Novosti
PROJEKT VLADE RH

Samo trećina branitelja želi na preventivni pregled
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Odlukom Vlade na području Vukovarsko-srijemske županije počela je provedba pilot-projekta preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja kako bi se što ranije otkrile kronične bolesti, ubrzalo liječenje i utjecalo na manju smrtnost.

- To je itekako potrebno jer priličan broj branitelja ne ide k liječniku. Vrlo je važno otkriti zdravstveni problem na vrijeme, u ranoj fazi i veća je mogućnost da se problem tada i riješi – kaže predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak. Logoraši su, kaže, i ranije išli na takve preglede, no nisu svi branitelji bili obuhvaćeni, jer nije bilo dovoljno novca.

- Najčešće su kod branitelja i logoraša bolesti kardiovaskularnog sustava i karcinomi. Mislimo da je to posljedica stresa i svega što smo preživjeli prije 25 godina. Logoraši su gubili i do 60 kilograma u logoru, a to je veliki šok za organizam – navodi Rehak.

“Dok ide, ide“

“Nas logoraša do danas je, prema procjenama, više od trećine preminulo”, podsjeća Rehak, i dodaje da je svaka zdravstvena akcija usmjerena na tu populaciju zlata vrijedna.

– Neki neće k liječniku, a zdravlje im je jako narušeno. Ne znam zašto, neki kažu “dok ide, ide“, a to nije dobro. Valjalo bi da svi utječemo da njih da ipak odu na preglede. U tom smislu ovih su se dana angažirale braniteljske udruge na istoku Hrvatske, razgovarajući sa svojim članovima kako bi što više njih ipak obavilo pregled u bolnicama - kaže Rehak.

U vukovarskoj bolnici u prva dva dana na sistematskom pregledu bilo je 15-ak branitelja, iako svakoga dana termine može dobiti njih 50. Ravnateljica dr. Vesna Bosanac kaže da se projekt još uhodava te poziva branitelje da se jave u Ured za veterane vukovarske bolnice, na broj 032/445-575 gdje će dobiti termin i upute. Sve preglede će obaviti u jednom danu i besplatno.

Svi k liječniku!

– Želimo da dođu i oni branitelji koji inače ne idu k liječniku, da preventivno ustanovimo imaju li kakvih zdravstvenih problema. S nekima sam pričala, ne sjećaju se ni kada su zadnji put bili. Svi obolijevamo, no veterani su skupina gdje je ta opasnost veća – govori dr. Bosanac.

Sanja Rešetar Penić iz vinkovačkog ureda Ministarstva branitelja, kaže da sistematski pregledi branitelja ubrzo kreću i u bolnici u Vinkovcima. Objašnjava kako iz ureda zovu branitelje, imaju njihov popis, i upućuju ih na preglede, a njih 50-ak se i samo javilo. “Na žalost, ne pristaju svi”, kaže. Neslužbeno, od desetak pozvanih, troje ih pristane, neki odbijaju ići na pregled uz bojazan “da im nešto ne nađu”.

U Udruzi braniteljica Vukovarsko-srijemske županije kažu da je projekt pregleda jako dobar. “Imamo problem da branitelji/ce koji su relativno zdravi, ili misle da su zdravi, jer trenutačno ne osjećaju tegobe, ne žele ići liječniku. Međutim, ovo treba shvatiti kao preventivu i treba se odazvati, jer nitko ne zna što je u ratu 'zaradio' i imamo mnogo primjera iznenadnih teških oboljenja”, kaže predsjednica udruge Ljiljana Poje.

Sanja BUTIGAN
U PROSJEKU ŽIVE 50,9 GODINA

Hrvatski branitelji u prosjeku žive samo 50,9 godina – dio je rezultata istraživanja psihologa mr.sc. Zorana Komara i psihijatrice prim.mr.sc. Elvire Koić. Od 1998. do 2010. umrlo je 24.249 hrvatskih branitelja, dok preliminarni rezultati ukazuju kako ih je najveći broj preminuo od novotvorina (tumora), a potom od bolesti cirkulacijskog sustava (infarkt, moždani udar i sl.).

NASTAVAK PREGLEDA I 2017. GODINE

Pregledi su počeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u dijelu RH s oko 23.000 branitelja, a njih 825 u prvoj je skupini koja bi do kraja godine trebala obaviti sistematske preglede u bolnicama u Vukovaru i Vinkovcima. Kako je najavljeno, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, provedba projekta zdravstvene skrbi o braniteljskoj populaciji nastavit će se u 2017. godini na području cijele Hrvatske. Za svakog branitelja preventivni sistematski pregled obuhvaća laboratorijsku dijagnostiku, kao i ultrazvučne i specijalističke preglede. Pregledi su organizirani u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana te u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima. Branitelji se za sve informacije mogu obratiti Područnoj jedinici Ministarstva branitelja na adresi Glagoljaška 27b u Vinkovcima, ili na telefon 032/331-706.