Regija
PROJEKT CROSKILLS

Učenici neće u zidare, keramičare, tesare...
Objavljeno 31. listopada, 2016.

SLAVONSKI BROD - Obrtička škola u suradnji s Industrijsko-obrtničkom i Tehničkom školom bila je domaćin projekta Croskills, promotivno edukativog događanja usmjerenog na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji, kao i na afirmaciju građevinskih zanimanja za koja niz godina ima sve manje interesa učenika. Projekt Croskills dio je europske inicijative Build Up Skills, koji se provodi u tri faze. U 75-postotnom iznosu sufinancira ga EU, a provodi se u 29 zemalja. Usmjeren je na cjeloživotnu izobrazbu građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika, osobito nakon osnovnog obrazovanja.

- U prvoj fazi projekta pokazalo se da su građevinska zanimanja deficitarna i da su potrebne vještine. Ovo je izobrazba u smislu unaprjeđivanja graditeljskih vještina, što znači upoznavanje s novim tehnologijama, s nekim principima rada u smislu energetske učinkovitosti. Naziv kampanje Energetska učinkovitost u pokretu zamišljen je tako da do kolovoza slijedeće godine posjetimo 12 gradova, a težimo tome da se lokalna zajednica uključi i ukaže na ono što im je bitno - kazala je Valentina Stanojević, predstavnica Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava i koordinatorica projekta. Naglasila je kako malo djece pokazuje interes za graditeljska zanimanja pa na ovaj način žele potaknuti interes kod učenika završnih razreda osnovne škole i kod roditelja.

Obrtnička škola nekada je obrazovala zidare, keramičare, ličioce i soboslikare, no već sedam godina nisu upisali ni jednog zidara, kaže ravnatelj škole Josip Miklaušić.

- Još uvijek imamo montera suhe gradnje kao novo građevinsko zanimanje i keramičare, no interes je mnogo slabiji. Upišu se tek u zadnjem upisnom roku, a ne popune se ni odjeljenja, i tako je u cijeloj državi - obrtnička zanimanja su na dnu, premda su takvi majstori traženi i kod nas i u svijetu - dodaje. Održano je i natjecanje u vještinama građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti u fasaderstvu te instalaciji tehničkih sustava na obnovljive izvore energije. Tehnička škola predstavila je svoja praktična iskustva u primjeni obnovljivih izvora energije kroz projekt Solarnog demonstracijskog centra.

Energetski obnovljene zgrade smanjuju potrošnju energenata, a gradnja zgrada s malom potrošnjom energije zahtijeva visoku kvalitetu radova, no kvalificirane radne snage nedostaje. Hrvatski propisi nakon 2020. godine neće dopuštati gradnju energetski neučinkovitih zgrada. Zbog toga će se kroz Croskills projekt, za zanimanja za kojima se pokazuje potreba - zidar, tesar, soboslikar, monter suhe gradnje, krovopokrivač i fasader – razraditi i verificirati programi obuke, a 2017. godine provesti i probna izobrazba radnika u akreditiranim trening centrima. Novostečena znanja omogućit će im veću konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj i zemljama EU-a. M.Radošević

Možda ste propustili...

U GRADSKOJ ČETVRTI OLAJNICA

Vukovar dobio BMX park

PRVOSVIBANJSKI PIKNIK

200 porcija graha

Najčitanije iz rubrike