Kultura
KONCERT S HPD-OM “LIPA” U KONKATEDRALI

Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” u Osijeku nakon 22 godine
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Zajednički koncert Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” iz Osijeka i Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba održat će se u osječkoj konkatedrali u petak, 30. rujna, u 20.30 sati, a ulazak je slobodan.

AZ “Ivan Goran Kovačić” u Osijek dolazi nakon 22 godine. Iznimno cijenjen i hvaljen zbor, poznat po suradnji s mnogim proslavljenim svjetskim glazbenim imenima, ovaj put stiže kako bi uveličao proslavu 140. obljetnice rada “Lipe”.

Na koncertu će „Ivan Goran Kovačić“ i „Lipa“ većinom a cappella izvesti niz raznovrsnih i stilski različitih skladbi iz svojeg bogatog repertoara. Nekoliko skladbi dva će zbora izvesti zajedno, a to znači da će na sceni biti više od 150 pjevača. Izvedbama će naizmjence ravnati Luka Vukšić i Valerija Fischbach.

Akademski zbor utemeljen je 1948. Vodili su ga ugledni glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Od 2003. umjetnički je voditelj Luka Vukšić. Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff... Među solistima koji su pjevali s “goranovcima” su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš-Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i drugi.

Visoki interpretativni dosezi zbora potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima. N.Vek.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike