Novosti
POČELO CIJEPLJENJE

Gripa se očekuje krajem prosinca
Objavljeno 2. studenog, 2016.

Dana 2. studenoga počelo je cijepljenje protiv gripe kod izabranog obiteljskog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo, objavio je HZJZ koji je nabavio 280 tisuća doza cjepiva. No, trenutačno se cijepiti mogu samo oni kojima je cijepljenje besplatno.

Naime, kao što je bio slučaj i lani, koliko će za ostatak populacije koštati jedna doza cjepiva iz HZJZ-a ponovno nije objavljeno, a tim podatkom ne raspolažu ni u županijskim epidemiološkim službama. Voditelj epidemiološke službe Zavoda Osječko-baranjske županije, prof.dr.sc. Josip Milas, ističe kako će cijena uskoro biti poznata, a očekuje se da će biti na razini prošlogodišnje. Do tada poznato je tek da je cijepljenje ostalo besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti, te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike.

S obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani. HZJZ je osigurao 17.000 doza cjepiva više nego prošle sezone, a količina je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje prošle godine, kada se cijepilo 251.200 osoba. Prošle je sezone prijavljeno 21.100 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od koje je devet osoba umrlo.

Dolazak gripe očekuje se krajem prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, te respiratorni problemi.

Ivana SOLAR/H
POSEBAN POZIV STARIJIMA OD 65

HZJZ poziva na cijepljenje posebice starije od 65 godina kojih je lani, prema procjenama, cijepljeno svega 21 posto. Što je značajno manje nego prije desetak godina kad ih se cijepilo oko 40 posto, a daleko ispod cilja EU-a i SZO-a koji teže postizanju 75 posto osoba starijih od 65 godina, ističu u HZJZ-u. Podsjeća se kao se cijepiti mogu i djeca već od navršene prve godine života.

Možda ste propustili...

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

Najčitanije iz rubrike