Novosti
GABRIJELA ŽALAC PREUZELA MINISTARSTVO

Treba povući još više novca iz EU-a i ulagati u razvoj regija
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Ministrica Gabrijela Žalac preuzela je od Tomislava Tolušića koji odlazi na čelo Ministarstva poljoprivrede upravljanje Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U deset mjeseci mandata ministra Tolušića zabilježen je rekordan iznos povlačenja sredstava iz EU fondova koji u ovom trenutku iznosi 6,286 milijardi kuna, a do kraja godine očekuje se da će taj iznos porasti do osam milijardi kuna. “Drago mi je da na moje mjesto dolazi upravo Gabrijela Žalac koja je žena iz sustava, koja jako dobro poznaje resor u koji dolazi i koja ima sva potrebna znanja, volju i iskustvo da uspješno nastavi raditi na poslovima koje sam sa svojim suradnicima započeo“, izjavio je dosadašnji ministar Tolušić.

- Sretna sam što preuzimam resor regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u kojem je moj prethodnik u vrlo kratkom roku odradio sjajan posao i postavio letvicu vrlo visoko. Moj zadatak je ovaj posao nastaviti, ali i poboljšati sve ono što treba i može biti još bolje. Strateški cilj za Republiku Hrvatsku je iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju iz EU fondova, ali i raditi na ravnomjernom razvoju svih naših krajeva. Dat ću sve od sebe da u tome uspijemo i da opravdam povjerenje koje mi je ukazao premijer Andrej Plenković - izjavila je novoizabrana ministrica.

Upravo u tom smjeru ide i izjava Tomislava Tolušića vezana uz Pelješki most. “Postoji opstrukcija javnog natječaja za prikupljanje ponuda za gradnju Pelješkog mosta, ali vjerujem da to neće usporiti projekt te da bi do kraja ove godine trebala biti završena prva faza javnog natječaja, a da bi se u proljeće potpisali ugovori. Hrvatske ceste raspisale su 21. lipnja natječaj za prikupljanje ponuda građevinskih poduzeća zainteresiranih za gradnju, čiji radovi u prvoj fazi koštaju 1,75 milijardi kuna. No, natječaj je zaustavljen 7. listopada zbog žalbe sudionika. E.S./H

OPSTRUKCIJE VEZANE UZ MOST

"S Pelješkim mostom imamo žalbe, neću reći fantomskih tvrtki, ali imamo opstrukciju od strane potencijalnih izvođača, koji si produžuju vrijeme s ovakvim stvarima. Tvrtka s dva zaposlena i prometom od 100.000 kuna žali se na dokumentaciju za Pelješki most. To je smiješno, to su apsurdi hrvatskog zakona o javnoj nabavi. Zbog takvih stvari moramo mijenjati zakone i ne dopustiti više da se takve stvari događaju", rekao je Tolušić te dodao da tvrtka s dva zaposlenika sigurno nije htjela graditi Pelješki most te je ustvrdio da to sigurno ima neku drugu pozadinu, o kojoj nije htio govoriti.