Ekonomija
MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA

Žagar: Znanstvenici trebaju biti u tijeku s najnovijim saznanjima
Objavljeno 15. listopada, 2016.

Nakon tri dana održavanja (od srijede do petka), u Osijeku je jučer zaključena Međunarodna znanstvena konferencija o pametnim sustavima i tehnologijama 2016/Smart Systems and Technologies 2016 (SST 2016) u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Konferencija je sudionicima omogućila platformu za razvoj i širenje znanstvenih i stručnih spoznaja o pametnim sustavima i tehnologijama, u prvom redu u području elektrotehnike, računarstva, komunikacijskih tehnologija, automatike, robotike, ali i svih drugih interdisciplinarnih područja i primjena. Predstavljena su 44 rada 130 autora iz 20 država.

Veliki interes

Iako je SST 2016 prva konferencija na temu pametnih sustava i tehnologija koju organizira osječki FERIT, njegovog dekana Dragu Žagara veseli veliki broj pristiglih radova i veliki interes domaćih i stranih znanstvenika za sudjelovanjem.

- Konferencija obrađuje teme pametnih sustava, pametnih uređaja i svih onih tehnologija koje pomažu ljudima u svakodnevnom životu, a koje ćemo u budućnosti sve više i više koristiti. Cilj je konferencije okupiti znanstvenike na jednome mjestu kako bi razmijenili ideje i povezali se, jer povezivanje je osnova kooperacije. Ovakva konferencija pomaže znanstvenicima da budu u tijeku s najnovijim saznanjima i steknu poznanstva kako bi mogli i u budućnosti surađivati - rekao je u pozdravnoj riječi, između ostaloga, dekan Žagar.

Na svečanosti otvorenja goste i uzvanike pozdravili su Željko Turkalj, rektor Sveučilišta, koji se pohvalio s uspjesima u znanosti, sportu i kulturi generacija Osječana. U ime lokalne zajednice goste su pozdravili Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije i Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka. Župan je sudionicima poželio uspješan rad, ali i ugodan boravak u našoj Županiji, dok je Ambruš naglasio važnost organiziranja stručnih skupova ove vrste u našem gradu.

Pametne tehnologije

- Oni pružaju ne samo teorijsku, nego i praktičnu platformu za znanstvenike i istraživače u području pametnih sustava i tehnologija u elektrotehnici, komunikacijama, računarstvu, upravljačkim sustavima, robotici, kao i u interdisciplinarnim područjima istraživanja i primjene - naglasio je Ambruš.

Goste pozdravljaju i Igor Tičar, rektor Univerziteta u Mariboru, te Maja Matijašević, dopredsjednica hrvatske sekcije IEEE. Posebno raspoložen u kratkom pozdravnom obraćanju bio je i Davor Pavuna, hrvatski znanstvenik (Osječanin po rođenju), sa švicarskom adresom. Poslao je jasnu poruku “da ako netko želi biti pobjednik, mora njegovati i pobjednički stav”.

Konferencija je potom nastavljena s tri uvodna tzv. “keynote”, predavanja s uglednim znanstvenicima i stručnjacima iz područja pametnih sustava i tehnologija. Održali su ih prof. Francesco Grimaccia s Politecnico di Milano; prof. Dieter Kraus s City University of Applied Sciences, Bremen i prof. Gregor Papa s Jožef Štefan Institute Ljubljana.

Veliki utjecaj i značenja konferencije prepoznala su državne i međunarodne znanstvene i stručne ogranizacije pa je tako SST konferencija tehnički susponzorirana od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, IEEE Regije 8, Hrvatske Sekcije IEEE, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i HRO CIGRE organizacije. Uz kolege s Televizije Slavonije i Baranje, medijski pokrovitelj ove konferencije bio je i Glas Slavonije.

Radovi izlagani na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o pametnim sustavima i tehnologijama 2016 objavljeni su u konferencijskom zborniku, a neki od odabranih i u domaćim stručnim glasilima.

Dario KUŠTRO
SEKCIJE ODRŽANIH PREDAVANJA

l Pametno modeliranje

l Pametni energetski sustavi i strojevi

l Smart Power Systems and Electrical Drives

l Komunikacijske mreže

l Bežične mreže

l Obrada slike i videa

l Pametni informacijski sustavi

l Pametni transportni i industrijski sustavi

l Internet stvari (Internet of Things)

l Računalna inteligencija u pametnim sustavima

UPOZNAVANJE OSIJEKA I BARANJE

Naposljetku SST konferencija imala je i bogati neformalni program tijekom kojeg su sudionici imali priliku obići najznačajnije dijelove Osijeka te otići na izlet u Baranju te uživati u tradicionalnim slavonskim i baranjskim jelima i pićima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike