Novosti
SLIJEDEĆE KONZULTACIJE 10. LISTOPADA

Božo Petrov: Vjerujem da
ćemo se dogovoriti s HDZ-om
Objavljeno 28. rujna, 2016.
Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić rekla je da će SDP biti u oporbi

“Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže potrebnom većinom potpisa izabranih zastupnika za davanje mandata za sastavljanje nove vlade. Moram izraziti zadovoljstvo dinamikom vođenih razgovora, tijekom kojih su svi pokazali konstruktivnost i odgovoronost za sastavljanje stabilne vlade”, kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u srijedu nakon konzultacija s čelnicima stranaka izabranih u novi saziv Sabora. Sljedeći krug konzultacija održat će se u ponedjeljak, 10. listopada, a prva sjednica Sabora sazvana je za 14. listopada.

Konzultacije su počele s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a završile s HDZ-om. SDP, HNS, HSS i HSU stigli su odvojeno, a ne kao Narodna koalicija.

Izgubljeno vrijeme

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić rekla je da će SDP biti u oporbi, istaknuvši da će se zalagati za vrijednosti socijaldemokracije i ono za što su im njihovi birači dali glas. Izrazila je nadu će nova vlada biti stabilna, jer, rekla je, “već se izgubilo puno vremena te je krajnje vrijeme da se krene rješavati probleme koji se gomilaju”.

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je da će Most potpise za sastavljanje vlade dati kada se u pregovorima s HDZ-om “dogovori cijeli paket”. Zadovoljan je što je HDZ prihvatio Mostovih sedam jamstava.

- Drago nam je zbog toga njihova znaka da su spremni odraditi stvari koje treba odraditi u Hrvatskoj i radi građana. Između Mosta i HDZ-a u tijeku su sastanci oko programskih smjernica, a sve bi moglo biti gotovo do sredine listopada - izjavio je Petrov, koji vjeruje u dogovor. O pozicijama u vladi, istaknuo je, nije se još razgovaralo.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak nakon konzultacija je istaknuo da ostaju opozicijska stranka.

- Nećemo dopustiti da se različitim interpretacijama odluke stranačkih tijela teret određenih stvari u društvu ili ratovi u drugim strankama pokuša prebaciti na leđa HSS-a. Potpora vladi Andreja Plenkovića, ako je bude, bit će načelna i trajat će sto dana. S HDZ-om nismo vodili nikakve pregovore, za razliku od nekih drugih - rekao je Beljak.

Predsjednici HSU-a i IDS-a Silvano Hrelja i Boris Miletić na Pantovčaku su rekli da nikome nisu dali svoju potporu za mandatara. Ako vlada želi riješiti bilo kakav umirovljenički problem, kazao je Hrelja, HSU je raspoložen za suradnju i bez ikakvih kalkulacija.

Uvjeti za potporu

Govoreći o suradnji s budućim premijerom, Radimir Čačić i Milan Bandić istaknuli su da je ona moguća na programskim načelima. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor predsjednicu RH izvijestio je da je dao potpis Plenkoviću, kojim ga podupire kao mandatara. Upitan vidi li HSLS u novoj vladi, Kosor je odgovorio kako njegova stranka neće u vladi sudjelovati s ministrom, ali će iz vlade na odlasku zadržati jednog zamjenika ministra i dva pomoćnika.

Predstavnik koalicije Jedina opcija (Živi zid i partneri) Ivan Lovrinović rekao je da njegovu stranku Promijenimo Hrvatsku nitko nije zvao na razgovore o novoj vladi. Supredsjednik Živog zida Ivan Pernar izjavio je kako je predsjednici rekao da postoje uvjeti pod kojima bi Živi zid podržao vladu, ali ne mogu podržati vladu koja “podređuje interese Hrvatske interesima SAD-a”.

Goran Aleksić iz udruge Uvijek Franak izjavio je kako će dići ruku za vladu, iako ne i dati svoj potpis, ako dobiju jamstva za tri stvari – da će se odrediti početni parametri o promjenjivim kamatnim stopama na temelju zakona, spriječiti ovrha nekretnina u svim kreditima koji su opterećeni nezakonitim ugovorima o promjeni kamatne stope te otkloniti svaka opasnost arbitraže u Washingtonu.

Predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac rekao je da razgovori s HDZ-om teku dobro, a kada završe, odlučit će o davanju potpisa budućemu mandataru.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović izjavio je da će podržati onu vladu i mandatara koji će modernizirati pravosudni sustav i provesti dekomunizaciju, a nezavisni Hrvoje Runtić podržat će onu opciju koja će promijeniti Ovršni zakon. D.Pavlović/H

Andrej Plenković

HDZ

HSS nam je spreman dati svojih pet potpisa

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako ne vidi problem da čelniku Mosta Boži Petrovu ponudi mjesto prvog potpredsjednika vlade. Šef HDZ-a se na konzultacijama s predsjednicom zadržao najduže. Umjesto predviđenih 15 minuta sastanak je trajao oko pola sata. “Dosadašnji razgovori nam kao pobjedniku izbora daju uvjerenje da ćemo uskoro biti u situaciji s više od 76 potpisa koji su potrebni za dobivanje povjerenja za sastav buduće vlade”, rekao je Plenković. Dodao je kako žele vladu sastavljenu od ministara iz HDZ-a i Mosta. O SDSS-u je rekao da još nema konkretnog dogovora ni fiksne kvote u sastavu buduće vlade. Komentirao je i nejasan odgovor Kreše Beljaka na pitanje hoće li mu dati potpis. “Razgovarao sam s Beljakom da precizno čujem stajalište HSS-a. Oni su spremni dati pet potpisa HDZ-u i budućem mandataru, ali da ti potpisi ne budu presudni za dobivanje broja 76”, rekao je Plenković.

HDSSB: VAŽNO JE KAKO ĆE SE VLADA POSTAVITI PREMA SLAVONIJI

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kazao je kako ta stranka nije nikome dala potporu te da ni s kim nije o tome razgovarala. Važan mu je, kaže, program vlade i kakav će biti odnos prema Slavoniji i Baranji te koji će biti ministri. Podsjetio je da je HDSSB bio konstruktivan u prošlom sazivu Sabora, kada je podržao izbor premijera Tihomira Oreškovića. Ni sada, naglasio je, neće biti destruktivni, a Slavonija i Baranja bit će im na prvome mjestu.

Možda ste propustili...

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

Najčitanije iz rubrike