Novosti
POTROŠNJA LIJEKOVA

Jesu li Požežani uistinu najbolesniji u Hrvatskoj?
Objavljeno 11. listopada, 2016.
U Požeškoj županiji lani je na dan popijeno čak 1600 doza lijekova

Već sedam godina zaredom građani Požeško-slavonske županije na vrhu su ljestvice prema potrošnji lijekova i to ne samo u Slavoniji i Baranji, nego u cijeloj Hrvatskoj, prema analizi Hrvatske agencije za lijekove (HALMED).

Samo prošle godine u Požeško-slavonskoj županiji na dan (na 1000 stanovnika), popilo se nevjerojatnih 1600 doza lijekova.

U toj slavonskoj županiji popije se dnevno (na tisuću stanovnika) najviše lijekova za visoki tlak – 636, što je gotovo dvostruko više nego u Osječko-baranjskoj ili u Zagrebačkoj županiji. Antidepresiva u Požeštini se popije gotovo 50 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj svega 17. Ista županija uvjerljivo vodi i u potrošnji antidijabetika, lijekova za povišeni šećer u krvi, kojih se u Požeško-slavonskoj županiji popije 96 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj svega 40 - stoji u analizi HALMED-a.

U Osječko-baranjskoj županiji potrošnja lijekova na dan na 1000 stanovnika prošle godine iznosila je 967 doza, u Virovitičko-podravskoj 1015, a u Vukovarsko-srijemskskoj 915. Najmanju potrošnju lijekova na tisuću stanovnika lani je imala Brodsko-posavska županija s 528 doza lijekova na dan na tisuću stanovnika.

Kako to da su podaci za potrošnju lijekova u Požeško-slavonskoj županiji toliko veći od ostatka zemlje, upitali smo prof. dr. Željka Glavića, ravnatelja Opće županijske bolnice Požega.

- Jako sam iznenađen tim podacima i ne mogu reći je li u metodologiji ili prikupljanju podataka problem, ali izneseni podaci ne odgovaraju ostalim pokazateljima. Primjerice, kada se uzmu u obzir sve bolnice u Hrvatskoj i potrošnja u njima, mi tu nismo baš nešto posebni. Da se troši toliko lijekova koliko je navedeno vjerujem da bi ljudi koristili više bolničkih usluga i specijalističkih pregleda, a to nije slučaj. Sumnjam u to da se u Požeško-slavonskoj županiji popije toliko lijekova, jer ni jedan parametar na to ne upućuje - kazao je ravnatelj požeške bolnice.

Sandra LACIĆ
SLAVONCI I BARANJCI NA LIJEKOVE POTROŠILI POLA MILIJUNA KUNA

Kada je riječ o financijskim pokazateljima, odnosno koliko su građani novca na lijekove potrošili, Požeština tu ne prednjači. U pet slavonskih županija građani su potrošili više od pola milijuna kuna, oko 560 tisuća kuna za lijekove prošle godine, a najviše novca za lijekove potrošeno je u Osječko-baranjskoj županiji i to više od 223 tisuće kuna. Na drugom mjestu je Vukovarsko-srijemska županija s više od 124 tisuće kuna, a Požeško-slavonska županija je na trećem mjestu s utrošenih gotovo 91 tisućom kuna za lijekove izvan bolnica. U Virovitičko-podravskoj županiji građani su potrošili za lijekove gotovo 67 tisuća kuna, a u Brodsko-posavskoj najmanje, odnosno samo nešto više od 54 tisuće kuna.