Novosti
PROBLEMI S ISPLATAMA

Dio sezonskih radnika još čeka povrat poreza
Objavljeno 25. listopada, 2016.
Oni koji su mijenjali mjesto boravišta, sada imaju problema s povratom

Sukladno ranijim najavama, Porezna uprava je s krajem kolovoza izvršila povrat poreza i prireza na dohodak za 2015. godinu svim poreznim obveznicima kojima su izdana privremena porezna rješenja, a koji su obuhvaćeni posebnim postupkom.

Prvi put ove godine primijenjen je novi model, odnosno velika većina poreznih obveznika nije morala sama podnositi prijave, nego je to za njih od ove godine počela raditi Porezna uprava. Pravo na povrat poreza ove godine ostvarilo je 950 tisuća građana, a njih 150 tisuća ima obvezu doplate poreza na dohodak.

No nije sve prošlo bez problema - iz Porezne su već ranije izvijestili kako u pojedinačnim slučajevima određene banke nisu mogle zaprimiti sredstva dostavljena poreznim obveznicima i ta su sredstva vraćena Poreznoj upravi, pa je stoga Porezna uprava ponovno provela povrat na druge račune poreznih obveznika za koje u svojim evidencijama raspolaže.

- U slučajevima gdje porezni obveznici uopće nemaju otvoren račun kod poslovne banke na koji je moguće izvršiti povrat, tim poreznim obveznicima bit će dostavljeni gotovinski nalozi za isplatu - pojašnjavali su dodatno u središnjem uredu Porezne.

Taj proces ponovnog povrata više plaćenog poreza i prireza te dostava obavijesti poreznim obveznicima trebao je biti završen do sredine rujna. No i dalje ima onih koji čekaju svoj novac. Riječ je o sezonskim radnicima koji su turističku sezonu odradili na Jadranu, odnosno izvan uobičajenog mjesta stanovanja. To se dogodilo i Bojanu (podaci poznati redakciji, nap.a.), koji je, nakon što nije dobio rješenje tijekom rujna, kontaktirao Poreznu.

- Nakon javljanja i odlaska u Poreznu, konstantno mi je govoreno da je je moj zahtjev u obradi. Nisu mi ništa konkretno mogli reći, osim da imaju pogrešku u sustavu i da 30 posto ljudi koji su mijenjali mjesto boravišta (a to su u obvezi napraviti sezonski radnici), nisu dobili povrat poreza i da im se javim za tjedan dana, ispričao je svoj slučaj ovaj Osječanin.

Na naš upit iz Porezne odgovaraju kako se za konkretne slučajeve porezni obveznici mogu javiti u nadležnu ispostavu.

- Svi porezni obveznici koji smatraju da im rješenjem nije točno utvrđena obveza, ili da im rješenje nije izdano (a trebali su biti obuhvaćeni postupkom), mogu se javiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu kako bi uskladili možebitne neusklađenosti podataka u evidencijama Porezne uprave, a koje su rezultirale neizdavanjem rješenja - odgovaraju u Poreznoj.

U međuvremenu i naš je čitatelj tako postupio, tim više jer je čuo za još nekoliko slučajeva svojih kolega. “Nazvao sam opet u Poreznu, pregledali su moj status obrade i rekli da ću povrat dobiti do kraja godine”, kaže razočarano Bojan. Indikativno je da je on prošlogodišnju sezonu odradio na dubrovačkom području, a iz nekih ranijih iskustava upravo sezonci koji su radili ondje i najduže su ranijih godina čekali na povrat poreza. Može se to objasni time što dubrovačko područje doista povuče najviše sezonaca pa tako lokalni proračun Dubrovnika i okolnih općina imaju najveći teret za isplatu povrata poreza. Pa onda opet najduže čekaju sezonski radnici. A njih je najviše među Slavoncima.

Dario KUŠTRO
FISKALIZACIJA - NOVI CERTIFIKAT

Iz Porezne uprave podsjećaju kako će 11. studenoga isteći postojeći certifikat Porezne uprave za fiskalizaciju, te će biti zamijenjen novim obnovljenim certifikatom. Stoga su dostupni i Demo certifikat Fiskalcistest, a od početka listopada za preuzimanje je I Novi Fiskalcis certifikat. Kako bi se na vrijeme provela provjera hoće li naplatni uređaji moći bez problema provesti provjeru elektroničkog potpisa budućim Fiskalcis certifikatom, iz Porezne uprave pozivaju da se na vrijeme poduzmu svi potrebni koraci za provjeru rješenja naplatnih uređaja.

Možda ste propustili...