Crna kronika
AKCIJA POLICIJE ZA MANJE STRADALIH

Od početka mjeseca 17 poginulih na cestama
Objavljeno 22. listopada, 2016.

Od početka listopada na hrvatskim cestama živote je izgubilo 17 sudionika u prometu. U Osječko-baranjskoj županiji živote su izgubile tri osobe, a broj bi bio još veći, šest, da se tragedija na osječkoj obilaznici kod skretanja za HEP Toplanu, kada su poginule tri osobe, više ne vodi kao prometna nesreća.

Crni niz krenuo je 1. listopada kada je iz Kliničkog bolničkog centra Osijek pristigla informacija da je preminuo 61-godišnji biciklist, koji je teško ozlijeđen u naletu automobila ozlijeđen još 24. rujna. Unatoč prometnom znaku biciklist se nije zaustavio na raskrižju s Vukovarskom ulicom, nego je nastavio kretanje. U njegov bicikl udario je automobil kojeg je vozio 37-godišnjak i koji je imao prednost.

I druga žrtva prometne nesreće preminula je u KBC Osijek. Nesreća se dogodila 7. listopada na sjevernom traku južne osječke obilaznice kod nadvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića. Nesreću je prouzročio 77-godišnjak koji se svojim automobilom prestrojavao u lijevi prometni trak a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Zbog toga je u stražnji dio njegova vozila prednjim dijelom udario automobil kojim je velikom brzinom upravljao 26-godišnjak. Automobil 77-godišnjaka završio je u kanalu, a njegova 58-godišnja teško ozlijeđena putnica, nekoliko sati kasnije je preminula u KBC Osijek. Treća žrtva Osječko-baranjskih prometnica u listopadu bio je 70-godišnji biciklist u sudaru koji se zbio na valpovačkoj obilaznici. Krećući se iz smjera Belišća, biciklist se nepropisno uključio u promet na glavnoj cesti, oduzevši tako prednost vozačici automobila koja se iz pravca Donjeg Miholjca kretala prema Valpovu. Biciklist je na mjestu preminuo.

Za razliku od Osječko-baranjskih, na prometnicama Virovitičko–podravske županije od početka listopada nije bilo prometnih nesreća s poginulima. No, u prvih devet mjeseci smrtno je stradalo pet osoba, jedna više nego u istom periodu prošle godine.

- U cilju smanjenja događanja prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama, policajci će pojačano postupati u nadzoru prometa na utvrđivanju i sankcioniranju prekršaja koji su najčešći uzroci prometnih nesreća s poginulima i teško ozlijeđenima. Prvenstveno je riječ o vožnji u pijanom stanju te upravljanju vozila nepropisnom brzinom, doznajemo iz policije. I ovoga će se vikenda obratiti pozornost i na (ne)korištenja sigurnosnog pojasa.

Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆ
OPREZNA VOŽNJA ZA VIKEND

Policijski nadzor prometa, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Slavoniji i Baranji, posebno će biti provedena u subote od 22 do nedjelje do 6 sati. Iz policije svim sudionicima u prometu upućuju apel na povećani oprez i poštivanje prometnih propisa da bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama.

oprez

PREBRZA VOŽNJA NERIJETKO ZAVRŠI TRAGEDIJOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike