Novosti
REVIZIJA POSLOVANJA

Ministarstvo branitelja isplatilo previše prekovremenih sati
Objavljeno 22. rujna, 2016.

Državni ured za reviziju pregledao je poslovanje Ministarstva hrvatskih branitelja za prošlu godinu, kad ga je vodio Predrag Matić, a zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta dao mu je uvjetno mišljenje.

Prema revizijskom nalazu, Ministarstvo je ponovilo neke nepravilnosti i propuste utvrđene zadnjom revizijom za 2012., ali i napravilo nove koji se, među inim, odnose na nepripadajuća novčana primanja, rashode za prekovremeni rad, službena putovanja, reprezentaciju, intelektualne i osobne usluge, javnu nabavu.

Ministarstvo je, na temelju podataka iz aplikacijskog programa DOM plus, evidentiralo potraživanja za nepripadajuća novčana primanja u iznosu 7,4 milijuna kuna. To, upozorava Revizija, upućuje na slabosti sustava isplate naknada, koje su posljedica podjele nadležnosti u rješavanju prava korisnika, provedbi kontrole i suradnji između državnih tijela koja sudjeluju u tim poslovima.

Ministarstvo je, otkriva Revizija, za prekovremeni rad isplatilo 773.712 kuna, ili 3,3 posto ukupnih rashoda za zaposlene. Ministarstvo je od 2013. u sustavu Centraliziranog obračuna plaća (COP), a prema listi prekovremenih sati lani je 117 njegovih zaposlenika odradilo gotovo 8500 prekovremenih sati, za što je isplaćeno 635.000 kuna. Uz to, 22 zaposlenika prekovremeno su radila od 186 do 364 sati godišnje, odnosno ukupno 2157 sati što je koštalo 145.000 kuna.

"S obzirom na to da u sustavu COP-a ne postoji mogućnost unosa više od 180 sati prekovremenog godišnjeg rada, Ministarstvo je korigiralo brutoplaće tako da je za prekovremeni rad iznad 180 sati obračunalo nove koeficijente, čime je povećana osnovna plaća isplaćena iz državnog proračuna”, navodi Državna revizija.

Za intelektualne i osobne usluge isplatilo je 9,4 milijuna kuna, od čega za ugovore o djelu 6,6 milijuna. S obzirom na to da je u 2015. za osnovne plaće s doprinosima osiguralo 25 milijuna kuna, naknade za ugovore o djelu čine više od četvrtine (26,3 posto) osiguranih sredstava, tvrdi Ured koji je otkrio još niz nepravilnosti.H

Nedostaju podaci o svrhama službenih putovanja

Revizija je otkrila propuste u knjizi putnih naloga i zahtjevima za službena putovanja, na koja je potrošeno 957.501 kuna. Knjiga putnih naloga sadrži podatke o datumu, mjestu i osobi upućenoj na službeni put, ne i podatke o svrsi službenog puta, iznosu dnevnica i troškovima putovanja. Značajan dio zahtjeva za službeni put, osim iznosa dnevnica, ne sadrže druge planirane troškove te su dijelu zaposlenika za službeni put u inozemstvo isplaćeni predujmovi viši od potrebnih troškova za ostvareni službeni put, a zaposlenici su putne naloge razduživali i primljene predujmove vraćali nakon roka propisanog naputkom Ministarstva.

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika