8,5 milijuna kuna, a s druge strane koristimo sredstva za modernizaciju alata i tehnologija za što je na raspolaganju 21,5 milijuna eura za naše gospodarstvenike koji se prvi put uključuju od pristupa EU. Među aktivnostima resornog ministarstva je i prijedlog strategije razvoja prerada drveta do 2020. godine”, kazao je Majdak.

Nezaobilazna tema kongresa je i pitanje sirovine, način prodaje, stimulacija drvne industrije kroz razne oblike, pa Ivić Pašalić, predsjednik Udruženja drvoprerađivača pri HGK-u, naglašava važnost izrade državne strategije, na čemu i sami najviše rade.

Izrada strategije

"Mi smo u udruženju napravili našu strategiju 'Izgradimo smeđu magistralu' i ugradili smo puno toga u nacrt državne strategije te očekujemo da ova vlada u prioritete stavi izradu državne strategije, a mi se nadamo da bi ona do sredine iduće godine morala biti gotova. Problem je ovoga sektora u tome što godinama nismo imali jasnu strategiju, zbog čega je došlo do velikog nezadovoljstva, osobito u pitanju prodaje sirovine. Veliki broj malih i srednjih tvrtki je propao”, kazao je Ivić Pašalić.

No, osnovni problem oko opskrbe sirovine prema riječima predsjednika uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića kreće iz činjenice da cijena trupaca nije tržišna cijena, "ona je jeftinija od toga pa je potražnja za drvom značajno veća. Mi imamo pilanarske kapacitete koji su pet puta veći nego što imamo za njima potrebe. Da bi svi bili zadovoljni, nužno je napraviti piramidu završenosti proizvoda gdje bi onda pilanari doista živjeli od pilanja sirovine, a ne od preprodaje sirovine ili poluproizvoda, a onda bi svoj proizvod plasirali u drvnoprerađivačku industriju", naglasio je Pavelić.

Potrebna revizija

Pašalić, pak, velika očekivanja ima i u pogledu kogeneracija na drvo jer one su, kaže, ključne da bi drvna industrija dugoročno bila konkurentna i da bi opstala.

"Tu je SDP-ova vlada načinila velike poremećaje, više od 70 MW kogeneracije na biomasu je otišlo u špekulantske projekte. Mi od ove vlade tražimo da se napravi revizija i ako se bar nekoliko detalja strateški riješi, bit ćemo zadovoljni", izjavio je. A jedan od pionira u projektu kogeneracijskog postrojenja je slavonskobrodska Drvna industrija - grupacije Ravlić, jedan od lidera u drvnoj industriji s više od tisuću zaposlenih.

Direktorica Martina Ravlić Janković kazala je da je prezadovoljna dosadašnjim iskustvom. Investicija se, naglašava, isplati ali ako je u krugu drvnog sektora, jer onda svoju sirovinsku bazu prerađujete od trupca do proizvodnje električne i toplinske energije. Pozdravljajući skup, Branislav Iličić, savjetnik JP Srbija šume, rekao je da je zadovoljan situacijom u drvoprerađivačkom sektoru.

Marija RADOŠEVIĆ
Raste izvoz podova i parketa

Danas u Hrvatskoj ima oko 420 pilana koje apliciraju za sirovinu i koje od nove Vlade očekuju proaktivnu politiku i unaprjeđenje sektora koji s 10,5 % sudjeluje u izvozu RH i sa 3,6 % u bruto društvenom proizvodu. Da su na dobrom putu potvrđuje podatak iz 2014. godine prema kojem su rezultati u drvoprerađivaštvu dosegnuli pretkriznu 2008. godinu. Prema riječima direktora Drvnog klastera, Marijana Kavrana, najviše raste izvoz podova i parketa u čemu smo najkonkurentniji na svjetskom tržištu.

Nedostaje stolara

Jedan od većih problema s kojima se sektor susreće je nedostatak interesa za školovanje stolara. U proteklih sedam godina, naime, ni jedan učenik nije pokazao interes za upis tog zanimanja u slavonskobrodskoj Obrtničkoj školi, a slična je situacija i drugdje. To će se kroz sustav stipendija morati riješiti s obrtničkom komorom i sa školama, kazao je Kavran.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike