Novosti
PLJUŠTE OPTUŽBE, SUSPENZIJE I UVREDE

Raskol u HDSSB-u
Objavljeno 26. listopada, 2016.

Zbog loših rezultata HDSSB-a na parlamentarnim izborima, činjenice da su u manje od godinu dana sa šest pali na jednog saborskog zastupnika, problemi u HDSSB-u kulminirali su suspenzijama i raskolom.

Prema dosad dostupnim informacijama, obje sukobljene strane tvrde da su prve predale stranačkom Sudu časti zahtjev za suspenziju članova suprotstavljene opcije, među kojima su i čelnici i najpoznatiji predstavnici te stranke. Tako su na zahtjev predsjednika stranke Dragana Vulina suspendirani, a potom odlukom Suda časti, iz stranke izbačeni predsjednica Glavnog odbora HDSSB-a Daniela Lovoković i njezin zamjenik Dinko Burić, potom Vladimir Šišljagić, Antun Glavaš, Damir Maričić, Jasna Matković, Ivan Lović, Irena Mikić Brezina, Darko Mikić i Zoran Komač. Iz stranke su izbačeni i Daniela Lovoković, Marina Novoselnik, Marijan Tomas, Željko Cickaj i Željko Kovačević. Suspendirani su: Božidar Šnajder, Andrej Bičak, Renato Kovač, Stjepan Ribić, Antonio Sobol, Hrvoje Lukačević, Dino Tijardović i Enver Rečica.

Optužbe za puč

Povod je neformalni sastanak nezadovoljnika u ponedjeljak u Valpovu, na kojem je izraženo nezadovoljstvo stanjem u stranci te kasniji istup u javnosti o tome. Čelništvo stranke je to ocijenilo nanošenjem štete ugledu HDSSB-a. No, i druga skupina, među kojima su i neki članovi Predsjedništva, koristeći formulaciju članka 48. stranačkog Statuta, odlučila je pokrenuti suspenziju predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina, osnivača stranke i saborskog zastupnika Branimira Glavaša te još 13 članova Predjedništva. I jedni, i drugi tvrde da su oni to učinili prvi. U članku 48., između ostaloga, kaže se da “ukoliko je pokrenut postupak pred Sudom časti u prvom stupnju, trenutačno stupa na snagu suspenzija člana stranke u izvršavanju njegovih stranačkih prava i dužnosti do okončanja postupka pred Sudom, a najdulje u trajanju do godine dana”.

Podsjetimo, zamjenik predsjednice Glavnog odbora Dinko Burić u svom priopćenju zbog loših rezultata, “iznimno lošeg stanja u stranci te nefunkcioniranja stranačkih tijela propisanih statutom” zatražio je sazivanje sjednice Glavnog odbora i održavanje izvanrednog stranačkog izbornog sabora, a Predsjedništvo HDSSB-a je u utorak navečer održalo hitnu sjednicu. U srijedu su održane konferencije za novinare i predsjednika HDSSB-a Vulina i njegovih suradnika u središnjici HDSSB-a u Osijeku, a poslije i Burića, Šišljagića i njihovih istomišljenika u hotelu Osijek.

Vulin je u nazočnosti osnivača stranke Branimira Glavaša i donedavnog zastupnika Josipa Salapića, izvijestio kako su na sjednici Predsjedništva stranke, “legalno, uz natpolovičnu većinu nazočnih, donesene jednoglasne odluke o raspuštanju stranačkih organizacija u Belišću i Valpovu”.

- Na svojoj sjednici Sud časti stranke je pak donio odluku o isključenju Dinka Burića iz HDSSB-a - rekao je Vulin.

Napomenuo je i kako to nije pravomoćna odluka jer će o njoj, ako se izbačeni članovi budu žalili, odlučivati Visoki sud časti stranke.

- Burić je od samog začetka, 2005. godine, bio član najužeg vodstva stranke, čovjek koji je sudjelovao apsolutno na svim sjednicama stranačkih tijela. On, kao i neki drugi članovi te neformalne skupine, sudjelovali su u kreiranju odluka HDSSB-a. I prema potrebi mogli izraziti svoje nezadovoljstvo na sjednicama formalnih tijela HDSSB-a. Dakle, nije bilo apsolutno nikakvog razloga za oformljivanje te, kako su se sami nazvali, neformalne skupine predvođene Burićem, i izazivanje ovoga puča. Nije bilo razloga raditi iza leđa vodstvu stranke te izazivati nered i probleme u stranci. Ono što navode, da su za demokratizaciju stranke i promjene u njezinz vrhu, kao za održavanje sjednice Glavnog odbora i izvanrednog izbornog sabora stranke, već je u proceduri, što sam nekoliko puta već i najavio. Stoga ne vidim ni jedan razlog ovakvog Burićeva ponašanja i predvođenja te neformalne skupine koja pokušava izazvati neuspio pokušaj puča u HDSSB-u. Mogu zaključiti, iz razloga što Burić ima sasvim dovoljno političkog iskustva, da itekako dobro zna da ovi njegovi potezi vode samo jednom cilju - a to je urušavanje i slabljenje stranke pred lokalne izbore. Dokaz tomu je i to da je bio spreman s novinarom Dragom Hedlom sjesti za stol i dogovarati naručene članke na jednom web-portalu, u kojima su riječi navodno anonimnog izvora iz vrha stranke, a to je zapravo bio Burić - rekao je Vulin.

Na pitanje nije li sjednica Predsjedništva bila nelegalna zbog podnošenja prijave protiv dijela vodstva stranke, te nisu li oni zbog toga bili pod suspenzijom, rekao je da stvari u stranci funkcioniraju na temelju Statuta, i to na način da postoji Sud časti u prvom stupnju, članovi kojega su Dinko Burić, Dario Opačak i Matko Perković. Taj sud donosi pravovaljane odluke, ako ima natpolovičnu većinu - dva člana. Burić se nije odazvao sjednici, ali su preostala dva člana donijela odluke o tome. “Ja sam pokrenuo zahtjev za utvrđivanje stegovne odgovornosti, pa tako i za one članove koji su poslije podnosili zahtjeve za utvrđivanje stegovne odgovornosti preotiv mene i još 14 članova Predsjedništva. To znači da ti zahtjevi nisu ni razmatrani jer, kada sam podnio svoj zahtjev, njima su automatski suspendirana sva prava i obveze članstva pa tako nisu bili u mogućnosti podnijeti takav zahtjev. Što im je Sud časti i objasnio i odgovorio na način da je odbacio njihov zahtjev”, kaže Vulin. Taj zahtjev je, dodaje, podnio u ponedjeljak poslijepodne, i te su osobe o tome obaviještene toga dana.

Potpredsjednik stranke Karlo Šatvar rekao je da mu je to najteža konferencija za novinare i da su mu emocije jake. “Za mene postoje neke vrijednosti koje su iznad politike. To je apsolutno prijateljstvo. I kada za nekoga kažete da vam je prijatelj, to trebate dokazati i djelima”, kazao je Šatvar, dodavši i kako je zahtjev druge strane za suspenzijom došao nepotpisan. Naglasio je da suspenzija počinje u trenutku kada je zahtjev zaprimljen od Suda časti te da su, kada je u ponedjeljak Vulin podnio svoj zahtjev, automatizmom suspendirani svi na koje se to odnosilo, pa nisu više ni imali pravo na podneske.

Nema skrivanja

Vulin je rekao i da su od izbora održane dvije sjednice Predsjedništva stranke, na kojima su sudjelovali i Burić i Lovoković, te iznosili svoje stavove i u sve su bili upućeni. “Apsolutno nije bilo razloga ići prema nama na ovakav način, tajno, iza leđa. Izborni rezultat na parlamentarnim izborima najveća je odgovornost vrha stranke i mene kao predsjednika. A ova cijela situacija naravno da ne ide u korist HDSSB-a, no neću dopustiti da bilo koja neformalna skupina iz birtije upravlja strankom i odlučuje kada će se tijela stranke zasjedati. Tijela stranke koja legalno funkcioniraju donijet će odluke kako ćemo se postaviti dalje”, rekao je Vulin.

Na konferenciji za novinare stranačkih nezadovoljnika osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uvodno je rekao kako se nitko od njih ne skriva, niti radi zaplotnjačke radnje, te da svi mogu biračima pogledati u oči.

- HDSSB nije ničija privatna stranka, ni privatna politička opcija, nego je ona nastala i izrasla kao težnja svih ljudi na ovim prostorima da imaju nekoga tko ih iskreno zastupa i radi za opće dobro. Član sam Predsjedništva i naravno da za stanje u stranci svoj dio odgovornosti nosim i ja. No nisam mogao očekivati da će u 21. stoljeću, ono što sam čitao o staljinističkim čistkama i eliminaciji onih koji javno iskazuju svoja promišljanja u najboljoj vjeri, netko danas sebi dati za pravo i pokušati jednim potezom pera isključiti svoje stranačke prijatelje, samo zato što imaju drukčija rješenja nagomilanih problema. S takvom se politikom ne mogu složiti - zaključio je Šišljagić, dodavši kako ne zna razlog tako naglog isključivanja nezadovoljnika iz stranke, osim ako to nije zbog načina razmišljanja.

- Uvjeren sam da sjednica Predsjedništva nije bila legalna, niti sazvana slijedom Statuta. Zahtjev za isključenje potpisao je dojučerašnji predsjednik stranke (Vulin, nap.a.), a protiv članova Suda časti koji su donijeli tu odluku podnesen je isti takav zahtjev, na isti takav način. Svaki član Predsjedništva stranke statutarno ima pravo pokrenuti stegovni postupak, i nakon pokretanja prestaju prava i obveze onoga protiv kojega se pokreće stegovni postupak sve do okončanja postupka. A protiv predsjednika Vulina, zamjenika predsjednika Šatvara, tajnika stranke Borasa, Drmića, Glavaša i drugih pokrenut je stegovni postupak na potpuno regularan način. No o tome neka sude relevatna državna tijela - zaključio je Šišljagić.

Urušavanje stranke

Dinko Burić je podsjetio na svoj odnos s Branimirom Glavašem dok je Glavaš bio u zatvoru, istaknuvši kako je ponosan na sve ono što je radio u tom razdoblju, “smatrajući Glavaša nepravedno osuđenim hrvatskim generalom i smatrajući svojom ljudskom i kršćanskom obvezom učiniti sve da ga u tim teškim trenucima održi i u psihičkom, i u fizičkom, pa i u političkom životu”. I to bi, kaže, ponovio za svakoga za koga smatra da mu je učinjena nepravda kakva je, duboko je uvjeren, učinjena Glavašu.

- Ne žalim ni za u tih pet godina prevaljenih 120 tisuća kilometara radi odlaska njemu u posjet u zatvor u Mostar svakih 15 dana i potrošenih vlastitih 107 tisuća kuna za gorivo. Nakon njegova povratka iz zatvora nastupa druga situacija. Nitko se od nas nema pravo praviti da to ne vidi, da se s njegovim povratkom u politički život i djelovanje HDSSB-a strmoglavo počelo urušavati. Jasno je i malom djetetu da je najveći i isključivi krivac za to Branimir Glavaš, ali ne trebamo bježati ni od vlastite odgovornosti, jer smo tolerirali poteze koje je povlačio - rekao je Burić. Dodao je kako neće ni pokušavati objasniti igre tko je koga prije suspendirao i tko postupa sukladno sa Statutom, a tko ne.

- I dalje sam član HDSSB-a, a ovdje samo želim reći da smo angažirali i odvjetnika radi kaznenog progona onih koji lažiraju službenu dokumentaciju antidatirajući određene odluke. Slijedi prijava i DORH-u i drugima koji će o tome odlučivati. Šaljem poruku i Draganu Vulinu, Dariju Opačku i Matku Perkoviću: Dobro vodite računa o tome da se Branimir Glavaš ne potpisuje ni na jedan dokument, na koje tjera vas da stavljate potpis, i svjesno vas tjera u sferu kaznenog djela. A o svemu ostalome odlučivat će Ministarstvo uprave - kazao je Burić.

- Govoreći dok je Glavaš bio u zatvoru kako više ništa neće biti isto na političkoj sceni, ne u Slavoniji i Baranji, nego u cijeloj Hrvatskoj, kada se on vrati iz zatvora, nisam ni slutio koliko ću biti u pravu. Nažalost, otišlo je u onome smjeru koji nitko nije želio, i zato Glavaša treba maknuti iz političkog života Osijeka, Slavonije i Baranje, i cijele Hrvatske - rekao je Burić. On je napomenuo kako ima potporu i Zorana Vinkovića, gradonačelnika Đakova, međutim sam Vinković našem listu nije htio potvrditi tu informaciju, samo je dodao kako će sve reći na konferenciji za novinare u četvrtak.

Igor BOŠNJAK

Daniela Lovoković

dosadašnja predsjednica Gradskog odbora

NEĆU TAKO RADITI

Daniela Lovoković podsjetila je kako je Glavni odbor tijelo koje saziva sabor stranke, a dnevni red većinom članova donose članovi Glavnog odbora. “U ponedjeljak sam bila pozvana u ured zamjenika župana (Vulina, nap.a.) zbog izvanredne situacije, misleći da se radi o nečemu na području Županije. Tada mi je sugerirano da se othrvam utjecajima koji bi me mogli nagovoriti da sazovem sjednicu Glavnog odbora, jer se očekuje preglasavanje i drukčiji dnevni red nego što su oni zamislili, i to su pokušali odgoditi do daljnjega. Nakon toga sam se zapitala što znači ona riječ 'demokratski' u imenu naše stranke, vidjela sam da ona zaista više ne postoji i da se pretvorila u apsolutizam i jednoumlje, koji bi trebali biti stvar prošlosti cijelog svijeta. Ali, nažalost, tu i tamo se pojave samo zahvaljujući ljudima koji to trpe i nemaju petlju reći: Dosta. Ja imam petlju i neću više tako raditi”, zaključila je Lovoković.

Dinko Burić

gradonačelnik Belišća

Izbaciti Glavaša i smijeniti Vulina

Za katastrofalne izborne rezultate u posljednjih 20 mjeseci i urušavanje stranke najveću odgovornost snose Branimir Glavaš i predsjednik Dragan Vulin, koji je pametan, lijep i simpatičan oku kamere, ali odgovoran zbog nečinjenja. Zato zahtijevam da sukladno Statutu učinimo tri stvari, ako želimo sačuvati HDSSB kao dobru i plemenitu, za sve građane Slavonije i Baranje korisnu političku ideju. Treba izbaciti Branimira Glavaša iz HDSSB-a, smijeniti Dragana Vulina s funkcije predsjednika stranke i u što kraćem vremenu, sukladno sa Statutom, sazvati sjednicu Glavnog odbora te hitno organizirati izborni sabor. Da se demokratskim putem izabere novo vodstvo, jer smo nakon šest zastupnika imali dva, pa onda jednog i, ako ništa ne poduzmemo, bit će nijedan. To govorim svjestan svoje ljudske i političke odgovornosti prema našim biračima. Ti koraci su osnovni preduvjet povratka u život HDSSB-a, tvrdi Burić.

Branimir Glavaš

utemeljitelj HDSSB-a

Žao mi je zbog ovoga, pomladit ćemo vodstvo

- Izuzetno mi je žao što je do ovoga došlo. Dinko Burić je prekinuo svaku komunikaciju u posljednjih mjesec i pol dana. Više je nas, pa i ja osobno, na desetke puta pokušalo stupiti u kontakt s njim, zvao sam ga i prošlog utorka telefonom, poslao sam mu i poruku, da razumijem da mi se ne želi javiti. Žao mi je što ta neformalna skupina koristi protustatutarne načine da unese nemir u stranku. Svjestan sam da će stranka trpjeti posljedice, no HDSSB ima legitimno izabrano vodstvo, koje u skladu sa Statutom i sada funkcionira. Sva ostala tumačenja su netočna. Riječi predsjednika Vulina dovoljna su poruka “pobunjenicima” da shvate da birtija i neformalna druženja neće upravljati HDSSB-om. On razmišlja o daljnjoj demokratizaciji HDSSB-a te pomlađivanju vodstva stranke, i s razgovorima u tom smjeru već je počeo. A mi stari ćemo se povući posve izvan aktivnog djelovanja u smislu utjecaja na politiku stranke - istaknuo je Branimir Glavaš.

Dragan Vulin

predsjednik HDSSB-a

NOŽ U LEĐA PRIJATELJIMA

- Moja je sreća što ne živim od politike, imam posao na Elektrotehničkom fakultetu, ali i da nije tako, sigurno je da bih prije pasao travu na livadi i spavao pod mostom nego na ovakav način zabio nož u leđa, ne nož, nego sablju, prije svega prijateljima, a tek onda stranačkim suradnicima. I nekoliko tjedana organizirati pobunu i puč unutar stranke te skupljati nezadovoljnike. U politiku sam ušao čista obraza i rekao da ću, kada god to bilo, jednoga dana, kada iz nje budem izišao, to također učiniti čista obraza, a što, vjerujem, ni Dinko Burić ni dobar dio te neformalne skupine neće moći - dodao je Vulin.

nezadovoljstvo

RAZLOG POBUNE LOŠI SU IZBORNI REZULTATI