Novosti
PANENIĆ ZA GLAS SLAVONIJE:

Cijena struje zbog
naknade neće rasti
Objavljeno 30. rujna, 2016.
"Možemo značajno smanjiti povećanje te naknade, a da ne ugrozimo sustav"

Poskupljenja električne energije za potrošače zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije od 1. siječnja 2017. godine neće biti. Ustvrdio je to za naš list u petak tehnički ministar gopodarstva Tomislav Panenić.

- Sve informacije koje su do sada bile objavljene o povećanju naknade za obnovljive izvore energije bile su projekcije koje smo pravili na osnovi okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo. Realno možemo značajno smanjiti povećanje te naknade sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu isporučene električne energije, a da ne ugrozimo sustav. Međutim, u ovom trenutku ne možemo donositi zakonske izmjene. Zbog toga ćemo u ovim pregovorima s HDZ-om usuglasiti model kako bismo do kraja godine mogli provesti izmjene zakona. Nećemo ići prema HEP-u prisilom da snizi cijenu dijela električne energije koji se formira na tržištu, čime bi se ugrozili ostali opskrbljivači koji su već izrazili nezadovoljstvo ako bi se utjecalo na tržišni dio u ovoj priči o cijeni struje. Pred nama su regulirani dijelovi kod kojih se može djelovati mjerama kroz restrukturiranje HEP ODS-a (Operator distribucijskog sustava). U okviru trenutnih uvjeta naknada za obnovljive izvore energije trebala bi biti povećana s 3,5 na 12 lipa po kilovatsatu, no prema novom modelu uz provedbu ovih mjera naknada bi iznosila do sedam lipa. A za to povećanje također imamo model kako ga iskompenzirati. Dakle, možemo izbjeći poskupljenje cijene struje za krajnje potrošače - naglasio je Panenić.

Vjetroelektrane, prema njegovim riječima, “zauzimaju” 744 od ukupno 999 megavata. Prema izračunima, investitori su u vjetroelektrane uložili oko 744 milijuna eura. Tu treba reći i kako je tehnologija kod vjetroelektrana u cijelosti inozemna, a uz to one ne zapošljavaju ljude.

- Našom strategijom energetskog razvoja bilo je definirano da zemlja želi imati obnovljive izvore energije koje će moći osigurati sredstvima za financiranje povlaštene cijene struje. Također i to da će takva proizvodnja struje biti korisna za našu industriju. Na način da se naslanja na industriju, kao u slučaju drvne industrije, koja za proizvodnju struje koristi biomasu. Tu se toplina odmah koristi za sušenje drvna mase, a proizvodnja električne energije osigurava dodatni prihod toj industriji. Ili na farmama, gdje se bioplin također koristi za proizvodnju električne energije, što im osigurava dodatni prihod. Da smo odlučnije krenuli u tom smjeru, danas bi mnoge naše farme opstale s proizvodnjom. Ili da smo dio kvota s vjetroelektrana preusmjerili u solarne elektrane koje bi na krovovima kuća gradili naši građani, danas bi možda 20-ak tisuća kućanstava imalo dodatni prihod. Dakle, ulaganjem u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora nismo ostvarili očekivanu društvenu korist - zaključuje Panenić.

Igor MIKULIĆ
POGODOVALO SE INVESTITORIMA U GRADNJU VJETROELEKTRANA

Radimir Čačić u četvrtak je podsjetio kako je na Staru godinu 2013. mnogo tvrtki potpisalo ugovore s HROTE-om o obveznom otkupu električne energije po zajamčenoj tarifi od 71 lipu po kilovatsatu, a da je od sljedećeg dana zajamčena tarifa iznosila 53 lipe po kWh. Na pitanje je li se time pogodovalo privatnim tvrtkama koje su posebice ulagale u vjetroelektrane i koje će idućih godina ostvarivati visoke profite, Panenić je kazao kako možda pojedini investitori ostvaruju veće prihode, no sve je to “pokriveno” ugovorima i zakonima.

- Takvi se ugovori moraju poštovati jer bi u suprotnom država bila izložena sudskim tužbama koje bi izgubila. Moram podsjetiti kako do sada zbog čestih izmjena zakona u slučaju obnovljivih izvora energije imamo oko 600 upravnih sporova. Da, pogodovalo se investitorima u gradnju vjetroelektrana - kazao je Panenić.